Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

ČTK: Výrobce gripenu zklamán polským rozhodnutím o nákupu stíhacek

27.12.2002 16:12
Autor: 

Švédský výrobce stíhacích letounu JAS 39 Gripen, firma SAAB Military Aircraft sídlící v Linköpingu, dnes na rozhodnutí polské vlády nakoupit pro své letectvo 48 letounu F-16 americké výroby reagoval zklamane. Podobne jako již ve ctvrtek Francouzi, kterí se se stroji Mirage rovnež úcastnili výberového rízení, oznacili i Švédové polské rozhodnutí za verdikt ovlivnený v první rade politickými, a nikoli technickými ci hospodárskými motivy. "Vztahy Polska ke Spojeným státum byly duležitejší než sama nezávislá volba letounu," konstatoval pro tiskovou agenturu TT mluvcí švédského koncernu Owe Wagermark s tím, že tlak z americké strany na Polsko byl velký.

Také švédská ministryne obrany Leni Björklundová reagovala na polské rozhodnutí rozpacite. "Znamená to zklamání pro radu švédských exportních podniku," prohlásila s poukazem na pridružený offsetový program, který provázel švédskou nabídku, ale dodala: 'Gripeny jsou lepší letadla než F-16. Bylo by lepší, kdybychom meli stejné stíhacky, ale spolupráce bude pokracovat." Švédská agentura dále uvedla, že podle polských propoctu zaplatí tato zeme za americké stíhacky v prepoctu 30,66 miliardy švédských korun (témer 105 mld. Kc), zatímco švédsko-britský kontrakt na nákup gripenu by byl Polsko prišel na 28,8 mld SEK (asi 98 mld. Kc).

Zklamání SAABu je podle TT o to vetší, že stroje Gripen jsou nejen nejlevnejší pri nákupu, ale i pri provozování. Stíhacky F- 16 jsou staré 25 let, i když na druhé strane jsou již provereny v bojových podmínkách a po celém svete se jich prodaly tisíce kusu, dodala agentura.
Podle Wagemarka muže však být polská objednávka pro tento typ stíhacek úplne poslední, než budou vyrazeny z provozu a nahrazeny modernejšími stroji.

Zatím jedinou zemí, v níž letoun JAS 39 Gripen uspel pred konkurencí, je Jihoafrická republika. JAR podepsala kontrakt na 28 gripenu. Madarsko si namísto nákupu 14 gripenu pro své letectvo pronajímá.

Švédská armáda si od výrobce objednala celkem 204 techto letounu, což podle švédského tisku zhruba o 40 kusu prevyšuje její potrebu. Nákup 24 techto stroju pro letecké síly Ceské republiky prinejmenším docasne zmarily letošní záplavy.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data