Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Michael Dell a Steve Balmer prodávají akcie vlastních společností ... co oni vědí a my ne?

Michael Dell a Steve Balmer prodávají akcie vlastních společností ... co oni vědí a my ne?

02.06.2003 14:02
Autor: 

Pouhým pohledem na obrazovky informačních agentur se můžeme přesvědčit, že "nejvýnosnějším" indexem letošního roku je technologický Nasdaq Composite. Jeho "year-to-date" výnos dosahuje ohromujících 19.5% a pomalu začíná připomínat nejlepší doby technologického boomu konce devadesátých let (pro zvýšení dramatického efektu, na roční bázi index tímto tempem přinese investorovi 54.25%). Mnoho jednotlivců se tak začíná ptát, co se vlastně tak fundamentálního změnilo v technologickém sektoru, aby ospravedlnilo takovou expanzi ? V krátkosti, nic.

Zatímco analytici očekávají v sektoru polovodičů růst tržeb o více jak 10%, realita je poněkud jiná. Optimistické odhady nemohou zakrýt fakt, že v celém technologickém odvětví panuje převaha nabídky nad poptávkou, nemluvě o neschopnosti firem zvyšovat ceny a expandovat své ziskové marže. Polovodiče se sice stávají rychlejší a menší, otázkou však zůstává, jaká je po nich efektivní poptávka. Firmy se v mnoha případech na konci devadesátých let "přetechnizovaly" a teprve nyní se dostávají na reálnou úroveň využití svých informačních technologií.

Nejpalčivějším trendem posledních měsíců a let je však "komoditizace" informačních technologií. S tím, jak se odstranily bariéry vstupu do tohoto odvětví, mnoho výrobců z Asie zaplavilo trh stejně kvalitními, leč levnějšími komponenty. Jediným beneficientem tohoto vývoje tak bude spotřebitel a nikoliv výrobce. Ten bude nucen vyrábět a prodávat stále kvalitnější produkty za komparativně stále nižší ceny. Propad ziskových marží tak bude pokračovat - zářným příkladem je vývoj ceny mobilních telefonů. V situaci, kdy trh monopolizovala jména jako Nokia, Ericsson a Motorola se jednalo o výsostně profitabilní aktivitu. Jakmile však na trh vstoupili další výrobci (Philips, Siemens, Alcatel) a na Dálném východě vyrostla více než zdatná konkurence (Samsung, Sony) - marže zkolabovaly. Míra penetrace v Evropě přesahuje 60%, skoro každý v našem okolí je vlastníkem mobilního telefonu, a proto se nemůžeme divit, že průměrná prodejní cena se pohybuje okolo EUR100 !!

Nicméně, zpět k Nasdaqu. Jedním z nejspolehlivějších vodítek valuace tohoto trhu bude chování lidí, kteří jsou nejblíže interním informacím - managementu. V posledních několika týdnech se jak Michael Dell, CEO Dell Computer Corp., tak Steve Ballmer, CEO Microsoft Corp., nechali slyšet, že prodávají akcie svých společností, které mají v držení. Podle S. Ballmera proto, aby "diverzifikoval" svá aktiva. Chabá výmluva - investor nediverzifikuje aktiva, když je přesvědčen o pokračování růstu jejich ceny. Podle posledních propočtů, každý dolar vydaný managementy na nákup vlastních akcií je více než vyvážen USD24, které prodejci ze strany managementu za prodané akcie utrží. Jinými slovy - samotné managementy firem sází proti současnému růstu trhu. Kdo jiný než oni by měl mít lepší informace ?

Petr Žabža


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data