Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Statistické zemětřesení aneb změnou metodiky ke hvězdám

Statistické zemětřesení aneb změnou metodiky ke hvězdám

08.07.2003 17:32
Autor: 

Vzpomínáte na revize statistiky zahraničního obchodu v letošním roce? Klidně zapomeňte, ČSÚ dnes přišel s daleko těžším kalibrem. Na úvod je nutno uvést, že tentokrát se nejedná a žádné odhalení skandálního omylu, ale harmonizaci statistických výkazů. Kvantitativní rozměr změny metodiky výpočtu hrubého domácího produktu ovšem překonávají všechny dosavadní peripetie. Přesné údaje ještě nejsou známy, ČSÚ však uvádí, že roční úroveň HDP by se měla zvýšit o 6,2 až 8,2 procenta. HDP v loňském roce, jež podle nyní platných údajů dosáhlo 2 275 mld. Kč by se tak zvýšilo o 140 až 190 mld. Kč.

Podle informací ČSÚ by z harmonizačních změn měly do statistiky národních účtů nejvýrazněji zasáhnout: zahrnutí reprodukční hodnoty dopravních komunikací, zahrnutí imputovaného nájemného domácností bydlících ve vlastních bytech (tj. nájemného, které by dostaly, kdyby ve svém bytě nebydlely, ale pronajímaly jej) a změna výpočtu spotřeby fixního kapitálu ve vládním sektoru.

Přepisem ekonomické historie v počítačích ČSÚ si samozřejmě nikdo z nás okamžitě nepolepší. Z ojeté Felície se BMW nestane a novou střechu metodická kouzla nepřičarují. Co se však změní, jsou parametry českého hospodářství, podle nichž bývá hodnoceno. V první řadě jde o indikátory srovnávající úroveň české ekonomiky s ostatními zeměmi. Mnoho diskusí o vstupu ČR do EU se točilo kolem ekonomických dopadů. První výsledky jsou již zde. V EU jsme ještě nepobyli ani den, nicméně náš HDP se výrazně zvýšil. V loňském roce dosáhl český HDP na hlavu podle parity kupní síly zhruba 60% průměru téhož ukazatele v EU, změnou metodiky výpočtu HDP můžeme poskočit na 65% průměru EU. Díky tomu se zvýší náš příspěvek do společného rozpočtu EU, neboť část tohoto příspěvku je počítána podle hrubého národního produktu. Úroveň HDP je důležitá také pro příjem dotací ze strukturálních fondů EU. Co se týče Prahy, ta nemá šanci dosáhnout na tyto prostředky ani při dosavadní metodice, ostatní regiony v ČR se ovšem patrně posunou vzhůru. Kvalifikační limit pro dotace ze strukturálních fondů (HDP/obyv. pod 75% průměru EU) sice nepřekročí, ale přiblíží se této hranici. S tím roste pravděpodobnost, že tuto hranici překonají dříve, než by tomu bylo, kdybychom vycházeli ze současných nerevidovaných dat.

Zvýšení HDP s sebou přinese také změnu celé škály parametrů charakterizujících stabilitu ekonomiky. Řada z nich totiž bývá vyjádřena v poměru k HDP. Harmonizace statistické metodiky sníží schodek obchodní bilance a běžného účtu k HDP, a sníží veřejný dluh v poměru k HDP. Statistická kouzla také pomohou vládě při reformě veřejných rozpočtů. Cílem reformy je totiž sestupná trajektorie schodků veřejných rozpočtů v poměru k HDP. Optické zlepšení stavu a stability české ekonomiky nám nejen přiblíží okamžik vstupu do eurozóny, ale může změnit pohled ratingových agentur a zahraničních investorů. Přepis historie může ovlivnit budoucnost.

David Marek

Další informace o změnách statistiky HDP naleznete ZDE.
Kdy se přiblížíme ekonomické úrovni západní Evropy? Přečtěte si analýzu "Kdy bude životní úroveň v ČR stejná jako v EU?" ZDE.


Váš názor
  • Je to jasné
    09.07.2003 11:23

    Teď se všechno upraví (kroky musí následovat po sobě, tak jak jsou uvedeny ve scénáři) a přepočte tak, abychom do toho byrokratického molocha sypali co nejvíce. Takže zázrak se opět nekonal. Místo toho abychom dostávali (tak to bylo prezentováno v propagandě, ale soudný člověk tomu stejně nevěřil), budeme v budoucnu cálovat a cálovat. Dobře nám tak.
    Aleš
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data