Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kauza Union banka: únos, obvinění a rozkol ve vedení?

Kauza Union banka: únos, obvinění a rozkol ve vedení?

15.04.2003 12:33
Autor: 

Policie v noci zadržela ústeckého soudce Jiřího Berku, který na základě padělaných listin podezřele rychle poslal Union banku před 14 dny do konkurzu. Soudce byl podle ČTK obviněn ze zneužití pravomocí veřejného činitele. Podle vrchního státního zastupitelství bude soudce nejprve vyslechnut, chrání jej však silná imunita - se stíháním tak musel souhlasit i prezident a premiér, kteří tak učinili a podepsali i souhlas s uvalením vazby.

V souvislosti s únosem šéfa Union Group Roselliho byli podle ČTK obviněni tři lidé, pro dva z nich žádají vyšetřovatelé vazbu. Policie odmítá potvrdit zprávy o tom, že hlavním obviněným a organizátorem únosu je příbramský podnikatel a šéf místního fotbalového klubu Marila Jaroslav Starka. Podle ČTK je právě Starka jedním z mužů, který čeká na rozhodnutí o vazbě. V souvislosti s případem byla vyslechnuta ještě čtvrtá osoba, která vypovídala pouze jako svědek.

Giuseppe Roselli byl unesen minulý týden v pondělí i s bodyguardem (!!) a propuštěn v úterý večer, na policii se přihlásil sám. Mluvčí Invesmartu (většinového vlastníka Union group a Union banky) minulý týden tvrdil, že únosci donutili Roselliho podepsat řadu dokumentů.

Otázkou však je, zda Roselliho únos souvisí s Union bankou. Roselli totiž pravděpodobně žije také v Příbrami a se Stárkou se s největší pravděpodobností minimálně zná (Stárka je v Příbrami pojem a synonymum údajné městské mafie). Roselli je také ředitelem podniku Ortas, který získal v privatizaci od státu. Podle příbramských zdrojů Patria Online, byl však Ortas pod Roselliho vedením postupně rozprodáván, resp. jeho hlavní činnost, kterým byla výroba těžkých důlních strojů, byla postupně tlumena a části podniku za vysoké nájemné pronajímány (mohlo samozřejmě jít jen o obtížnou ekonomickou situaci v odvětví). Každopádně podle bývalých zaměstnanců Ortasu byly praktiky Roselliho "podivné", spekuluje se též o jeho spojení na tehdejšího šéfa Fondu národního majetku Tomáše Ježka a ceně za privatizovaný podnik.

Ačkoliv je tedy Starka jedněmi vnímán jako mafián, jiní příbramští občasné a podnikatelé tvrdí, že používá jen takové praktiky, které mu umožňují vyrovnat se s konkurencí ... a Marila je v lize relativně úspěšná. Únos tak ve skutečnosti nemusí být únosem a může být tedy například jen vyřizováním účtů vlivných příbramských podnikatelů. Podle jiných zdrojů byl Starka požádán o ochranu italského podnikatele a šéf Union group byl dobrovolně ukryt v nemovitosti v regionu. Tomu nasvědčuje také fakt, že podle ČTK jsou obvinění klasifikována zatím jen jako vydírání ve druhém nikoliv ve třetím odstavci, tzn. nepředpokládá se škoda velkého rozsahu (která by v případě nelegálního ovládnutí Union skupiny určitě nastala), dozor nad případem únosu má Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 2, nikoliv městské státní zastupitelství.

V samotné Union bance se vedení dohaduje o řešení nastalé situace, kdy hloubkový audit konstatoval, že je společnost předlužená a její majetek nestačí ani na pokrytí závazků. Část vedení chce poslat banku do konkurzu (ve kterém již byla po rozhodnutí ústeckého soudce, které však bylo na základě zfalšovaných dokumentů), generální ředitel Votoupal však včera podal návrh na vyrovnání. Dozorčí rada UB včera odvolala dva členy představenstva, kteří hodlali poslat banku do konkurzu, a tím se vzepřeli deklarované jednotě představenstva banky.

Kolem Union banky se tedy událo mnoho neobvyklých věcí kromě toho, že banka "jen" šatně hospodařila, což se může stát. Shrneme-li (1) obviněný soudce, který rychle rozhodoval, (2) únos šéfa Union group, o kterém lze spekulovat, (3) rozhodování o konečném osudu banky charakterizované rychlými změnami názorů v představenstvu. Ekonomickým problémem je: vyrovnání nebo konkurz UB - vyrovnání nahrává akcionářům (Invesmart), konkurz věřitelům. Otázkou vztahů v české společnosti potom jsou nelegální praktiky podnikatelů a možná i státních úředníků. Připomeneme-li potom sérii hrozících arbitráží vůči České republice po téměř již prohraném desetimiardovém sporu s CME o ochraně investic, nabývá obrázek ČR po několikaleté době klidu jasnějších kontur.

(zdroj: Patria Online, ČTK)

příloha: tisková zpráva ministra spravedlnosti
P r a h a – Vicepremiér vlády a ministr spravedlnosti Pavel Rychetský dočasně zprostil dnešního dne výkonu funkce soudce JUDr. Jiřího Berku, soudce Krajského soudu v Ústí nad Labem.

Proti JUDr. Jiřímu Berkovi bylo zahájeno trestní stíhání v souvislosti s jeho rozhodováním ve věci prohlášení konkursu na Union banku, a. s.

O dočasném zproštění výkonu funkce soudce rozhodl ministr spravedlnosti podle ustanovení § 100 odst. 1 písm. a) zákona č. 6/2002 Sb., o soudech a soudcích, ve znění pozdějších předpisů.

Rozhodnutí ministra spravedlnosti nabývá účinnosti dnem jeho doručení a bude trvat do pravomocného skončení trestního stíhání. Doručeno bude soudci Berkovi neprodleně.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.