Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zaklínadlo jménem deflace – výzva tohoto desetiletí (I)

Zaklínadlo jménem deflace – výzva tohoto desetiletí (I)

06.06.2003 11:20
Autor: 

Pojem deflace se v posledních dnech a týdnech skloňuje stále častěji. Přesto na svou sestru inflaci má stále co dohánět. Vyhledávač Google nalezne zhruba 3 540 000 odkazů při zadání klíčového slova inflace, k deflaci najde jen 264 000 linek, tj. 13x méně. Českých stránek obsahujících slovo inflace je přibližně 30 200, deflaci zmiňuje 1 650 stránek, tj. 18x méně.

Impulsem k zájmu o deflaci bylo především varování Mezinárodního měnové fondu. MMF varoval před deflační nákazou a vysokou pravděpodobnost přiřknul zejména Německu. Dalšími kandidátem je podle IMF Švýcarsko a prohloubit by se mohla deflace v Japonsku a Hongkongu. Vývoj inflace v těchto zemích znázorňuje následující graf (data pro tento a následující grafy pochází z databáze MMF). Blízko jednoprocentní inflace se pohybují také Dánsko, Rakousko, Finsko a Belgie.

Deflace představuje pokles cenové hladiny. Deflace ovšem nemusí nutně odpovídat zápornému znaménku před změnou cenového indexu. Tradiční Laspeyresovy indexy inflaci mírně nadhodnocují. Odchylka, kteáé se nazývá Boskin-bias, byla v USA odhadnuta na 0,8 až 1,6 procentního bodu (pro meziroční inflaci). Německá Bundesbanka jí odhaduje na 0,75 procentního bodu. Ve skutečnosti se tedy Německo do deflace již ponořilo, neboť v květnu inflace v Německu klesla na 0,7%.

Odkud se berou tendence k jevu, který ještě donedávna skloňovali jen studenti ekonomie před zkouškou z makroekonomie? Příčin je více. Jedním z klíčových faktorů je existence produkční mezery, tj. stavu, kdy je výkonnost ekonomiky pod svými potenciálními možnostmi. Relaci mezi inflací a růstem ekonomiky (resp. zaměstnaností) nám popisuje stará dobrá Phillipsova křivka. Deflaci se dobře daří také v zemích, kde se do potíží dostal bankovní sektor. Učebnicovým příkladem je Japonsko. Německo tuto hypotézu potvrzuje. Tempo růstu objemu úvěrů se v současnosti pohybuje kolem nuly a ekonomický ústav DIW charakterizoval situaci na německém bankovním trhu jako credit crunch.

Často bývá zmiňována také souvislost se splasknutím bubliny na akciových trzích. Prudký pokles ceny akcií a hodnoty podílových listů snížil bohatství domácností a následně agregátní poptávku. Propad na akciových trzích zasáhl také bankovní sektor a jeho ochotu poskytovat úvěry.

Pod deflačním kotlem v Německu nyní přitápí také výrazné posílení eura vůči ostatním měnám. Přesně před rokem si mohl Američan koupit euro o 26 procent levněji. Dovozní ceny se v březnu meziročně snížily o 3%, a to ještě euro čekala hlavní část jeho letošního tažení světovými devizovými trhy.

David Marek

druhou část analýzy naleznete ZDE


Váš názor
  • deflace a Cina
    06.06.2003 12:48

    nedavno jsem cetl na money.cnn zajimavy clanek na toto tema a tam byla uvedena zajimava myslenka o vlivu udrzovani cinske meny na velice podhodnocene urovni (vlada udrzuje fixni kurs k dolaru, takze po velkem oslabeni dolaru, oslabila i cinska mena => deflacni tendence) Nebo-li pekny trade-off Cina ma vysoky rust za cenu stagnace a deflace v Evrope a v USA. Jaky na to mate nazor? Neprecenuji trochu vliv cinske ekonomiky?
    • Čína
      06.06.2003 15:13

      V současné době, kdy Japonsko a EU balancují na hraně recese a hospodářství USA stále nemůžýe dosáhnout svého potenciálu, je každá konkurenční výhoda vítána. Navázání na dolar se stalo právě takovou výhodou stalo. Myšlenka vývozu deflace a stagnace skrze oslabení dolaru se skutečně prolíná řadou analytických reportů renomovaných bank. A co se týče Číny, váha její ekonomiky na celosvětové produkci se zvýšila z 3,4% v roce 1980 na 12,0% v roce 2001, čímž se dostala na druhou pizici za USA. Pro srovnání podíl Německa je 4,5%, Francie 3,2%, UK 3,1%.
      David Marek
Aktuální komentáře
23.04.2024
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů