Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nakolik ovlivňuje vývoj evropských telekomunikačních titulů sektorový vývoj v regionu?

Nakolik ovlivňuje vývoj evropských telekomunikačních titulů sektorový vývoj v regionu?

19.05.2003 14:01
Autor: 

V tomto článku se zaměříme na vzájemnou provázanost vývoje cen akcií telekomunikačních společností ve středoevropském a západoevropském regionu. Na vývoj akcií telekomunikačních operátorů v západní Evropě měly v posledních letech významný vliv společné faktory: série snižování odhadů růstu trhu spolu s přeinvestováním v určitých oblastech a sílící znepokojení z rostoucího zadlužení, které v některých případech vedlo až k obavám z ohrožení likvidity, až solventnosti. Všeobecně se má za to, že přelití negativního sentimentu v telekomunikačním sektoru ze západoevropských trhů do rozvíjejících se zemí, včetně CE3, je relativně silné. Naše závěry tuto tezi víceméně podporují, navzdory tomu, že mnoho problémů, kterým čelí západoevropské telekomunikační společnosti, v našem regionu nejsou (např. vysoké zadlužení) a naopak.

Na grafu je znázorněna vzájemná (lineární) závislost vývoje měsíčních, týdenních a denních výnosů vybraných telekomunikačních společností a sektorového indexu DJ Stoxx Telecommunication (závislost je vyjádřená koeficientem korelace). Tituly jsou seřazeny podle míry korelace s tímto indexem.

Korelace telekomunikačních titulů s DJ Stoxx Telecommunication index


Zdroj: Patria Finance, Bloomberg

Popsaná provázanost je obecně určena jak faktory specifickými pro dané akcie, tak faktory technickými, jako je likvidita jednotlivých trhů, poměr domácích a zahraničních investorů apod.

České radiokomunikace jsou nejméně korelovanou středoevropskou telekomunikační společností se západoevropským trhem. Toto je plně v souladu se skutečností, že historicky byl tento titul primárně ovlivňován otázkami spojenými s jeho vlastnickou strukturou. Vliv změn hodnoty 39% podílu v T-Mobile ČR (který je nejhodnotnějším aktivem společnosti) na vzájemnou korelaci tak byl pouze minoritní.

Český Telecom vykazuje druhou nejnižší korelaci, což může být do určité míry spojeno se specifickými událostmi souvisejícími např. s nedokončenou privatizací společnosti.

Maďarský Matáv byl ze všech středoevropských společností nejvíce korelován s vývojem sektoru v západní Evropě, jak je patrné z grafu. Toto by mohlo být částečně vysvětleno vlastnictvím Deutsche Telekomu a jeho snahami o restrukturalizaci společnosti snížením zadlužení.

Polská společnost TPSA má také relativně vysokou korelaci s vývojem v západní Evropě, a to částečně díky tomu, že relativně velký podíl společnosti vlastní France Telecom, nicméně závislost je nižší než u Matávu (důležitou roli může hrát stále částečné vlastnictví státu). Korelace měsíčních výnosů TPSA a France Telecomu přitom v posledních 24 měsících významně vzrostla.

Pokud se podíváme na vývoj středoevropských telekomunikačních společností v poslední době, zjistíme, že jejich vzájemná závislost se západoevropskými operátory a sektorovým indexem narůstala (výjimkou jsou České radiokomunikace). To dle nás svědčí spíše o neochotě investorů rozlišovat specifika jednotlivých operátorů (regionů), než o tom, že by se výrazně sbližovaly jejich hlavní charakteristiky.

Obecně se dá konstatovat, že investoři nyní kladou větší důraz na generování cash flow a výplatu dividend, což by v budoucnosti mohlo zvýšit rozdíl mezi západními společnostmi a operátory z regionu a snížit korelaci mezi oběma skupinami (zejména Matáv a Český Telecom mají dle nás výrazný potenciál pro platbu zajímavých dividend, v případě Matávu při absenci výrazných akvizic), zatímco rozšíření Evropské unie (konvergence na bázi redukce rizikové prémie, bezrizikových úrokových sazeb v Polsku a Maďarsku a větší provázanost trhů) bude pravděpodobně mít opačný efekt.

Jiří Soustružník, Jitka Oppitzová


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data