Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Sobotka podepsal dohodu s CME o zrušení sankčních úroků z arbitráže

01.04.2003 8:06
Autor: 

následuje úplné znění tiskové zprávy MF
Na speciální vinkulační účet zřízený u švédské pobočky významné banky složí Česká republika odškodnění z konečného arbitrážního nálezu. Od data složení přestanou nabíhat sankční úroky ve výši cca 2 mil. Kč denně. Prostředky na účtu budou uvolněny vítězné straně na základě předložení rozhodnutí švédského odvolacího soudu.

Státu se podařilo sjednat dohodu, která je v této fázi jednání pro Českou republiku velmi přijatelná, především jsem rád, že se podařilo se společností CME domluvit zmrazení úroků, uvedl po jednání ministr financí Bohuslav Sobotka.

(31.3.2003)

následuje část tiskového prohlášení CME
Společnost Central European Media Enterprises Ltd. (CME) dnes oznámila, že se dohodla s Českou republikou ohledně konečného nálezu arbitrážního tribunálu a ohledně dalšího postupu obou stran. Podle této dohody složí Česká republika celou částku, kterou CME přisoudil arbitrážní tribunál, včetně úroků na vázaný bankovní účet.

Mezinárodní arbitrážní tribunál vydal v arbitrážní při CME s Českou republikou 14. března 2003 závěrečný výrok ve prospěch CME. Podle arbitrážního rozhodnutí CME obdrží částku 269 814 000 USD a úrok ve výši 10 % p.a. od 23. února 2000 až do úplného zaplacení. Dále CME obdrží 1 007 749,81 USD na úhradu nákladů částečného arbitrážního výroku z 13. září 2001 a úrok ve výši 10 % p.a. od 14. září. 2001 z částky nákladů až do úplného zaplacení. Celková částka k úhradě ze strany České republiky tedy k dnešnímu dni činí 354 656 752 USD.

Česká republika podala ke švédskému odvolacímu soudu ve Stockholmu žalobu proti částečnému konečnému nálezu arbitrážního tribunálu z 13. září 2001. Rozhodnutí švédského odvolacího soudu se očekává před koncem druhého čtvrtletí roku 2003.

Klíčové body uzavřené dohody jsou následující:

* Česká republika složí celou částku přisouzenou rozhodnutím arbitrážního tribunálu včetně 10% úroku (74 197,74 USD denně) připisovaného až do doby složení této částky na vázaný bankovní účet u přední banky ve Švédsku. Tato platba ze strany České republiky proběhne nejpozději 28. dubna 2003. Pokud bude platba provedena v tento den, bude celková částka činit 356 734 288 USD.

* Pokud Česká republika nesloží výše uvedenou částku na vázaný bankovní účet nejpozději do 28. dubna 2003, souhlasí s tím, že se celková výše částky dlužné CME zvýší o 20 000 000 USD.

* Správce vázaného účtu vyplatí tuto částku CME do dvou pracovních dnů poté, co švédský odvolací soud rozhodne o potvrzení částečného konečného nálezu arbitrážního tribunálu ve prospěch CME.

* Částka bude vrácena České republice v případě, že švédský odvolací soud rozhodne ve prospěch ČR a nepotvrdí částečný konečný nález arbitrážního tribunálu.

* Pokud švédský odvolací soud umožní některé ze stran podat proti svému rozhodnutí odvolání k Nejvyššímu soudu Švédského království, bude částka vyplacena té ze stran, která zvítězila u švédského odvolacího soudu. Druhé straně přitom zůstane právo na odvolání plně zachováno.

* Česká republika napadne žalobou konečný nález arbitrážního tribunálu s tím, že tato žaloba bude omezena na zrušení konečného nálezu v případě, že švédský odvolací soud zruší částečný konečný nález arbitrážního tribunálu. Česká republika žalobu proti konečnému nálezu stáhne, pokud švédský odvolací soud rozhodne ve prospěch CME a potvrdí částečný konečný nález arbitrážního tribunálu.

* CME se vzdává práva na vynucení plnění konečného nálezu do doby, než švédský odvolací soud rozhodne o právě projednávané žalobě České republiky. CME bude souhlasit s příslušným nařízením soudu.

* Česká republika může předložit CME návrhy na náhradní formy nepeněžitého plnění ohledně celé nebo částečné výše částky, která má být uhrazena CME. Ta přitom souhlasí s tím, že takové návrhy zváží, aniž by se jakkoli zavázala k jejich přijetí. CME může o těchto návrzích rozhodnout podle své vůle, aniž by jimi byla vázána.

„V případě, že švédský odvolací soud rozhodne o právě projednávané žalobě proti částečnému konečnému nálezu ve prospěch CME, pak celou částku včetně kumulovaných úroků obdrží CME,“ prohlásil Fred Klinkhammer, místopředseda představenstva a výkonný ředitel CME. „ Tak se Česká republika i CME vyhnou nákladným a zdlouhavým procedurám při případném vymáhání arbitrážního nálezu v jiných zemích. Dohoda také dokládá připravenost České republiky dostát svým mezinárodním závazkům,“ dodal Klinkhammer.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data