Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Otevřené podílové fondy - spoření nebo solidní investiční alternativa? (opak.)

Otevřené podílové fondy - spoření nebo solidní investiční alternativa? (opak.)

13.03.2003 13:25
Autor: 

Od konce devadesátých let dochází v České republice k razantnímu nárůstu nabídek možností investování do podílových fondů a v posledních měsících také roste čím dál více zájem o tento druh investování. Český člověk je velmi konzervativní, a jelikož byl zvyklý po uplynulé desetiletí pouze ukládat své finanční prostředky do banky, popř. si je uchovávat „pod peřinou“, trvá mu delší dobu, než své návyky změní. Jinými slovy český člověk dříve pouze spořil, zatímco nyní si začíná zvykat také na pozici investora. V některých případech sice můžeme investici do otevřených podílových fondů chápat jako spoření (týká se zejména fondů peněžního trhu), ale primárně se jedná o investování jako takové.

Podílové fondy patří do části financí, která je označována jako kolektivní investování. Kolektivní investování je založeno na principu kumulování finančních prostředků od mnoha investorů např. u jednoho subjektu, který je dále investuje do různých aktiv. A na tomto principu jsou založeny i podílové fondy: nesrovnatelně lepší rozložení rizika, výnosu a likvidity než je schopen investiční laik. Fondy jsou spravovány investičními společnostmi, jejichž analytici a portfolio manažeři mají nesrovnatelně větší množství relevantních informací než dříve zmiňovaný laik, a proto jsou schopny efektivněji nakumulované finanční prostředky investovat. Dalším, velmi důležitým aspektem, je možnost obchodovat i s cennými papíry, které si malý investor koupit nemůže (např. státní pokladniční poukázky).

Podílové fondy diverzifikují investiční riziko mezi několik druhů cenných papírů (akcie, dluhopisy, termínované vklady, podílové listy jiných fondů atd.), čímž dosahují toho, že pokud klesne cena určitého aktiva, může mít tato změna pouze malý vliv na celkový výnos fondu. Samozřejmě, že jak jsou různé druhy fondů, tak jsou i různé hodnoty rizik – od fondů s malým rizikem a malým výnosem až po fondy s velkým rizikem, ale také velkým výnosem.

Na kapitálových trzích existují dva druhy podílových fondů, kterými jsou uzavřené podílové fondy a otevřené podílové fondy. Uzavřené podílové fondy jsou charakteristické tím, že počet, doba vydávání podílových listů i délka jejich existence bývají zpravidla zákony jednotlivých zemí omezeny, což musí být zakotveno i v jejich statutech. Pokud se investor rozhodne do těchto fondů investovat a zakoupí jejich podílové listy, musí si předem uvědomit, že nemá právo na jejich zpětný odkup, ale že s nimi může pouze obchodovat na kapitálovém trhu.

Základní odlišností otevřených podílových fondů vzhledem k fondům uzavřeným je to, že jejich velikost, resp. počty jimi emitovaných podílových listů nebývají zpravidla zákony jednotlivých zemí nijak omezovány a závisejí pouze na zájmu investorů a množství peněz, které do příslušného podílového fondu vloží. Současně nebývá většinou nijak omezována ani doba upisování podílových listů, ani doba existence fondu. Dalším rozdílem je pak to, že u těchto fondů má investor právo kdykoli požádat investiční společnost, která fond spravuje, o odkoupení svého podílového listu za cenu odpovídající aktuální hodnotě majetku, který připadá na daný podílový list. Z toho zároveň vyplývá, že podílové listy otevřených podílových fondů nebývají obchodovány na organizovaných kapitálových trzích.

Výhoda vlastnictví podílových listů otevřených podílových fondů na rozdíl od např. termínovaných vkladů spočívá také ve vysoké likviditě. Na rozdíl od termínovaných vkladů, kdy své peníze vkladatel obdrží až po uplynutí předem dohodnuté doby, je investiční společnost povinna odkoupit podílové listy kdykoliv po požádání. Je zde sice jeden teoretický problém, a to že má investiční společnost až měsíc na výplatu peněz. Toto je však pouze teorie. Velké množství investičních společností vyplatí peníze svým klientům do jednoho týdne.

Za předpokladu, že se budeme své disponibilní zdroje investovat do otevřených podílových fondů, je potřebné si uvědomit, že výměnou za vložené peníze získáme výše zmiňované podílové listy. Hodnota podílových listů se vypočítává z vlastního jmění fondu (resp. jako podíl investovaných finančních prostředků na vlastním jmění fondu). To znamená, že na rozdíl od tržní ceny akcie, jejíž hodnota má čistě subjektivní charakter, je hodnota podílového listu objektivní a dává investorovi zcela přesnou část hodnoty fondu, která připadá na jeden podílový list.

David Fuchs, katedra financí na ESF MU v Brně

Přehled výnosnosti všech otevřených podílových fondů za minulý týden naleznete ZDE

Pokud Vás zajímají informace o možnostech investování Vašich volných prostředků, potom navštivte sekci Akcie&Fondy v části Fondy. Kromě výhod a nevýhod jednotlivých investičních variant zde můžete nalézt také velmi zajímavé srovnávací tabulky a kalkulátor nejvýnosnější investice.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.