Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Důchodová reforma: Slovensko je o míle napřed (opak.)

Důchodová reforma: Slovensko je o míle napřed (opak.)

01.07.2003 12:30
Autor: 

Ve čtvrtek 19. června uspořádal Institut ekonomických studií FSV UK společně s agenturou Bison and Rose další ze seminářů ze série Eurofórum (podrobnosti na www.euro-forum.cz). Tématem byla tentokráte důchodová reforma, respektive její absence. Seminář poskytl unikátní šanci na porovnání přístupu dvou dříve spojených republik: Česka a Slovenska. Obě země zastupovali ministři sociálních věcí, nás tedy Zdeněk Škromach, Slováky Ľudovít Kaník. Srovnání bylo bezprostřední a vyznělo jasně pro slovenského ministra.

Ministr Kaník prezentoval návrh důchodové reformy na Slovensku tak, jak jej schválila slovenská vláda, ale jak ještě neprošel parlamentem v Bratislavě. Pokud by vše šlo podle plánů slovenské vlády, Slováci by od roku 2005 měli možnost vybrat si, zda zůstanou ve starém důchodovém systému, kde platí odvody ve výši 28% mzdy a kde se průměrný důchod pohybuje okolo 6 tisíc slovenských korun. Alternativou je odchod do reformovaného systému, kde se platby rozdělí: 10% mezd na průběžný státní důchodový systém, který bude reformován tak, aby více motivoval lidi k přijímání zaměstnání a placení odvodů. Dalších 10% mezd by pak mělo být přesměrováno na soukromé důchodové fondy, které by tyto soukromé úspory spravovaly a zhodnocovaly. Za šest procent ze mzdy by si Slováci od roku 2005 měli povinně kupovat pojištění proti invaliditě a o zbývající dvě procenta jim bude sníženo daňové zatížení.

Na Slovensku se tedy připravuje poměrně radikální reforma důchodového zabezpečení, zjevně inspirovaná „trojpilířovým“ doporučením Světové banky, která podobné modely považuje za nejstabilnější a dlouhodobě i nejefektivnější pro budoucí důchodce. Slováci jdou ve svém reformním návrhu dále, než v roce 1999 Maďaři (kteří do fondů dávají 6% mezd) i než v roce 2000 Poláci (kteří si zase netroufli na privatizaci invalidního pojištění). Slovenská vláda si na reformu důchodů nechala stranou 65 miliard, které utržila privatizací Slovenského plynárenského podniku, a to by ji mělo významně pomoci při financování přechodného schodku, který při důchodové reformě nezbytně vzniká.

Česká vláda připravuje, zjednodušeně řečeno, sérii kroků na zvýšení odvodů do systému a snížení důchodů. Za více peněz bychom si tedy měli „kupovat“ nižší důchody. V Čechách se tomu říká stabilita ... Nejdůležitějším krokem je pokračování v prodlužování věku pro odchod do důchodu i po roce 2006 a to tak, až všichni v Čechách budou do důchodu chodit v 63 letech. Dále se ztíží možnosti předčasného důchodu, sníží se započtená doba studia (a tedy i důchody) vysokoškolákům, zvýší se odvody samostatně podnikajících a odvodová míra stoupne pro všechny z 26% na 28% mezd. Výsledkem této série bude, pokud půjde vše podle plánu, vyrovnaný „důchodový účet“ až do roku 2007.

Co se bude dít potom? Ptejte se politiků, kteří budou ve funkci maximálně do roku 2006 ... Vláda lhavě mluví o tzv. systému virtuálních účtů (podrobněji o něm snad příště), ale ministr Škromach ani jeho podřízení zatím nevědí, jak by tento systém měl fungovat a jaké by měl finanční náklady

Pro pozorovatele z České republiky je to dosti depresivní srovnání. Slovenská vláda je schopna uvažovat racionálně a je schopna dívat se na problém důchodového systému v perspektivě desítek let. Česká vláda přešlapuje na místě, bojí se jakékoliv iniciativy, která by šla za rámec stávajícího degenerujícího systému a protože ji na jeho provozování docházejí peníze, začíná škrtat na všech stranách, aniž by se zajímala, neexistuje-li lepší řešení.

Ondřej Schneider
Vedoucí katedry Evropské ekonomické integrace a hospodářské politiky na Institutu ekonomických studií FSV UK. V letech 1998 až 2001 hlavní ekonom Patria Finance.

Další analýzy důchodové reformy … například Důchody zachráněny … ale jen do roku 2009

V naší anketě můžete jednoduše hlasováním vyjádřit svůj názor na připravovanou reformu veřejných financí. Otázka v Anketě zní Souhlasíte s návrhem rozpočtové reformy ve stávající podobě? Myšlenku a svoje mínění potom můžete rozvést v diskusi Fóra s názvem Povede rozpočtová reforma k pádu koaličního kabinetu?


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m