Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Strategičtí investoři se začínají zbavovat svých podílů .. co to znamená pro další vývoj akciových trhů?

18.06.2003 13:52
Autor: 

Od počátku tohoto týdne jsou akciové trhy zaplaveny informacemi o strategických investorech, kteří se mají zájem svého "strategického" podílu v jednotlivých firmách zbavovat. Jako první se jím stal holandský telekomunikační operátor KPN, který nabídl v pondělí k prodeji 6.5% akcií Českého Telecomu - v přepočtu se tak jedná o cca 21 milionů kusů akcií. Dnes se nechala slyšet Swedbank, že nabídla k prodeji svůj 3.4% podíl v rakouské Erste Bank.

Jako první asi nebude od věci podívat se, jak na tyto informace reaguje cena daných akcií. V krátkosti - velmi zřídka pozitivně. Český Telecom v pátek končil obchodování na ceně okolo 364 Kč. Od okamžiku, kdy se tato informace stala veřejnou, se cena posunula o necelých 45 korun níže a nyní se pohybuje na hladině 320 Kč. Důvody jsou dva:

* mandát na prodej celého bloku dostala investiční banka CSFB. Ta nijak nekomentovala úspěšnost, resp. neúspěšnost umístění akcií, což zavdalo příčinu ke spekulacím, že prodej tohoto bloku nejde tak snadno, jak se původně předpokládalo.

* kromě zmiňovaných 6.5% ještě KPN vlastní další podíl v Českém Telecomu přes konsorcium Telsource. Prodej tohoto prvního bloku byl zcela nezávislým na podílu v rámci Telsource a trh se domnívá, že další prodeje mohou následovat v rychlém sledu.

V případě Erste Bank byl vývoj velmi podobný. První obchody se dnes uskutečnily za cenu EUR 78, od toho okamžiku však cena jenom klesá - dna dosáhla na EUR 74.50. I tak se ale pohybuje o více jak 2.5% pod včerejší uzavírací hodnotou. Podle informací Swedbank má mandát na prodej Deutsche Bank, ta však nejspíš postupuje v konsorciu s dalšími bankami.

Druhou otázkou je důvod, proč se strategický vlastník tohoto podílu chce zbavovat. U KPN je motivace jasná - firma potřebuje peníze na splácení svých dluhů, které po nákupu telekomunikačních licencí 3. generace a vstupu do německého mobilního operátora E-Plus razantně narostly. Suma EUR 220 mil., kterou tak firma získala, rozhodně nepřijde vniveč. U Swedbank je její motivace mnohem méně jasná, detaily však budou poskytnuty až po dokončení celé transakce. Stejně jako v případě jiných bank se dá spekulovat, že zájmem je hlavně zbavit se "necentrálních" aktivit a podilů, uvolnit si kapitál a věnovat se dalším projektům.

Nepochybně však hraje svoji roli i fakt, že cena předmětné akcie je SPRÁVNÁ. Strategické bloky se - pokud se nejedná o naprostou katastrofu - neprodávají pod tlakem, od toho jsou strategické. Akcie Českého Telecomu však od začátku tohoto roku posílily o 48.99% v Kč a o více jak 50% vyjádřené v euro. Akcie Erste Bank jsou o 16.8% silnější a dvojnásobně tak předčily výkon indexu Bloomberg 500 Banking & Financial Service Index (+7.65%). Fakt, že strategičtí investoři prodávají právě teď (podle názoru mnoha analytiků a investorů na počátku nového býčího trhu) nejspíše svědčí o tom, že v žádný další růst nevěří. Otázkou je, kdo bude mít na konci tohoto roku pravdu.

Petr Žabža


Váš názor
  • re
    18.06.2003 14:44

    Docela mě překvapil nástup korekce na českém kapitálovém trhu hned po referendu (že by prodej na dobré správy?)....ani se nedivím, že české akcie jsou pod prodejním tlakem, to co stačily předvést od začátku roku je famózní.....spíš mě do budoucna zajímá, jak ta naše "prosociální" vláda vykouzlí reformu veřejných financí (to může být obava u řady investorů). Jestli skončíme u slov, končíme i s kapitálovým trhem. Bůh nám žehnej.
    Ilja Muromec
  • Unipetrol
    18.06.2003 14:07

    Dobrý den, Váš sloupek čtu pravidelně a myslím, že je to velmi dobrý nápad ... pro zvýšení atraktivity tohoto webu. Chci Vás poprosit o podobný komentář k Unipetrolu, kde je vývoj v posledních dnech také "zajímavý". Děkuji a přeji hezký den.
Aktuální komentáře
23.04.2024
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    9:30DE - PMI v průmyslu
    10:00EMU - PMI v průmyslu
    14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
    16:00USA - Prodeje nových domů