Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
EU přinese rozšíření výjimky pro vydání prospektu u nabídek zaměstnancům

EU přinese rozšíření výjimky pro vydání prospektu u nabídek zaměstnancům

20.06.2003 13:06
Autor: 

Pro uživatele Patria.cz jsme připravili další novinku – komentáře mezinárodní advokátní kanceláře Weinhold Legal k aktuálním tématům týkajícím se kapitálového trhu a obchodního práva. Advokátní kancelář Weinhold Legal byla založena v roce 1996. Od poloviny roku 2002 spolupracuje Weinhold Legal s poradenskou společností Ernst & Young a je začleněna do celosvětové sítě advokátních kanceláří sdružených do Ernst & Young Law Alliance, ve které působí okolo 2 700 právníků ve více než 50 zemích světa. Bližší informace o advokátní kanceláři Weinhold Legal naleznete ZDE.

Zatímco v ČR se v současnosti připravuje „harmonizační“ návrh zákona o podnikání na kapitálovém trhu, který mj. reaguje též na směrnici z roku 1989 regulující vydávání prospektu převoditelných cenných papírů, Evropský parlament již projednává návrh nové směrnice o prospektu cenného papíru, která by tu původní měla nahradit s plánovaným termínem implementace do 30. 6. 2004. Obě směrnice upravují mimo jiné i otázku vydávání prospektu v případech nabízení neregistrovaných cenných papírů zaměstnancům. Lze tedy očekávat, že stávající česká právní úprava dozná v této oblasti během následujícího roku změnu jednak na základě výše uvedeného zákona a dojde-li k přijetí nové směrnice, pak též na základě její následné implementace.

Stávající úprava obsažená v zákoně o cenných papírech stanoví výjimku z definice veřejné nabídky, a tedy výjimku z povinnosti vydat prospekt mj. v případě, kdy předmětem nabídky jsou akcie nabízené zaměstnancům. Takto úzká formulace by při striktním doslovném výkladu neumožňovala aplikaci výjimky na řadu forem zaměstnanecké účasti. Vzhledem k tomu, že ne vždy zaměstnavatel může využít dalších zákonných výjimek (např. omezený maximální okruh adresátů) a povinnost vydat prospekt by pro něj byla citelnou překážkou, vznikly pochybnosti ohledně šíře aplikace tohoto ustanovení. Komise pro cenné papíry proto publikovala odpověď na dotaz směřující do této oblasti, ve kterém zaujala extenzivní výklad opírající se o logickou argumentaci ve prospěch účastníků kapitálového trhu i o současnou komunitární úpravu. Dle jejího názoru se za veřejnou nabídku nepovažuje nabídka akcií, ale ani nabídka opcí na akcie. Komise dále uvedla, že výjimka se vztahuje i na případy, kdy se nejedná o nabídku vlastních akcií či opcí zaměstnancům, ale kdy své akcie či opce nabízí zaměstnancům subjekt propojený se zaměstnavatelem, např. ovládající osoba, jako součást odměňování zaměstnanců. V souladu s tímto názorem je tedy bez vydání prospektu možno realizovat např. nabízení akcií či opcí zahraniční mateřské společnosti zaměstnancům české dceřinné společnosti.

V nově navrhovaném zákoně o podnikání na kapitálovém trhu by již výjimka měla být explicitně vyjádřena v souladu se směrnicí z roku 1989 pro „cenné papíry vydané zaměstnavatelem nebo společností tvořící s ním koncern a nabízené současným nebo bývalým zaměstnancům.“ Pokud bude v navrhovaném znění přijata evropská směrnice o vydávání prospektu, pak po vstupu České republiky do EU bude povinností zákonodárce zakotvit výjimku pro tuto oblast v ještě širší podobě, která zahrnuje „cenné papíry nabízené, poskytnuté či v budoucnu poskytované současným či bývalým členům vedení společnosti a zaměstnancům, pokud jsou nabízené emitentem nebo s ním propojenou osobou.“ Návrh směrnice dále stanoví, že v souvislosti s takovou nabídkou musí být publikován dokument obsahující informace o počtu a povaze nabízených cenných papírů a o důvodech a podrobnostech nabídky. Návrh rovněž obsahuje definice některých základních pojmů, aby byla zajištěna jednotná interpretace ve všech členských státech. Lze tedy předpokládat, že i budoucí tuzemská právní úprava stanoví odpovídající rozsah výjimky z povinnosti vydat prospekt a přispěje k realizaci většího množství modelů zaměstnanecké finanční participace.

Iva Soukalová
Weinhold Legal

Důležité upozornění Weinhold Legal


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.