Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Důchodová reforma: Slovensko je o míle napřed

Důchodová reforma: Slovensko je o míle napřed

23.06.2003 16:13
Autor: 

Ve čtvrtek 19. června uspořádal Institut ekonomických studií FSV UK společně s agenturou Bison and Rose další ze seminářů ze série Eurofórum (podrobnosti na www.euro-forum.cz). Tématem byla tentokráte důchodová reforma, respektive její absence. Seminář poskytl unikátní šanci na porovnání přístupu dvou dříve spojených republik: Česka a Slovenska. Obě země zastupovali ministři sociálních věcí, nás tedy Zdeněk Škromach, Slováky Ľudovít Kaník. Srovnání bylo bezprostřední a vyznělo jasně pro slovenského ministra.

Ministr Kaník prezentoval návrh důchodové reformy na Slovensku tak, jak jej schválila slovenská vláda, ale jak ještě neprošel parlamentem v Bratislavě. Pokud by vše šlo podle plánů slovenské vlády, Slováci by od roku 2005 měli možnost vybrat si, zda zůstanou ve starém důchodovém systému, kde platí odvody ve výši 28% mzdy a kde se průměrný důchod pohybuje okolo 6 tisíc slovenských korun. Alternativou je odchod do reformovaného systému, kde se platby rozdělí: 10% mezd na průběžný státní důchodový systém, který bude reformován tak, aby více motivoval lidi k přijímání zaměstnání a placení odvodů. Dalších 10% mezd by pak mělo být přesměrováno na soukromé důchodové fondy, které by tyto soukromé úspory spravovaly a zhodnocovaly. Za šest procent ze mzdy by si Slováci od roku 2005 měli povinně kupovat pojištění proti invaliditě a o zbývající dvě procenta jim bude sníženo daňové zatížení.

Na Slovensku se tedy připravuje poměrně radikální reforma důchodového zabezpečení, zjevně inspirovaná „trojpilířovým“ doporučením Světové banky, která podobné modely považuje za nejstabilnější a dlouhodobě i nejefektivnější pro budoucí důchodce. Slováci jdou ve svém reformním návrhu dále, než v roce 1999 Maďaři (kteří do fondů dávají 6% mezd) i než v roce 2000 Poláci (kteří si zase netroufli na privatizaci invalidního pojištění). Slovenská vláda si na reformu důchodů nechala stranou 65 miliard, které utržila privatizací Slovenského plynárenského podniku, a to by ji mělo významně pomoci při financování přechodného schodku, který při důchodové reformě nezbytně vzniká.

Česká vláda připravuje, zjednodušeně řečeno, sérii kroků na zvýšení odvodů do systému a snížení důchodů. Za více peněz bychom si tedy měli „kupovat“ nižší důchody. V Čechách se tomu říká stabilita ... Nejdůležitějším krokem je pokračování v prodlužování věku pro odchod do důchodu i po roce 2006 a to tak, až všichni v Čechách budou do důchodu chodit v 63 letech. Dále se ztíží možnosti předčasného důchodu, sníží se započtená doba studia (a tedy i důchody) vysokoškolákům, zvýší se odvody samostatně podnikajících a odvodová míra stoupne pro všechny z 26% na 28% mezd. Výsledkem této série bude, pokud půjde vše podle plánu, vyrovnaný „důchodový účet“ až do roku 2007.

Co se bude dít potom? Ptejte se politiků, kteří budou ve funkci maximálně do roku 2006 ... Vláda lhavě mluví o tzv. systému virtuálních účtů (podrobněji o něm snad příště), ale ministr Škromach ani jeho podřízení zatím nevědí, jak by tento systém měl fungovat a jaké by měl finanční náklady

Pro pozorovatele z České republiky je to dosti depresivní srovnání. Slovenská vláda je schopna uvažovat racionálně a je schopna dívat se na problém důchodového systému v perspektivě desítek let. Česká vláda přešlapuje na místě, bojí se jakékoliv iniciativy, která by šla za rámec stávajícího degenerujícího systému a protože ji na jeho provozování docházejí peníze, začíná škrtat na všech stranách, aniž by se zajímala, neexistuje-li lepší řešení.

Ondřej Schneider
Vedoucí katedry Evropské ekonomické integrace a hospodářské politiky na Institutu ekonomických studií FSV UK. V letech 1998 až 2001 hlavní ekonom Patria Finance.

Další analýzy důchodové reformy … například Důchody zachráněny … ale jen do roku 2009

V naší nové anketě můžete jednoduše hlasováním vyjádřit svůj názor na připravovanou reformu veřejných financí. Otázka v Anketě zní Souhlasíte s návrhem rozpočtové reformy ve stávající podobě? Myšlenku a svoje mínění potom můžete rozvést v diskusi Fóra s názvem Povede rozpočtová reforma k pádu koaličního kabinetu?


Váš názor
  • Dr. "Š"
    24.06.2003 9:49

    Pan Škromach by asi taky rád předložil něco takového, ale nemůže: (a) na schůzích se o tom nemluvilo (b) v hospodě u guláše mu to taky chlapi neporadili. Z toho vyplývá (c) stejně nevěděl o čem ten Kaník vlastně mluví.
    Pavel
  • Chybicka se vloudila
    23.06.2003 16:34

    Zdravim Pani! MAte taky mesi problem. Nas (Slovensky) minister socialnych veci a rodiny sa nevola Miroslav Kánik, ale Ľudovít Kaník. To, len že Vás čítame aj na Slovensku.
    MDZ
    • Oprava
      23.06.2003 16:38

      Opraveno, děkujeme za upozornění.
      Patria Online
  • volá sa kaník
    23.06.2003 16:33

    naviac ľudovít. inak je to pre slováka milé čítanie
    nudno
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.