Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Hrozba teroristických útoků a chování evropských burz aneb Usama bin Ládin podruhé

Hrozba teroristických útoků a chování evropských burz aneb Usama bin Ládin podruhé

12.02.2003 17:04
Autor: 

Je až s podivem, jak málo poslední dobou stačí nejenom evropským burzám k vyvolání paniky a psychologie strachu. Dnešní den je bohužel opět jedním z příkladů toho, jak obratná práce médií a fakt, že stokrát opakovaná informace se může dokonce stát i pravdivou, vedou ke zničující nečinnosti a zmatku investorů.

Evropské burzy se dnes v podstatě po celou svojí obchodní seanci nebyly schopné vymanit z negativní nálady. Pan-evropský DJ STOXX50 se obchodoval v rozmezí -1% až -2% a ani na konci obchodních hodin nejeví tendence ke korekci směrem do pozitivního teritoria. Ostatní lokální indexy jsou na tom ještě o kousek hůře, nad nimi již trh v podstatě "zlomil hůl". A proč to všechno?

* Protože americký ministr zahraniči Colin Powell oznámil, že televize Al Džazíra obdržela novou nahrávku s hlasem Usamy bin Ládina, na které vyzývá Iráčany k sebevražedným útokům proti americkým agresorům.
* Protože předseda labouristické strany oznámil, že Londýn se může stát středem teroristického útoku, jehož rozsah by odpovídal 11. září 2001.
* Protože Spojené státy povolaly dalších 40,000 "záložáků" - tím se počet spojeneckých vojsk v oblasti Zálivu dostává na 225,000.
* Protože je globální ekonomika v "double dip" fázi.

Vezměme si však jeden faktor po druhém. V několika médiích dnes bylo naznačeno (mimo jiné i v ranním vysílání CNBC), že existuje velmi nevysvětlitelná časová prodleva mezi oznámením Colina Powella o existenci inkriminované pásky a potvrzením televize Al Džazíra, že tato páska byla televizi opravdu doručena. Jinými slovy, Colin Powell hovořil o existenci pásky ještě dříve, než ji do ruky dostala katarská televizní stanice (???). Otázku, jak je toto možné, si mnoho lidí pravděpodobně neklade.

To, že Londýn je jako nejbližší spojenec prezidenta George Bushe (velmi pravděpodobně navzdory samotným obyvatelům Británie) eminentním cílem možného teroristického útoku, snad není třeba pochybovat. Kdyby kvůli ničemu jinému, tak kvůli velmi široké komunitě přistěhovalců, často ze zemí "osy zla". Pohled na obrněné transportéry před terminálem na letišti Heathrow společně se silničními kontrolami na vjezdu do centrálního Londýna jistě málokoho nechá chladným. Mediální obraz je skoro dokonalý.

Povolání dalších "rezervistů" do aktivní služby je jistě věcí, která značí že Spojené státy myslí svůj postoj vůči Iráku velmi vážně. Podle mínění velké části účastníků trhů jsou USA dokonce připraveny vstoupit do války s Irákem BEZ rezoluce OSN na vlastní pěst. Růst ceny ropy a neutuchající zájem o americké státní dluhopisy tomu dává za pravdu.

Poslední bod jakoby se v záplavě zpráv týkajcích se Iráku a Al Kajdy trochu ztrácel - rozhodně neprávem. Je nesporným faktem, že světové ekonomiky jsou ve fázi recese a akciové trhy jsou jako "leading" indikátor hluboko v medvědím trhu. Firmy nastoupily cestu drastického snižování nákladů ve světle upadající poptávky po jejich produktech. Jako první je samozřejmě možno propustit několik tisíc zaměstnanců, což je obvykle první krok. Pak se začnou prodávat "nepotřebné" nebo "nevýdělečné" divize a majetkové účasti. Jako poslední se obvykle utlumí i hlavní předmět podnikání, aby se celé kolo o několik měsíců později roztočilo v opačném směru znovu. Není tedy stav a chování akciových trhů poplatné spíše tomuto faktoru než poslednímu vystoupení Usámy bin Ládina ?

Jako ilustraci toho, jak může forma vítězit nad obsahem, si vezměme následující příklad. Agenturní zpráva - "V poslední době se jen velmi malá pozornost věnuje faktu, že Saddám Husajn kromě obecně známých zbraní hromadného ničení používá na svém vlastním obyvatelstvu novou, ještě neprozkoumanou látku DHD. Jedná se o bezbarvou substanci bez zápachu, která je vitální komponent kyselých dešťů a která je velmi často užívaná v jaderných reaktorech. Její stopy je možno nalézt ve velkém množství nebezpečných látek jako kyselina sírová a nitroglycerin. Náhodné vdechnutí této látky může způsobit smrt i ve velmi malém množství. Delší vystavení se jejímu účinku poškozuje kůži. Její plynné skupenství způsobí jizvy a nevratné poškození pokožky. Její anglické označení je "Dihydrogen Monoxide", chemická značka je H2O a lidstvo by bez ní neexistovalo. Jde o vodu."

Petr Žabža, Patria Finance


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university