Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Česká rafinérská vs. Kaučuk - profil rizikovosti a ziskovosti dceřiných společností Unipetrolu

Česká rafinérská vs. Kaučuk - profil rizikovosti a ziskovosti dceřiných společností Unipetrolu

07.03.2003 14:37
Autor: 

V minulém článku jsme se věnovali jedné ze dvou základních proměnných, které určují hodnotu akcie - rizikovosti. Konstatovali jsme, že celkové riziko lze rozdělit na systematické (které je kvantifikováno tzv. beta koeficientem) a riziko nesystematické, eliminovatelné diverzifikací portfolia. Co se týče rizika celkového (systematického+nesystematického), to je často reprezentováno standardní odchylkou očekávaného cash flow (nebo jeho aproximace), respektive koeficientem variace, který tuto standardní odchylku dělí průměrem. (celý článek naleznete ZDE)

Následující graf, prezentovaný v minulém článku, připomíná koeficient variace čtvrtletních EBITDA a přidané hodnoty dceřiných společností Unipetrolu (rizikovost České rafinérské, měřená uvedeným způsobem, je několika násobně větší, než je tomu u nejméně rizikové společnosti – Benziny, i ostatních společností, vyjma Spolany; to je v souladu s faktem, že fluktuace rafinérských marží výrazně převyšuje fluktuaci marží distributorů paliv a komodit s větší přidanou hodnotou).

Nyní rozšiřujeme pohled na společnosti o jejich ziskovost (měřeno ziskovostí tržeb na úrovni přidané hodnoty). Její vývoj za poslední dva roky ukazuje následující graf:

Nejnižší ziskovost má Česká rafinérská (její marže, v průměru na 2,3%, byla dokonce na přelomu roku 2001 a 2002 záporná), což je dáno zejména rafinérskými maržemi, jejichž negativní vliv byl umocněn posilování koruny vůči dolaru. Marže Chemopetrolu se pohybuje okolo 14,3%, jeho ziskovost je tedy zhruba o 12% vyšší než ziskovost České rafinérské. Výrobce plastů Kaučuk, který ve výrobní vertikále společností Unipetrolu stojí nejvýše, má ze všech společností nejvyšší přidanou hodnotu (okolo 20 %). Zhruba uprostřed „krajních hodnot“ se pohybuje marže společnosti Paramo (průměr 10,20%). Jeho ziskovost tržeb je lepší než u České rafinérské, portfolio jeho výrobků má ale menší „přidanou hodnotu“ než Chemopetrol a Kaučuk.

Česká rafinérská tak z hlediska výše vedeného čelí jednak nejnižší ziskovosti tržeb a nejvyšší rizikovosti. To dokazuje „ostré“ konkurenční prostředí v odvětví přímo navazujícím na těžbu ropy a naznačuje tak, že tato část vertikály začínající těžbou ropy a končící prodejem paliv/produkcí petrochemických výrobků je nejméně atraktivní pro REÁLNÉ investice (popsané charakteristiky České rafinérské jsou pro odvětví poměrně reprezentativní). Uvedené platí v menší míře i pro Paramo, které je ovšem specifické svým produktovým portfoliem.

Nižší riziko představují Chemopetrol i Kaučuk, které ale také přinášejí vyšší marže. Ukazují tak že pohyb ve výrobní vertikále směrem vzhůru k výrobkům s vyšší přidanou hodnotou přináší NEJEN vyšší ziskovost tržeb, ale i menší rizikovost. Toto např. vysvětluje strach některých společností z „komoditizace“ jejich výrobků, které svůj spotřebitelský cyklus zahájily jako prémiové zboží, po čase ale mají tendenci stát se komoditou – příkladem mohou být i výrobci mobilních telefonů.

Nejméně riziková Benzina má také relativně nízkou marži ve srovnání s ostatními společnostmi v holdingu. Na ziskovost jejích tržeb má ale rozhodující vliv zejména silná konkurence v odvětví distribuce paliv v České republice.

Na závěr upozorněme, že ziskovost tržeb nepodává kompletní obrázek o tom, nakolik je daná společnost atraktivní z hlediska schopnost produkovat cash flow (která je, mimo jiné, fcí této marže a schopnosti generovat tržby v absolutní velikosti), zde nám posloužila pouze jako velmi hrubý indikátor schopnosti generovat CF. Při kompletním posuzování investiční atraktivity společnosti je poté toto CF vztaženo k celkové velikosti kapitálu, který tato společnost potřebuje ke svému provozu. Tato „návratnost na kapitál“ je poté porovnána s požadovanou návratností, které je, jak již bylo konstatováno, funkcí rizika onoho CF.

Jiří Soustružník


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m