Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Někteří investoři nejspíše vědomě popírají realitu

06.06.2003 14:16
Autor: 

Dnes ráno se ve zprávách agentury Bloomberg objevila opět velmi zajímavá citace - Doug Cote, spravující USD40 mld. v ING Aeltus Asset Management ve městě Hartford (stát Connecticut), včera v euforické reakci na vývoj amerických akciových indexů poznamenal, že "...spotřebitel se zdá být stále silný, takže trh se zatím nestará o negativní data týkající se zaměstnanosti." Na podobné nótě - "Na trhu je nyní mnoho správců majetku a portfolio-manažerů, kteří mají větší obavu z toho, že je mine růst trhu než z toho, že je trh potká cestou dolů."

Jen pro připomenutí - včera bylo oznámeno, že počet žadatelů o podporu v nezaměstnanosti vzrostl v posledním týdnu na 442 tisíc (proti očekávání 420 tisíc) a indikátor nových objednávek výrobců (factory orders) propadl v dubnu o ohromujících 2.9% (trh pracoval s odhadem -1.6%). Stěží se tedy jedná o data, která by kohokoliv opravňovala k tvrzení, že spotřebitel je silný. V situaci, kdy míra nezaměstnanosti v dubnu pravděpodobně dosáhla 6.1% (přesně se to dozvíme dnes ve 14:30) a firmy se netají dalšími plány na propouštění, je opravdu velmi nebezpečné podobný trend ignorovat. Od profesionála, který navíc spravuje peníze svých klientů je to skoro na žalobu.

Druhé téma, které poslední dobou rezonuje ve finančním tisku, v televizi a na internetu je představa, že pokles hodnoty dolaru je pro americkou ekonomiku a potažmo pro akciové trhy zdravý. Pomineme-li fakt, že pokles ceny jakéhokoliv aktiva je stěží důvodem k radosti, je tu ještě několik dalších vlivů, které by měly být brány v úvahu. Prvním z nich je fakt, že nechat měnu klesnout "jenom trochu" a doufat, že se na námi vybrané úrovni zastaví, je dětinské. Pohyby na měnovém trhu jsou vždy bez výjimky dlouhodobější, než se původně předpokládalo, a ve většině případů výrazně přesáhnou požadovanou úroveň.

Druhým faktorem je velmi nebezpečná situace, kdy v zájmu vlastního ekonomického oživení Spojené státy "exportují" své problémy za hranice. Tím, že se americké produkty stanou v očích zahraničních kupců levnější, dá se spekulovat na jejich větší prodejnost. Firmy si vyprázdní sklady a ekonomika se pravděpodobně znovu rozběhne. Na druhé straně však podobná situace může utlumit poptávku po evropském zboží - v situaci, kdy ECB snižuje úrokové sazby o 50bps ve snaze podpořit evropskou ekonomiku to lze stěží vítat s nadšením.

Posledním faktorem, který by měl amerického investora a spotřebitele děsit nejvíce, jsou slova zástupců americké administrativy, jmenovitě ministra financí Johna Snowa. Ten nad osudem (navzdory všem záchranným brzdám ze strany prezidenta G. Bushe) amerického dolaru v podstatě zlomil hůl - pokud nejvyšší finančník země řekne "prodejte naší měnu", něco je špatně.

Petr Žabža


Váš názor
  • kdo
    09.06.2003 8:12

    Vážený pane Žabžo,myslím že tentokrát není co dodat.Akorát by mě zajímalo "kdo" je v podstatě skytý za tím všeobecným označením "investoři",kdo je ta hybná síla,která dokáže tlačit trhy dolů či nahoru ???
    miki
  • medvědi a býci
    07.06.2003 9:54

    Myslím, že oba pánové nejsou v rozporu. Pan Žabža nám racionálně popisuje ekonomicckou situaci a z té vyvozuje racionální závěry. Pan Alan nám říká, jak se racionálně chovat na neracionálním trhu. Což je něco jiného. Je pravda, že iracionalitě lidského chování byla věnována vážná pozornost až v poslední době. Viz Nobelovy ceny udělené Kahnemanovi a Smithovi v r. 2002. Je škoda, že se v tisku zatím o této disciplíně a praktických aplikacích téměř vůbec nehovoří. Možná by nám pan Žabža mohl doporučit některé dostupné české prameny. Proto oběma pánům dík za jejich zajímavé výpovědi.
  • SP500 na 1000 bodech
    06.06.2003 15:41

    a jedeme dal !!!
    Alan
    • SP500 na 1000 bodech ...
      06.06.2003 16:16

      Zcela si dokážu představit Vaše zadostiučinění - navzdory mým "medvědím" názorům se trh chová zcela opačně a den za dnem uzavírá na nových maximech. Úmyslem tohoto sloupku však není ani říkat, KDY se trh otočí (já to nevím a pochybuji, že někdo jiný ano), ani představovat hluboké analytické úvahy. Snažíme se jenom čtivou formou poukazovat na fakta a nezpochybnitelné jevy, které jsou možná v rozporu s tím, co čtete a slyšíte okolo sebe. Chápu, že "medvědi" jsou na rostoucím trhu velmi neoblíbení - nelze ale zpochybnit, že na akciovém trhu není nic jenom černé a jenom bílé. Na vše existují dva pohledy.
      • ted jsem byk
        06.06.2003 17:54

        a mam medvedy na rostoucim trhu velice rad, zvlast kdyz maji short squeeze a musi zavirat pozice hedge fondy jdou do sracek a zenou to nahoru. Vase posledni veta je naprosto pravdiva, jenom bych doplnil, nekdo vydelava, nekdo ztaci, nekdo je bokem bez rizika. A i kdyz je nekdo bokem, tak by si mel uvedomit, ze to ctou i investori, je to prece sloupek investora, ne ? cit."Snažíme se jenom čtivou formou poukazovat na fakta a nezpochybnitelné jevy, které jsou možná v rozporu s tím, co čtete a slyšíte okolo sebe"- prave naopak, skoro vsude ctu stejne medvedi komentare, a trh jde nahoru, muzu vam dat desitky linku na Inetu. Ctu to jenom proto, abych vedel kdy uz medvedi totalne kapitulovali pak opustim byky a budu bokem.
        Alan
Aktuální komentáře
19.04.2024
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data