Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jednotný evropský trh finančních služeb by měl vzniknout do roku 2005

Jednotný evropský trh finančních služeb by měl vzniknout do roku 2005

16.06.2003 13:21
Autor: 

Pro uživatele Patria.cz jsme připravili další novinku – komentáře mezinárodní advokátní kanceláře Weinhold Legal k aktuálním tématům týkajícím se kapitálového trhu a obchodního práva. Advokátní kancelář Weinhold Legal byla založena v roce 1996. Od poloviny roku 2002 spolupracuje Weinhold Legal s poradenskou společností Ernst & Young a je začleněna do celosvětové sítě advokátních kanceláří sdružených do Ernst & Young Law Alliance, ve které působí okolo 2 700 právníků ve více než 50 zemích světa. Bližší informace o advokátní kanceláři Weinhold Legal naleznete ZDE.

Začátkem června Evropská Komise zveřejnila zprávu o postupu prací na tzv. Akčním plánu finančních služeb (Financial Services Action Plan), což je projekt zaměřený na vytvoření rámce pro jednotný trh finančních služeb uvnitř Evropské unie do roku 2005.

Ze 42 opatření, která podle původního plánu z roku 1999 měla být v rámci tohoto projektu přijata, již bylo vypracováno 34, pět dalších je v procesu vyjednávání a na přípravě posledních tří Komise ještě pracuje.

Z opatření vypracovaných v posledním období je možné zmínit především Směrnici o obchodování zasvěcených osob a manipulacích s trhem (Directive on Insider Dealing and Market Manipulation), přijatou 28. ledna 2003, dále návrh Směrnice o penzijních fondech (Pension Funds Directive) z 13. května 2003, jakož i navrhované úpravy čtvrté a sedmé Směrnice z oblasti práva společností (Company Law Directives) z 6. května 2003 pojednávající o ročních a konsolidovaných účetních závěrkách určitých typů společností, které ještě čeká závěrečné schválení Evropským Parlamentem.

K tomu, aby byl dodržen původní termín pro sjednocení evropského trhu finančních služeb, tj. rok 2005, je ovšem potřeba přijmout ještě několik dalších důležitých Směrnic, které mají zatím pouze podobu návrhu, zejména Směrnici o prospektu cenného papíru (Prospectus Directive), Směrnici o zdanění příjmů z úspor (Taxation of Savings Income Directive), Směrnici o nabídkách převzetí (Takeover Bids Directive), Směrnici o transparentnosti (Transparency Directive) a v neposlední řadě navrhovanou revizi Směrnice o investičních službách (Investment Services Directive).

Evropská Komise rovněž uvedla, že ve druhé polovině letošního roku, resp. v prvním čtvrtletí roku 2004, vypracuje návrhy zbývajících opatření, předpokládaných ve zmiňovaném Akčním plánu. Jedná se například o modernizaci osmé Směrnice z oblasti práva společností, pojednávající o statutárním auditu, jakož i přijetí desáté a čtrnácté Směrnice z téže oblasti, upravující fúze společností se sídlem v různých členských státech, resp. přemístění sídla společnosti z jednoho členského státu do státu jiného. Neméně důležité bude i předpokládané přijetí třetí Směrnice o praní špinavých peněz (Third Money Laundering Directive), druhé Směrnice o solventnosti v pojišťovnictví (Insurance Solvency II Directive) a Směrnice o dohledu nad zajišťovnami (Reinsurance Supervision Directive).

Problematika upravená v některých zmíněných Směrnicích již částečně byla transponována do české právní úpravy, resp. se objevuje v návrzích zákonů, jejichž přijetí se předpokládá ještě před vstupem ČR do Evropské unie (zde lze zmínit především připravovaný návrh zákona o podnikání na kapitálovém trhu). Řada těchto nově připravovaných pravidel evropské legislativy však bude vyžadovat prakticky ihned po našem vstupu do EU další citelné zásahy do stávající podoby českých zákonů přímo či nepřímo se týkající oblasti trhu finančních služeb.

Ivan Sagál
Weinhold Legal

Důležité upozornění Weinhold Legal


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m