Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zajištěné fondy: novinka pro rizikově averzní investory

Zajištěné fondy: novinka pro rizikově averzní investory

07.04.2003 12:39
Autor: 

Na českém finančním trhu je nabízeno poměrně velké množství otevřených podílových fondů, tzv. zajištěných. Tento typ fondů se od ostatních (peněžního trhu, dluhopisových, smíšených, akciových a fondů fondů) liší především tím, že svým podílníkům (investorům) nabízí zajištění navrácení minimálně 100% investované částky. Při využití tohoto finančního nástroje k investování je zřejmé, že jediné, co může investor na investici do zajištěných fondů ztratit, je její reálná hodnota (tzn. znehodnocení investice inflací).

Zajištěné fondy jsou různé. Liší se zejména metodou výpočtu (připisování potenciálních výnosů k hodnotě podílového listu). Například Československá obchodní banka nabízí zajištěné fondy, které mají dvě odlišné konstrukce – „click“ a „equisafe“.

Fondy s konstrukcí CLICK zajišťují investorům návratnost investice při splatnosti. Navíc má investor možnost získat výnosy, které jsou průběžně připisovány za jednotlivá meziobdobí. Meziobdobí jsou nastaveny na délku jednoho roku a po této době jsou výnosy vždy uzamčeny (zakliknuty) a příslušná hodnota výnosů připsána.
Jako příklad fungování click fondů můžeme předpokládat, že fond bude splatný za pět let (meziobdobí jsou stanoveny na délku jednoho roku) a má stanovený maximální připisovatelný výnos ve výši 10% a minimální 0%.V prvním roce zhodnocovaný koš dosáhl výnosu -+12% (započítává se 10%), v druhém roce pak –8% (započítává se 0%), ve třetím roce +5% (započítává se 5%), ve čtvrtém roce 0% (započítává se 0%) a pátém pak +15% (započítává se 10%).
Výsledkem je připsaný výnos ve výši 25%.

Fondy s konstrukcí EQUISAFE svým investorům garantují návratnost celé investované částky v době splatnosti. Princip tohoto druhu zajištěného fondu je založen na tom, že se investor podílí určitým (předem daným) procentem na zhodnocení určeného indexu (či koše indexů). Participace investora (resp. jeho výnosů) se pohybuje v rozmezí 55% až 120%.
Jako příklad fungování equisafe fondů budeme předpokládat, že fond bude mít stejnou délku splatnosti jako v předchozím příkladu (tj. 5 let) a podíl na výnosu bude činit 90%. Výnosy ponecháme zcela stejné jako v předchozím příkladu (tzn. že fond zhodnotil svá aktiva přibližně o 24,2%).
Výsledkem je připsaný výnos ve výši cca 21,75%.

Z jednoduchých příkladů je patrné, že v případě, že by fond dosáhl vyššího výnosu za celé období, než je maximální hranice kumulovaných připisovaných výnosů u fondů s konstrukcí CLICK (v příkladu je max. 10%, tzn. za pět let 50%), je výhodnější investovat do fondů s konstrukcí EQUISAFE.

Mezi správce, kteří na českém trhu nabízejí zajištěné fondy, patří i HSBC Bank plc., která nabízí svým investorům růstové zajištěné fondy. Tato společnost nabízí například Růstový fond Nasdaq Annual, který je svou konstrukcí velmi blízký fondům ČSOB založených na principu CLICK (uzamykání výnosů v meziobdobích celého investičního horizontu fondu). HSBC Bank plc nabízí mimo jiné i Růstový asijský fond PLUS, který je svou konstrukcí naopak velmi blízký fondům ČSOB, které jsou založeny na principu EQUISAFE.

Investice do zajištěných fondů je zajímavá zejména pro ty, kteří mohou finanční prostředky investovat na dobu přibližně 4 až 5 let. Takovou splatnost totiž zajištěné fondy zpravidla mají. Při poptávce po zajištěných fondech je dobré mít na zřeteli, že tyto fondy mívají upisovací období, ve kterých je možné do nich investovat. A aby investor nemusel platit příliš vysoké poplatky, neměl by z fondu vystupovat dřív než v době splatnosti.

David Fuchs, katedra financí na ESF MU v Brně

Přehled výnosnosti všech otevřených podílových fondů za minulý týden naleznete ZDE

Pokud Vás zajímají informace o možnostech investování Vašich volných prostředků, potom navštivte sekci Akcie&Fondy v části Fondy. Kromě výhod a nevýhod jednotlivých investičních variant zde můžete nalézt také velmi zajímavé srovnávací tabulky a kalkulátor nejvýnosnější investice.

Předchozí díly seriálu o investičních fondech:
Fondy penežního trhu nebo dluhopisů? … záleží na tom, chcete-li riskovat
Otevřené podílové fondy - spoření nebo solidní investiční alternativa?


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
16.04.2024
23:15Wall Street nadále pod tlakem  
17:48Inflace a sazby v letošním roce – scénář od Bank of America
17:21Stres z výnosů pokračuje a brání akciím se zvednout, banky sentiment nezlepšily  
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m