Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nadnárodní konsolidace bankovního trhu – role bank ze střední Evropy

Nadnárodní konsolidace bankovního trhu – role bank ze střední Evropy

26.02.2003 11:51
Autor: 

V článku Nadnárodní konsolidace evropského bankovního trhu jsme uvedli, že banky ve střední Evropě jsou častými a vyhledávanými subjekty převzetí bankami ze západní Evropy. Vlna zájmu o tento region vyplývá z privatizačních procesů, které představovaly (či představují) výjimečnou příležitost k okamžitému získání významného tržního podílu. Jinou metodou pronikání na trhy je zakládání a rozšiřování vlastních dceřiných společností či poboček.

Také jsme uvedli, že banky při akvizicích v rámci Evropy v současné době preferují expanzi na teritoriálně blízké trhy, obvykle na sousední státy, které jsou příbuzné či podobné z hlediska jejich kultury. Proto jsou na středoevropském trhu nejaktivnější mj. banky z Rakouska, Německa či Itálie. Pobaltské státy jsou ve sféře zájmu především švédských bank, balkánské banky pak bývají často převzaty řeckými ústavy. Akvizici jsou také obvykle náročné z hlediska managementu a silné kapitálové pozice kupující banky.

Tento komentář se věnuje otázce, zda jsou, resp. mohou být, banky ze středoevropského regionu i aktivními a nikoliv pouze pasivními hráči na poli nadnárodní konsolidace bankovního trhu.

1) Kulturní podobnost omezuje případné aktivity na sousední či blízké státy v regionu - z tohoto hlediska může být např. pro české banky zajímavý slovenský trh, kde neexistují výrazné kulturní či jazykové bariéry.

2) Dostatečně silná kapitálová pozice k uskutečnění akvizice či proniknutí na daný trh prakticky vymezuje velikost cílového teritoria. Např. pro maďarské či slovenské banky by bylo pravděpodobně problematické pokusit se výrazněji prosadit na polském trhu. Z hlediska polských, maďarských a českých bank se jeví jako dostupný trh především Slovensko, pro maďarské banky pak dále např. balkánské teritorium.

3) Silný management bank nebyl ve středoevropském regionu vůbec standardem, teprve v poslední době došlo k jeho konsolidaci, často v návaznosti na privatizaci těchto bank.

Z posledního bodu pak vyplývá další velmi důležitý faktor, totiž osoba vlastníka středoevropských bank a jeho další aktivity v regionu. Těžko si lze představit, že se např. Česká spořitelna bude snažit proniknout na slovenský trh a konkurovat tak Slovenské spořitelně (obě jsou vlastněny Erste Bank).

Za nejaktivnější v regionu lze považovat maďarskou OTP a českou ČSOB, které se mohou opřít o svůj dominantní tržní podíl na domácích trzích (33 % resp. 26% klientských depozit). OTP vstoupila na slovenský trh prostřednictvím zakládání vlastních poboček, kterých má nyní 52, dosahuje 2% podíl na trhu klientských depozit a téměř 5% podíl na trhu úvěrů. Protože ale banka vstoupila na slovenský trh nedávno (v dubnu 2002), náklady penetrace trhu vedly OTP Bank Slovakia do ztráty za rok 2002 ve výši 0,5 mld. Kč. OTP dále projevila či projevuje zájem o koupi privatizovaných bank v Rumunsku (Banca Comerciala Romana a Banca Romaneasca – v obou případech neúspěšně) a Bulharsku (DSK Bank – je jedním z favoritů tendru).

Z „velké trojky“ českých bank jsou na Slovensku aktivní ČSOB a Komerční banka, jejichž vlastníci (belgická KBC a francouzská Société Générale) nejsou na tomto trhu přímo a výrazně zastoupeni. Tradičně aktivní je na slovenském trhu ČSOB, která si zde udržuje pozici čtvrté největší banky s cca 8% podílem na aktivech či depozitech (přes 65 mld. Sk resp. 50 mld. Sk) a s 50 pobočkami. Vedle toho je přímo či nepřímo angažovaná mj. na leasingovém (11% tržní podíl) či pojistném trhu a ve stavebním spoření (15 %). Přítomnost KB prostřednictvím dceřiné společnosti Komerční banka Bratislava je z hlediska tržního podílu nevýznamná, objem jejích celkových aktiv dosahuje 6 mld. Sk a KB Bratislava má pět obchodních míst. Komerční banka v současné době o větší penetraci slovenského trhu neuvažuje (obsluhuje především české klienty obchodující se SR), ale současně ji ani nevylučuje.

Poměrně překvapivá je neúčast velkých polských bank na přeshraniční konsolidaci bankovních služeb ve středoevropském regionu, a to především u největších bank PKO BP (státní banka s 33% podílem na domácím trhu) a Pekao, jehož vlastník – italská banka Unicredito – až donedávna nebyl přítomen např. na českém trhu. Jiná situace je u třetí největší polské banky Bank Przemyslowo-Handlowy PBK, jehož majoritní vlastník HVB Bank je již na ostatních trzích regionu aktivní několik let. Zdrženlivost polských bank v mezinárodní expanzi může vyplývat z nevyužitého potenciálu, který pro ně představuje relativně velký domácí trh, jenž je např. v porovnání s většinou středoevropských bankovních trhů relativně málo rozvinutý.

Jan Hájek, Patria Finance

Váš názor
  • OTP
    26.02.2003 17:36

    OTP na slovensku celkom urcite nezacala budovanim pobociek. OTP kupila skrachovanu banku IRB, ktora bola najzaujimavejsia prave tym, ze vlastnila spominane pobocky v zaujimavych lokalitach.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data