Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ceny ropy na válečné úrovni - co nás čeká?

Ceny ropy na válečné úrovni - co nás čeká?

27.02.2003 11:00
Autor: 

Ceny některých druhů ropy (americká WTI) již dosahují podobně vysokých hodnot, jako za války v Zálivu v roce 1990. Příčin růstu cen nerostných paliv je několik, od stávky ve Venezuele, přes klesající zásoby ropy po nezvykle chladné počasí na severovýchodě USA. Hlavní příčinou jsou ovšem obavy z nové války v Perském zálivu. Další stupňování napětí v podobě výhrůžek arabských zemí blokádou dodávek ropy či zvyšování pravděpodobnosti nové války v Perském zálivu, může zvýšit ceny ropy, ropných produktů a zemního plynu o dalších několik dolarů. V okamžiku zahájení vojenských operací Severomořský Brent, který nyní stojí 34,35 dolaru za barel, by asi nebylo překvapením zvýšení nad 40 dolarů za barel. První úvahy o dopadech růstu cen ropy na českou ekonomiku se budou logicky stáčet k cenám pohonných hmot, inflaci a obchodní bilanci. Jak to tedy může být?

Drahá ropa = drahý benzín, dříve či později. Přestože ceny ropy již rostou více než půl roku, výraznějšímu zdražení benzínu doposud bránil souběžný pokles marže rafinérií a distributorů pohonných hmot. V současnosti se na maloobchodní ceně benzínu Natural 95 podílí rafinérie a distribuční firmy zhruba tři koruny na litr, zatímco dlouhodobý průměr přesahuje čtyři koruny na litr. Orientační propočty ukazují, že při udržení současných nízkých marží a stabilitě kurzu koruny k dolaru by zvýšení ceny severomořského Brentu na 40 dolarů za barel vedlo k růstu ceny Naturalu na 27,10 Kč/litr. Návrat marží na dlouhodobý průměr by dále zvýšil cenu benzínu nad 28 Kč/litr. Přímý dopad takovéhoto vzestupu cen pohonných hmot na inflaci by představoval zvýšení inflace zhruba o čtyři desetiny procentního bodu. Počítat by se ovšem muselo také s nepřímými dopady, neboť většina cen zboží či služeb v sobě více či méně zahrnuje také náklady na dopravu, které úzce souvisí s cenami pohonných hmot.

Je logické, že růst cen nerostných paliv nezůstane bez odezvy v obchodní bilanci české republiky. O významu těchto surovin pro celkový vývoj obchodní bilance svědčí skutečnost, že dovoz nerostných paliv v současnosti dosahuje 8% celkového dovozu. V loňském roce, na ceny ropy a plynu poměrně příznivém, schodek v obchodu s nerostnými palivy dosáhl 64,6 mld. Kč (o 23 mld. Kč méně než v roce 2001), přičemž celková obchodní bilance dosáhla schodku 74,5 mld. Kč (o 42 mld. Kč méně než v roce 2001). Z více než poloviny se tedy na poklesu nerovnováhy v zahraničním obchodu se zbožím v loňském roce podílely ropa a plyn. Letošní rok patrně již tak příznivý nebude a podle doby, po které bude napětí kolem situace v Iráku udržovat vysoké ceny nerostných paliv, případně podle dopadu válečného konfliktu na ceny těchto komodit, se patřičně prohloubí saldo v obchodu s nerostnými palivy i celkový schodek obchodní bilance. Již lednový schodek ve skupině SITC 3 (nerostná paliva) přinesl o 1,1 mld. Kč horší údaj než před rokem. V případě eskalace napětí v Perském zálivu, případně zahájení vojenských operací, by se mohl negativní dopad na obchodní bilanci ČR počítat na desítky miliard.

David Marek

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university