Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Prognózy inflace a nezaměstnanosti na březen

Prognózy inflace a nezaměstnanosti na březen

07.04.2003 18:25
Autor: 

Kolotoč statistických čísel roztočí v pondělí ČSÚ daty o březnové inflaci a ministerstvo práce a sociálních věcí informacemi z trhu práce. Naše prognózy ukazují na meziměsíční zvýšení spotřebitelských cen o 0,1%, což by mělo zmírnit meziroční deflaci z 0,4% na 0,2%. Míra nezaměstnanosti ke konci března podle našeho odhadu sestoupila z rekordních výšin (10,2%) na 10,0%.

Index spotřebitelských cen podobně jako v únoru tlačil směrem vzhůru růst cen pohonných hmot. V závěru března sice začaly distribuční firmy benzín a naftu zlevňovat, v cenových statistikách se tato skutečnost objeví až v číslech za duben. Mluvit o příčinách zdražování pohonných hmot je snad zbytečné. Vše se točí kolem ropy a informací z irácké fronty. Významně do inflace opět promluvily ceny potravin a rekreačních pobytů. Na rozdíl od února ovšem v opačném gardu. Ceny potravin se po únorovém poklesu podle dostupných informací v březnu mírně zvýšily. Zásluhu na tom mají především ceny ovoce, zeleniny, brambor a drůbeže. Naopak ceny rekreačních pobytů odráží konec zimní turistické sezóny a po tříměsíční cestě vzhůru se v březnu patrně vydaly opačným směrem. Březen by mohl být posledním měsícem krátké deflační epizody. Již v únoru by se díky zdražení plynu mohla meziroční inflace vrátit ke kladným hodnotám. V červenci jí dále popostrčí plánované zvýšení spotřebních daní u lihu a tabáku, případně zvýšení regulovaného nájemného, pokud se vláda v této oblasti dokáže shodnout. Před koncem roku může inflaci ovlivnit oznámené zrušení deseti- a dvacetihaléřových mincí. Otevřenou otázkou zůstává další vývoj cen plynu pro domácnosti. Prozatím očekáváme, že inflace ke konci roku vystoupí k 2,7%.

Nezaměstnanost se stala jedním z nejpalčivějších problémů české ekonomiky. Již rok a půl se počet nezaměstnaných po sezónním očištění zvyšuje. V září 2001 dosahovala sezónně očištěná míra nezaměstnanosti 8,5%, v březnu letošního roku podle našeho odhadu již vystoupala na 9,8%. Částečně se na zvýšení nezaměstnanosti podílí současný slabý hospodářský růst reflektující zhoršené podmínky na západoevropských trzích. Nicméně vliv hospodářského cyklu není uspokojivým vysvětlením. Podle našeho odhadu by po návratu české ekonomiky k tříprocentnímu růstu klesla míra nezaměstnanosti maximálně o půl procentního bodu. Za zbytkem zvýšení míry nezaměstnanosti stojí strukturální a institucionální faktory. V českém hospodářství ještě neskončil proces transformace. „Vymírání kostlivců“, které v první fázi transformace uměle držela při životě štědrost bankovního sektoru, stále zvyšuje a bude zvyšovat nezaměstnanost v českých zemích. Podle OECD se tento segment ekonomiky stále podílí na celkové zaměstnanosti pěti až deseti procenty. Slabý hospodářský růst, jež by měl i letos zaostat za svými potenciálními možnostmi a strukturální problémy by měly zvýšit průměrnou míru nezaměstnanosti z loňských 9,2% na 9,8% v letošním roce.

David Marek


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF
6:37Venku mrazy, na trzích dle Bank of America hezká letní rally?
21.04.2024
8:58Víkendář: Vysoký dolarový optimismus, zdravá korekce na akciích, ale trend mířící vzhůru
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů