Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Co se vlastně děje ve Freddie Mac ?

Co se vlastně děje ve Freddie Mac ?

13.06.2003 14:39
Autor: 

Počátkem tohoto týdne nejenom americké akciové trhy zcela oprávněně vzrušila informace o nuceném odchodu několika vrcholných manažerů firmy Freddie Mac. Od pátku minulého týdne se cena akcie propadla o 21% a nyní se pohybuje na úrovni USD 47.35. Vzhledem k signifikanci možných problémů této společnosti, nejenom na americký trh s nemovitostmi, určitě neuškodí podívat se na ní trochu blíže.

Freddie Mac a sesterská Fannie Mae jsou evidentně dominantními hráči na trhu amerických rezidenčních nemovitostí, který dosahuje ohromující velikosti USD 6 bilionů. Posláním těchto firem je nakupovat od komerčních a hypotéčních bank jimi poskytnuté hypotéky - absorbujíce tak velkou většinu rizika z nich vyplývajícího - a zpětně jim tak uvolňovat finanční prostředky na poskytování dalších půjček. Nakoupené hypotéky pak Freddie Mac a Fannie Mae "zabalí" do jiných cenných papirů, které následně prodají obvykle institucionálním investorům. Díky tomu, že se jak Fannie Mae, tak Freddie Mac mohou honosit jistou formou vládní garance (byť ne 100%), jsou schopny získat finanční zdroje za sazby jen o něco málo vyšší než oficiální Treasury sazba.

Freddie Mac byl založen americkým Kongresem v roce 1970, Fannie Mae o pouhé dva roky dříve - 1978. Jejich historie je však mnohem delší a datuje se do období Velké deprese, kdy se americká administrativa prvně začala zabývat myšlenkou širší podpory trhu s nemovitostmi ve Spojených státech. Podle studie Kongresu z roku 2001 má "speciální status" Freddie Mac a Fannie Mae hodnotu minimálně USD 10 mld. za rok, především ve formě "úspory" na refinančních nákladech díky možností získávat finanční zdroje pod obvyklou tržní sazbou. Obě firmy se tak za posledních několik let dostaly mezi 35 největších firem z hlediska tržeb a podle mnoha účastníků trhu jsou prostě "příliš velké na to, aby padly".

Co se tedy od počátku tohoto týdne změnilo? V pondělí Freddie Mac oznámila, že na konci minulého týdne informovala SEC o podezření na manipulaci s firemními dokumenty ze strany bývalého prezidenta firmy Davida W. Glenna. Podle textu oznámení měl měnit obsah, resp. úplně zničit několik listů svého diáře, který měl být předán vyšetřovatelům, kteří zkoumají účetní praktiky firmy. Společně s D. Glennem byli propuštěni i CEO firmy a finanční ředitel. To vše ve světle lednového oznámení firmy, že bude nucena revidovat své účetní výkazy za poslední tři roky díky rozpornému názoru auditora - PricewaterhouseCoopers - na účtování derivátů.

Kritici obou institucí, jak ze strany americké administrativy, tak ze strany profesionálních investorů se shodují, že Freddie Mac i Fannie Mae si zaslouží podstatně větší dohled a kontrolu. Ta byla a je navzdory jisté formě vládní garance stále nedostatečná. Firma sama teprve loni v červenci souhlasila s tím, aby byly její finanční výkazy předkládány a zkoumány americkou SEC. I americký ministr financí John Snow nyní volá po podstatně těsnější regulaci a dohledu.

Strana odpůrců tohoto kroku však vytáhla do boje s protiargumenty. Jedním z nich je fakt, že těsnější kontrola a dohled velmi pravděpodobně povede k nižší "leverage" Freddie Mac a Fannie Mae. Zatímco komerční banky musí udržovat pohotový kapitál ve výši 11% jejich aktiv, u Freddie a Fannie je tento poměr pouze 4%. Druhým argumentem je názor, že povinná registrace všech emitovaných instrumentů u SEC (dosud nepovinná) bude stát Freddie a Fannie cca USD 250 mil. na dodatečných nákladech v letošním a příštím roce. To by se nepochybně projevilo ve vyšších sazbách hypoték pro konečné spotřebitele.

Investoři jsou nyní rozpolceni mezi oběma tábory. Pokud přijmeme argumentaci, že trh má vždy pravdu a podíváme se na vývoj ceny akcie (viz. výše) je nám ihned jasné, která strana převažuje. Pokud někdo argumentuje, že náklady na zajištění a udržování striktní kontroly nad institucemi dominujícími 42% trhu s nemovitostmi v USA povedou k jejich nižším ziskům, má jistě pravdu. Podle mého názoru je ale lepší obětovat několik centů z EPS než platit za další Enron.

Petr Žabža


Váš názor
  • bilion
    16.06.2003 12:00

    Rád bych se zeptal pana Žabžy co říká na dluh naší země,zejména na vliv české koruny.Nezdá se Vám že se to jednou pořádně urve,možná až dluh naroste na bilion????Jinak k Freddie Mac a americkému účetnictví bych dodal okřídlenou větu "kdo je bez viny ať hodí kamenem" .........pozor z ameriky letí oblak meteoritů!!!!!!
    miki
    • RE: Dluh ČR...
      16.06.2003 14:45

      Velmi nerad bych fušoval do řemesla kolegovi Davidu Markovi, který pracuje v Patria Online jako makroekonom a otázka vlivu zadlužení ČR na kurs koruny je mnohem spíše pro něho. Kontaktuje ho přes email info@patria.cz a určitě se Vám dostaně odpovědi. Petr Žabža
  • re
    13.06.2003 16:10

    Zpráva tohoto kalibru může být docela zajímavou roznětkou pro americký trh nemovitostí potažmo i americkou ekonomiku.....já osobně nepředpokládám, že by tam byly nějaké nekalé účetní praktiky. To, čeho se obávám je to, že se invesoři stanou nervózními a mohou začít ve výprodejích Fred´s dluhů ....a to může mít docela zajímavé důsledky - nejdříve fakta okolo 60 % bank s aktivy pod 100mil. USd a 20 % bank s aktivy na 1 mld. USD drží jejich dluhy ve výši přesahující 50 % svého kapitálu.....což může dopadnou tak, že banky odmítnou kupovat tyto dluhy, nastanou problémy s likviditou a je tu problém jako vyšitý...a to může být rána jako hrom. Nechci být zlým prorokem, ale i tato varianta může nastas, ačkoliv její pravděpodobnost je prozatím velice nízká....
    Ilja Muromec
    • bilion
      17.06.2003 6:00

      Tak se pozná odborník,........výborně ivánku výborně.Máte u mě další body.
      miki
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
    9:00CZ - HDP, q/q
    12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
    13:30USA - HDP, q/q a
    13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
    14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
    15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university