Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Výsledky Erste Bank za rok 2002 – Rakousko vs. střední Evropa

Výsledky Erste Bank za rok 2002 – Rakousko vs. střední Evropa

21.03.2003 11:00
Autor: 

Hospodářské oslabení v západní Evropě ovlivnilo také konsolidované výsledky Erste Bank za rok 2002 podle IAS, která budou zveřejněny v pondělí 24. března v 8 hodin ráno. Nejvýrazněji by konsolidovaný zisk banky měla zasáhnout meziroční stagnace provozních výnosů banky a vysoká tvorba opravných položek k úvěrům na rakouském trhu. Také čistá úroková marže podle nás poklesla loni na rakouském trhu o dalších 14 bps.

Na druhou stranu by měly konsolidované výsledky Erste Bank odrážet zvýšenou expozici banky vůči České spořitelně, kde po odkupu minoritních akcionářů drží 95 %, a její vyšší ziskovost, což platní i pro Slovenskou spořitelnu, kde Erste vlastní 67 %. Tyto spořitelny již zveřejnily své nekonsolidované výsledky za rok 2002 podle národních účetních standardů, které naznačily, že jejich hospodaření by mělo být zhruba v souladu s našimi projekcemi podle mezinárodních účetních standardů (kromě několika jednorázových položek). Proto nepředpokládáme z této strany žádné velké překvapení, čistý konsolidovaný zisk za rok 2002 odhadujeme ve výši 221 mil. EUR (228 mil. EUR za celou Erste Bank Group).

Připomínáme, že Erste Bank zveřejňuje dvě sady výsledků. Jedna popisuje hospodaření samotné bankovní skupiny Erste Bank (“Core Group”), druhá hospodaření celé skupiny spořitelen (“Erste Bank Group”), která vedle Ertste Bank zahrnuje také desítky regionálních spořitelen, s kterými Erste spolupracuje, poskytuje jim exkluzivně určité služby, prodává přes jejich pobočky své produkty, ale které nevlastní. Tyto spořitelny jsou členy tzv. systému křížových záruk, kdy všichni jeho členové společně ručí za veškeré závazky vůči klientům, tj. Erste Bank poskytla garanci na klientská depozita regionálních spořitelen a naopak. Obvykle se posuzuje hospodaření Erste na základě údajů za „Core Group“ (reflektují hospodaření pouze těch subjektů, která Erste vlastní) a tohoto přístupu se držíme i v našich projekcích.

Ačkoliv při současné ceně 64 EUR nabízí akcie přibližně 28% růstový potenciál vzhledem k naší 12-měsíční cílové ceně 82 EUR, doporučujeme akcie akumulovat (a nikoliv kupovat). Především hospodářský vývoj v Rakousku (ale také v ČR) je stále aktuálním rizikovým faktorem, který může dále výrazně ovlivnit výsledky Erste v příštích letech. Pokud se ekonomické oživení dále opozdí (vzhledem k našim původním předpokladům), mohlo by to vést k přehodnocení našich projekcí zisku banky a naší cílové ceny.

Jan Hájek


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m