Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zpráva Hanse Blixe

Zpráva Hanse Blixe "podržela" trhy .... na jak dlouho a hlavně, bude to stačit?

17.02.2003 14:15
Autor: 

Páteční projev hlavního zbrojního inspektora OSN udělal maximum pro dvě věci - uklidnil svět (a potažmo kapitálové trhy) ve smyslu eminentní hrozby ozbrojeného konfliktu v oblasti Iráku a dočasně "srazil" Spojeným státům hřebínek. Druhý faktor je nepochybně dočasný - prezident George Bush a jeho tým poradců jistě udělá všechno pro to, aby přesvědčil mezinárodní komunitu, že Irák a Saddám Husajn je nebezpečím pro světový mír (nemluvě o riziku ztíženého přístupu k levné ropě pro americké "bouráky"). Je tedy velmi pravděpodobné, že někdy v průběhu března americká vojska překročí kuvajtské a turecké hranice, obsadí Bagdád a ustanoví vládu, která bude pro-americká. Ještě pravděpodobnější se zdá, že tato válka bude natolik rychlá a bezbolestná, že je skoro hříchem ji nazývat válkou. Irácká armáda je pouze stínem toho, co byla před 12 lety a americký zbrojní průmysl jistě posledních 10 let neztrácel čas a pokročil ve vývoji a výrobě velmi sofistikovaných zbrojních systémů.

První zmiňovaný faktor, tj. uklidnění veřejnosti, resp. kapitálových trhů, bude ještě krátkodobější. Je až komické pozorovat poslední dobou, jak jsou akciové trhy taženy a vláčeny velmi zkratkovými a chaotickými vlivy, kterým je paradoxně přisuzována kolosální důležitost. Skoro se zdá, že investoři obchodují podle červených "headlines" na jednotlivých informačních agenturách a nezajímají se o globální pohled na věc. Čeho se tedy můžeme s jistotou držet?

* Ceny amerických akcií od nástupu George Bushe ml. k moci propadly o 33%, investoři stále "stahují" peníze z akciových trhů,

* důvěra spotřebitelů se není schopna odrazit od pomyslného dna,

* na druhé straně zadluženost amerického spotřebitele dosahuje astronomických čísel,

* firmy čelí nejhorší vlně propouštění za posledních 20 let,

* velká většina Evropy buďto je nebo se velmi blíží recesi.

Je toho dost na to, aby investor dočasně zapomněl na Irák a začal se věnovat trhům pro to, co doopravdy jsou - distributoři finančních prostředků. Proto je možno s jistou dávkou nadsázky říci, že spojovat otázku Iráku a budoucí vývoj akciových trhů je jako dávat do jednoho sáčku hrušky a jablka a chtít po zelinářovi jednotnou cenu. Pro ty investory, kteří ještě mají v živé paměti film "Vrtěti psem" není novinkou, že nejlepším způsobem jak "odlákat" pozornost od domácích problémů (ať už ekonomických nebo politických) je rozpoutat válku. Nejlépe v zemi, která je dost daleko na to, aby si někdo jel ověřit skutečný stav věcí - spoléhat se na CNN je přece mnohem pohodlnější.

Faktem však zůstává, že americké akcie ještě stále nejsou levné. Podle údajů z posledního týdne se poměr P/E indexu S&P stále pohybuje cca na úrovni 27,20. Historicky akciové trhy obvykle dosahovaly dna v okamžiku, kdy se P/E hlavního indexu pohybovalo na úrovni 10. Hodnota okolo 20ti vždy reprezentovala nadhodnocený trh. Podle mínění části investorů a analytiků se tedy svět stále nachází ve velmi ranném stadiu medvědího trhu, který se v konečném důsledku může ukázat stejně drastický jako ten na konci 30. let 20. století.

Proč tedy investoři při každé dobré zprávě (nejlépe červeným písmem) začínají hovořit o začátku nového býčího trhu, když nic takového při troše zdravého rozumu a při uvědomění si výše uvedených faktorů nemůže být pravda? Primárně ze dvou důvodů:

* protože minimálně 90% aktivních portfolio manažerů nezažilo medvědí trh trvající 3 roky a nemají nejmenší tušení jak se v takové situaci chovat,

* protože si tuto situaci uvědomují a hledají ideální čas, kdy prodat.

Hodnota jejich portfolií se již tři roky po sobě snižuje a jejich podílníci začínají klást zvídavé otázky. Firmy oznamují zarážející schodky finančních prostředků ve svých penzijních fondech, které budou muset dříve či později dorovnat (alespoň v tom naše vláda není sama). Spotřebitel se probudil do ekonomické reality, kdy před sebou valí "batoh" akumulovaného dluhu ve světle nejistého pracovního trhu. Násobné snižování úrokových sazeb ve Spojených státech nevedlo k ničemu, snad jedině k tomu že FED se svojí aktivitou dostal do ještě větší slepé uličky.

Ještě pořád si myslíme, že projev Hanse Bilxe byl takovým mezníkem?

Petr Žabža, Patria Finance


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF
6:37Venku mrazy, na trzích dle Bank of America hezká letní rally?
21.04.2024
8:58Víkendář: Vysoký dolarový optimismus, zdravá korekce na akciích, ale trend mířící vzhůru
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů