Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Sektor veřejných služeb z pohledu akciového investora (II) - konsolidace, privatizace

Sektor veřejných služeb z pohledu akciového investora (II) - konsolidace, privatizace

10.02.2003 11:31
Autor: 

Pokračujeme v sérii článků, které přinášejí pohled na sektor veřejných služeb (utilities) v některých evropských zemích. (První část přiblížila obecnou situaci na evropském trhu a nejvýznamnější obchodované podniky veřejných služeb v Evropě - naleznete ZDE)

Pojmy konsolidace, expanze a akvizice jsou v posledních letech v oblasti sektoru veřejných služeb na denním pořádku. První vlna konsolidace byla zaměřena na získání „kritické velikosti“ (Electrabel/EPON, Edison/Sondel) a úspor z rozsahu (RWE/VEW, VEBA/VIAG). Současné konsolidace (E.ON/Powergen, RWE/Innogy, Electrabel/ACEA, EdF/Italenergia, ENEL/Viesgo, Endesa/Elettrogen) jsou iniciovány snahou mezinárodně expandovat: umožňují snížení rizika rozložením mezi více zemí a nabízení služeb klientům, kteří se také díky fúzím stávají mezinárodními.

Co se ale týče akvizic ve velkém měřítku, nedá se říci, že tyto snadno a rychle zvyšují hodnotu společnosti. Navíc se v současné době zdá, že investoři stále více preferují rozdělení přebytečné hotovosti akcionářům, tudíž bude pro management společností stále těžší obhájit expanzivní strategie před vlastníky společností.

Jestliže management skutečně upřednostňuje re-investování peněz, v oblasti veřejných služeb se jednoznačně zdá být výhodnější akvizice existujících aktiv před budováním nových, a to hlavně z důvodu existence dostatečných kapacit na většině trhů v Evropě. A právě proto, že výrobní kapacita sektoru je až na výjimky dostatečná, aby uspokojila poptávku, konsolidace jsou prospěšné pro všechny firmy v sektoru z toho důvodu, že snižují konkurenci (samozřejmě z pohledu společností a jejich akcionářů). Naopak vytváření dodatečné kapacity by mělo za následek snížení prodejních cen a zisků, až hrozbu další cenové války.

Podniky plně vlastněné státem nemají nad soukromými pouze výhodu implicitní či explicitní státní garance dluhu, ale také to, že stát jako investor většinou nevyžaduje tak vysokou míru návratnosti jako soukromí investoři. Proto také např. čistý zisk největšího podniku EdF vlastněného státem není vyšší než zisk středně velké soukromé společnosti Electrabel.

Stát ale může prosazovat ve společnosti i jiné cíle, než jaké by prosazoval soukromý investor. Typickým příkladem je sociální politika, konkrétně zaměstnanost jak v dané společnosti, tak v navazujících odvětvích (např. těžba uhlí). Dále je někdy patrná snaha o udržení nízkých cen (dobrým příkladem je plynárenská divize maďarské společnosti MOL, kde trvalo velmi dlouho, než se stát odhodlal ke zvyšování koncových cen plynu a tato divize tak byla dlouhodobě „dotována“ ostatními aktivitami společnosti). Obecně pak tento střet zájmů ústí v konflikt mezi minoritním akcionářem (soukromými investory) a majoritním akcionářem (státem) u částečně privatizovaných společností.

Většina společností v sektoru veřejných služeb v Evropě je již částečně, či plně privatizována, na svou privatizaci čekají francouzské GdF (pravděpodobně bude hledat strategické partnery jako jsou TotalFinaElf, Statoil a Suez) a EdF (očekává se částečné zalistování), německý EnBW (částečné zalistování se prozatím opozdilo). Právě privatizace EdF a EnBW bude pro sektor znatelně prospěšná, protože vyšší požadavky soukromých investorů na návratnost vyústí v to, že obě společnosti budou vyžadovat vyšší ceny, čímž se zvýší ziskovost celého sektoru. Masové protesty ve Francii proti privatizaci v elektrárenství a plynárenství dokazují, že spotřebitelé jsou si tohoto také vědomi.

Připomeňme, že u ČEZ, jehož první pokus o privatizaci ztroskotal, privatizace nebude rozhodnuta dříve než v roce 2004, a že materiál vztahující se k privatizaci bude moci být projednáván v druhé polovině tohoto roku. Zatím nemáme indikace toho, jaké konkrétní implikace, a to i mimo privatizaci, bude mít nový koncept státní energetické politiky.

Jitka Oppitzová, Jiří Soustružník, Patria Finance


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m