Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zaklínadlo jménem deflace – výzva tohoto desetiletí (II)

Zaklínadlo jménem deflace – výzva tohoto desetiletí (II)

06.06.2003 12:56
Autor: 

O škodlivosti deflace, na rozdíl od inflace, se toho ještě příliš neví. Dostatek studijního materiálu ale poskytuje Japonsko. Deflace vede i při nulových úrokových sazbách ke zhodnocování úspor a tedy k intertemporální substituci spotřeby. Jinými slovy, proč bych měl nakoupit už dnes, když zítra bude levněji. Pokles cen aktiv navíc dále posiluje amplitudu a persistenci poklesu bankovního zprostředkování. Snížení cenové hladiny vede také k růstu reálných mezd při rigiditě nominálních mezd, což vede k růstu výrobních nákladů firem a zhoršení finanční situace. Následuje propouštění a další obrátka v deflačně-depresním cyklu.

Problém deflace má s inflací jedno společné, ve své podstatě jde o jev spojený s očekáváními. Dokud se nezmění očekávání, je velmi nákladné dosáhnout jiné úrovně cen. Nebezpečí deflace však spočívá v tom, že spolu s ní se do dveří vkrádá past likvidity, což je stav, kdy se měnová politika stává neúčinnou. Bank of Japan snížila úrokové sazby na nulu (v některých okamžicích byly sazby na japonském peněžním trhu dokonce záporné) … a nic. Dalším krokem byla politika kvantitativního uvolnění. Tiskařské lisy na peníze a operace BoJ na mezibankovním trhu jsou v plném proudu: měnová báze se za posledních pět let zvýšila o 183% (oběživo o 120%, rezervy bank o 583%). Peněžní zásoba, agregát M2, zaznamenala za stejné období přírůstek pouze 15%. Klasický multiplikační proces v Japonsku selhává. Japonské banky půjčují v posledních letech peníze nerady. Objem úvěrů podnikovému sektoru se za posledních pět let snížil o 13%. Americký ekonom Paul Krugman doporučuje léčit past likvidity „důvěryhodně nezodpovědnou“ měnovou politikou, tj. přesvědčit o dlouhotrvající měnové expanzi. V podstatě jde o pokus zasáhnout deflaci v její hlavní baště, v deflačních očekáváních. Patrně nejdůležitějším příspěvkem centrální banky v boji proti deflaci je nenechat zajít události až tak daleko. Napadá Vás v tomto kontextu Evropská centrální banka? To asi leckoho. Před eurozónou stojí prozatím nejtěžší zkouška v její krátké existenci. Následující měsíce a nejbližší roky ukážou, zda je evropský projekt měnové unie za současných podmínek životaschopný. Milton Friedman si to stále nemyslí.

Učebnicovou poučkou na léčbu ekonomiky v pasti likvidity je použití fiskální politiky. Když nedokáže s poptávkou pohnout měnová expanze, nezbývá než použít veřejné rozpočty. I zde jsou ovšem zkušenosti rozpačité. Navíc země jako Německo si o fiskální masáži může nechat jenom zdát, nechce-li zasadit poslední hřebík do rakve Paktu stability, který se již delší dobu snaží rozložit okázalou ignorancí Francie.

Vyhlídka na německou imitaci japonské nemoci není jen příležitostí k akademickému procvičení ekonomie, ale vážnou hrozbou pro celou Evropu, západní, střední a východní. Dlouhodobá stagnace či pokles výkonnosti německé ekonomiky by zcela jistě citelně zasáhla české hospodářství. Nákaza by se mohla postupně rozšířit. Riziko nákazy navíc stoupá s nemožností přizpůsobení směnných kurzů. V eurozóně již národní měny zmizely a kandidátským zemím chce Evropská komise přistřihnout křídla omezením fluktuačního pásma směnných kurzů.

Možná se právě začíná psát nová kapitola ekonomické praxe i teorie. 60. léta přinesla rozkvět keynesiánských teorií, sedmdesátá léta ropné šoky a stagflaci, osmdesátá monetaristickou léčbu, devadesátá potom cílování inflace a opětovný rozjezd evropské integrace. Teď je na řadě deflace a past likvidity.

David Marek

první část analýzy naleznete ZDE


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university