Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ekonomie války aneb co přinese konflikt v Iráku české ekonomice

Ekonomie války aneb co přinese konflikt v Iráku české ekonomice

19.03.2003 16:33
Autor: 

Do zahájení vojenských operací v Perském zálivu se odpočítávají poslední hodiny a minuty. Z lidského hlediska se můžeme dívat na možnosti řešení krize z různých úhlů a podle toho také jednotlivé varianty hodnotit. O obtížnosti výběru adekvátních opatření svědčí rozpory v Radě bezpečnosti OSN. Kromě lidských životů, mezinárodních práv, zbraní hromadného ničení a potlačování terorismu, jde také o ekonomické důsledky války. A ty mohou být nemalé. Detailní analýza by vydala na tučnou knihu. Pokusme se v několika bodech stručně zhodnotit možné dopady války v Iráku na českou ekonomiku. Hlavními cestami, kterými může ovlivnit válka v Iráku českou ekonomiku jsou: výkyvy cen ropy a zemního plynu, fluktuace směnných kurzů a zpomalení globálního hospodářského růstu v důsledku vysokých cen ropy a poklesu spotřebitelské a podnikatelské důvěry.

Klíčovou „proměnnou“ je délka trvání válečného konfliktu a úspěšnost vojenských operací. Proto jsou na následujících řádcích uvedeny dvě varianty.

„Krátká válka“

Pro tuto variantu zhruba platí naše oficiální prognózy uvedené na těchto stránkách v sekci ekonomika.

* HDP - Pro českou ekonomiku je důležitý dopad na globální hospodářský růst a zejména důsledky pro hospodářství eurozóny. V případě rychlého ukončení války by dopady měly být zanedbatelné.

* Inflace - Krátkodobý vzestup cen ropy do intervalu 40 až 45 dolarů za barel (Brent) bude následován rychlým poklesem pod 30 dolarů za barel. To povede k poklesu cen pohonných hmot a dopravních nákladů s příznivým dopadem na inflaci.

* Obchodní bilance - pokles dovozních cen ropy a zemního plynu sníží saldo ve skupině SITC 3 (nerostná paliva) s pozitivním dopadem na obchodní bilanci.

* Kurz CZK/USD - Úspěšné vojenské operace podpoří dolar na úkor eura a jenu. Koruna by v tomto případě vůči dolaru oslabila. Podobně jako u cen ropy, je již varianta rychlé války v cenách částečně započítána.

* Kurz CZK/EUR - Posílení dolaru by bylo patrně o něco silnější v případě eura než koruny a česká měna by mohla mírně posílit vůči euru.

* Úrokové sazby - Měnová politika Fedu a ECB by se mohla soustředit na současné ekonomické problémy. Pro ČNB je zvláště důležitý vývoj zahraniční poptávky po českém zboží. Rychlá varianta války dává naději na dřívější hospodářské oživení na západ od našich hranic, čímž klesá pravděpodobnost dalšího snižování úrokových sazeb.

„Dlouhá válka“

* HDP - pesimistická varianta odhadu Evropské komise počítá s negativním dopadem na HDP eurozóny ve výši tří až čtyř desetin procenta. Vzhledem k expozici české ekonomiky vůči eurozóně by to představovalo negativní impuls v podobě zpomalení růstu HDP o jednu desetinu procentního bodu. Simulace provedená experty Evropské komise počítá ovšem pouze s ropným šokem, další negativní dopady by mohly přijít skrze pokles podnikatelské a spotřebitelské důvěry. Negativní impuls přijde také ze strany vysokých cen pohonných hmot a zemního plynu na podnikovou sféru i výdaje domácností. Růst HDP by mohl klesnout ke 2%.

* Inflace - negativní scénář Evropské komise počítá se vzestupem ceny ropy krátce po zahájení vojenských operací nad 70 dolarů barel a průměrnou cenou ve 2. čtvrtletí letošního roku na úrovni 57 dolarů za barel. Česká inflace by v tomto případě mohla oproti dosavadním prognózám poskočit o jeden procentní bod vzhůru. Na konci roku by tak meziroční změna indexu spotřebitelských cen mohla dosahovat 3,5 až 4,0%.

* Obchodní bilance - schodek obchodní bilance se prohloubí až 50 mld. Kč ve srovnání s loňským rokem a bude se pohybovat nad 120 mld. Kč. Důvodem budou nejen vysoké dovozní ceny nerostných paliv, ale také negativní vliv dalšího zpomalení hospodářského růstu v eurozóně.

* Kurz CZK/USD - zde není dopad zcela jednoznačný, neboť negativní zprávy z fronty a pokles spotřebitelské důvěry v USA v kombinaci se současnými rekordními schodky běžného účtu USA by mohly dolar vůči euru oslabit. S rostoucí cenou ropy a zemního plynu, a tedy i nominálním objemem obchodů s nerostnými palivy, vzroste poptávka po dolarech tlačící americkou měnu ke zhodnocení. Dopad na kurz koruny k dolaru tedy není zřejmý.

* Kurz CZK/EUR - vyplývá z předchozího odstavce

* Úrokové sazby - měnová politika by neměla reagovat na primární dopady negativních nákladových šoků (vysoké ceny ropy) do inflace změnou úrokových sazeb. Centrální banky obvykle neprovádí striktní formu cílování inflace a záležet tedy bude, zda sekundární dopady vysokých cen ropy na inflaci převáží negativní vliv na hospodářský růst. V případě skutečně významného zpomalení hospodářského růstu můžeme od Fedu, ECB i ČNB očekávat další snížení úrokových sazeb.

David Marek


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university