Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ceny v průmyslu: drahá ropa a chemie

Ceny v průmyslu: drahá ropa a chemie

14.04.2003 9:12
Autor: 

komentář doplněn
Index cen průmyslových výrobců se v průběhu března zvýšil o 0,3% po únorovém vzestupu o 0,4%. Nejvíce vzrostly ceny ropných rafinérií a chemických výrobků. Meziroční deflace v tomto segmentu ekonomiky se zmírnila na 0,4% z 0,7% o měsíc dříve. Farmářské ceny klesly o 1,1% a meziroční propad zemědělských cen dosáhl již 16%.

V březnu se v cenách rafinérských produktů naplno projevila eskalace cen ropy na světových trzích. Rafinérské ropné produkty podražily o 8,3% a postaraly se o silný impuls k vzestupu celkové cenové hladiny v průmyslu. V průběhu sledovaného období (tj. zhruba od půlky února do půlky března) sice cena ropy mírně klesla, zvýšení cen rafinérských produktů v ČR je však odezvou předchozího výrazného zdražování ropy. Vývoj na světových trzích s ropou a ropnými produkty v posledních týdnech přinesl obrat k lepšímu. Sázka na rychlé vyřešení situace v Iráku se obchodníkům s ropou vyplatila a ceny této suroviny výrazně klesly. Dubnová dodávka barelu severomořského Brentu se dnes prodává za 24,20 USD. Po třech měsících růstu cen rafinérií se tak otevírá prostor ke zlevnění velkoobchodních cen rafinérských produktů a návratu maloobchodních cen benzínu pod 25 korun za litr (průměr v ČR). Podobný osud provází ceny chemických výrobků. Vzhledem k tomu, že ropa či ropné deriváty bývají jednou z hlavních surovin, je podobnost cenových trendů nasnadě. V březnu se ceny v chemickém průmyslu zvýšily o 0,9%. Nezanedbatelný impuls ke zvýšení cen průmyslových výrobců již druhý měsíc v řadě přineslo zdražení výrobků zpracovatelského průmyslu jinde neuvedeného, což je reziduální položka indexu, o které bohužel ČSÚ v aktuální zprávě další informace neuvedl.

Zatímco v průmyslu se deflace zmírnila, v zemědělství se naopak prohloubila. V březnu se ceny zemědělských výrobců snížily o dalších 1,1% a meziroční propad cen se prohloubil z únorových 15,5% na 16,0%. Příčiny březnového poklesu cen jsou však rozdílné. Zatímco v únoru klesly ceny rostlinné produkce a zvýšily se ceny živočišné produkce, v březnu tomu bylo naopak. Na klesající dráhu se opět vydaly ceny jatečních prasat a stáhly s sebou celkový index cen zemědělských výrobů. Klesající ceny domácích farmářů a nízké dovozní ceny potravinářských výrobků naznačují další pokles cen v potravinářském průmyslu (v březnu se v této položce indexu cen průmyslových výrobců ceny meziměsíčně snížily o 0,2%, meziročně o 2,9%) a pokračování klesajícího trendu cen potravin, které tvoří pětinu koše, na němž se měří inflace ve spotřebitelských cenách.

Po odhlédnutí od vlivu nabídkových šoků a externích cenových vlivů zřetelných na cenách potravin a rafinérské produkce, by ceny v průmyslu stagnovaly. Z pohledu ČNB nepřináší aktuální údaje jednoznačnou informaci pro pohyb úrokových sazeb tím či oním směrem. Aktuální pokles cen ropy a vyhlídka na další snížení cen potravin mohou zažehnout novou vlnu spekulací na snížení úrokových sazeb, klíčovou informací při projednávání dubnové „velké“ situační zprávy v bankovní radě ČNB však podle nás bude zhodnocení nedávných revizí prognóz hospodářského růstu v EU a Německu směrem dolů.

David Marek


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.