Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Ani telekomunikace nepotvrzují, že rozvíjející se trhy by měly být rizikovější, než trhy rozvinuté (3. díl série)

11.07.2003 11:03
Autor: 

V předchozích článcích jsme se zabývali rizikovostí bankovních a petrochemických titulů na trzích ve střední a západní Evropě. Ani v jednom sektoru se nepotvrdil předpoklad vyšší rizikovosti rozvíjejících se trhů (českého, polského a maďarského), naopak v současné době jsou středoevropské tituly zmiňovaných sektorů méně volatilní ve srovnání s tituly v západní Evropě. Nepotvrzuje se tak ani teze, že investor by měl požadovat od investic do středoevropských bank nebo petrochemických společností vyšší míru návratnosti ve srovnání s investicí do akcií západoevropských společností, což mimo jiné zpochybňuje část tzv. konvergenční hry založené na tom, že riziko středoevropských společností se vstupem těchto zemí do EU poklesne a jejich valuace vzrostou.

Podívejme se nyní, zda výše uvedené platí v sektoru telekomunikací - následující graf popisuje vývoj anualizované volatility denních výnosů středoevropských telekomunikačních společností.


Zdroj: Patria Finance, Bloomberg

Volatilita všech čtyř telekomunikačních titulů zemí CE3 vykazuje podobný trend – postupný nárůst do poloviny roku 1999, pak relativně rychlý pokles a znovu rostoucí trend od začátku roku 2000, následovaný poklesem v průběhu roku 2002. V roce 1996 se přitom obchodovaly pouze akcie Českého Telecomu a Českých radiokomunikací, přičemž rizikovost Českých radiokomunikací byla v té době zhruba o 10 % vyšší než rizikovost Českého Telecomu. Na konci sledovaného období, tedy začátkem letošního roku, byl nejméně rizikovou investicí maďarský Matáv (33,3 %), následovaný polskou společností TPSA (37,6 %), zatímco obě české společnosti měly volatilitu vyšší než 40 %.

Situaci na západoevropských trzích, charakterizovanou vybraným operátorem a pro zajímavost i výrobcem telekomunikačních zařízení, zachycuje následující graf.


Zdroj: Patria Finance, Bloomberg

Také volatilita těchto společností v čase roste, kromě několika krátkých období poklesu, po většinu období je Nokia rizikovější než Deutsche Telekom (tj. výroba telekomunikačních přístrojů a zařízení byla víve riziková, než poskytování telekomunikačních služeb), na konci období je ale pořadí opačné, Nokia má volatilitu 61,4 % a rizikovost Deutsche Telekom vzrostla z 20 % v roce 1997 až na 65 % na začátku roku 2003.

Porovnáním obou regionů tedy dojdeme k závěru, že sice rizikovost telekomunikačních společností v obou regionech vzrostla až do poloviny roku 1999, větší nárůst však zaznamenaly obě západoevropské společnosti. A jejich volalilita je v současné době o 20 % vyšší než ve střední Evropě. Rizikovost Deutsche Telekom vzrostla do roku 2003 o 45 %, zatímco rizikovost středoevropských telekomunikačních společností se zvýšila pouze o 10 – 15 %, volatilita TPSA a Matávu dokonce poklesla oproti hodnotě, kterou dosahovala, když se s akciemi společností začalo obchodovat. Rizikovost Deutsche Telekom je nyní dvojnásobná oproti Matávu (který je majoritně vlastněn právě DT).

Ani v tomto sektoru se tak nepotvrzuje předpoklad vyšší rizikovosti rozvíjejících se trhů, naopak v poslední době dochází k poklesu volatility telekomunikačních společností ve střední Evropě, zatímco v západní Evropě rizikovost dále roste. To je dle nás v souladu s tím, že lokální operátoři nesdílí některé hlavní problémy operátorů západní Evropě, jako je např. vysoké zadlužení ústící v nutnost redukovat a restrukturalizovat dluh, předchozí období příliš vysokých investic nyní následované nutností prodeje některých aktiv apod.

Jiří Soustružník, Jitka Oppitzová

Předchozí díly ze série „Je rizikovější investovat do západoevropských, či regionálních akcií“ naleznete zde:
2. část - bankovní sektor
1. část - petrochemický sektor


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data