Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Makléři a investiční bankéři plní ulice londýnského City a Wall Street. Jak je na tom

Makléři a investiční bankéři plní ulice londýnského City a Wall Street. Jak je na tom "populace" analytiků?

28.05.2003 13:28
Autor: 

Je veřejně známé, že poslední dva roky jsou pro profese byť jen vzdáleně spojené s obchodováním akcií nebo "corporate finance" naprostou katastrofou. Medvědí akciový trh, který svým rozsahem, hloubkou a především délkou trvání překvapil i ty nejotrlejší účastníky trhu (80-90% portfolio-manažerů se do roku 2000 s medvědím trhem nesetkalo nikdy) si musel vybrat svou daň. Globální investiční banky si na konci devadesátých let užívaly bonanzy, kterou jim přinášel expolozivní růst nových emisí akcií (IPO), fúzí a akvizic, stejně jako čilé obchodování akciových instrumentů ze strany institucionálních a především retailových klientů.

Oddělení makléřů a investičních bankéřů čítaly desítky a stovky lidí, o analyticích a podpůrném personálu nemluvě. Konec akciové bubliny v březnu 2000 byl pro banky a potažmo zaměstnance "postižených" oddělení studenou sprchou. S tím, jak se propadl počet korporátních transakcí (na přelomu roku 1999-2000 byl počet oznámených transakcí cca 2100 za měsíc, nyní se pohybuje stěží na hranici 1200) a objemy obchodů s akciemi se rapidně zmenšily (po zkušenostech s .com společnostmi nikdo ani ostatně moc peněz na rozhazování neměl) došlo k masivnímu propouštění. "Na ulici" se rázem ocitlo několik desítek tisíc makléřů a investičních bankéřů.

Analytici na tom však - s mírným zpožděním - nejsou o moc lépe. Suchou řečí čísel - ze skupiny 1,224 analytiků zaměstnaných ve dvanácti největších amerických investičních bankách jich od srpna 2002 plných 351 (tj. 29%) odešlo nebo bylo odejito. Sedm z těchto dvanácti investičních bank od začátku roku 2002 vyměnilo vedoucí oddělení analýz. Salomon Smith Barney má od října 2002 již třetího hlavního analytika a minulý týden se Citigroup nechala slyšet, že:

* přestává pokrývat 117 společností
* pokrytí indexu S&P500 je limitováno na 70% společností
* postižené sektory jsou utility, suroviny, průmyslové firmy, farmacie, telekomunikace, aerolinie

Důvody tohoto vývoje jsou nasnadě. Propad trhů v mnoha případech snížil apetit investorů k riziku a ti se nyní zaměřují jen na několik vybraných titulů. Mnoho společností zemřelo v ukrutných bolestech (Enron, Worldcom, Global Crossing). Část analytiků byla propuštěna a pokrytí "jejich" společností suspendováno. V neposlední řadě svoji roli jistě hrálo i nedávné finanční vyrovnání 10 investičních bank v řádu USD 1.4 mld. (ty peníze se někde musí ušetřit).

Co tento vývoj znamená pro investory? Je velmi pravděpodobné, že striktní oddělení analytiků a investičních bankéřů přispěje k větší reálnosti analytických zpráv, protože jejich finanční kompenzace nebude závislá na příjmu z navazujících obchodů pro banku. Investoři se díky posledním skandálům pravděpodobně alespoň trochu poučili a budou se na analýzy poskytované zdarma dívat minimálně kriticky. Jeden segment trhu však bude profitovat zcela jistě - nezávislé analytické "butiky". Jejich práce spočívá v nezávislém hodnocení firem, trendů a budoucího vývoje. Jejich práce je placena přímo odběrateli jejich produktu, tzn. investory. Ti nemají s danou firmou žádné další vztahy, neplatí jim žádné další poplatky nebo komise. Mohou se tak spolehnout, že analytici nebudou ve svých analýzách firmám pochlebovat ve snaze získat další obchod nebo transakci. Do celého investičního procesu se tak konečně vnáší prvek objektivity, který se na konci devádesátých let - ve světle kontinuální televizně-novinovo-internetové masáže - vytratil.

V krátkosti - investoři začnou snad konečně používat vlastní hlavu a nebudou se snažit popírat léty prověřené ekonomické zákonitosti.

Petr Žabža


Váš názor
  • Pozdrav
    28.05.2003 16:14

    Čau Žábo, vidím, že ses rozepsal. Obávam se ale, že v tomto případě bude platit krédo, že "jediné poučení lidstva je, že lidstvo je nepoučitelné". Měj se fajn a ať se ti daří. Karel
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data