Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Reálné mzdy rostou nejrychleji od roku 1999

Reálné mzdy rostou nejrychleji od roku 1999

29.11.2002 9:15
Autor: 

komentář doplněn
Průměrná mzda v české ekonomice ve 3. čtvrtletí dosáhla 15 442 Kč, což je pouze o osm korun méně než činila naše prognóza. V meziročním srovnání si zaměstnanci v Česku polepšili o 1 068 Kč, tj. o 7,4%. Díky výraznému poklesu inflace došlo k akceleraci růstu reálných mezd. V průměru se zvýšily o 6,7%, což představuje nejrychlejší růst mezd za poslední tři roky.

V nepodnikatelské sféře se průměrná mzda zvýšila na 15 823 Kč, což je o 991 Kč (6,7%) více než loni touto dobou. Reálně se v tomto segmentu mzdy zvýšily o 6,0%. V nepodnikatelské sféře se do vývoje průměrné mzdy promítlo zvýšení platových tarifů o 11% v březnu letošního roku. V průměru se tak mzdy v této části ekonomiky zvýšily na 13 882 Kč, což je o 1 413 Kč více než loni (11,3%). Reálné zvýšení dosáhlo 10,6%. Díky tomuto vývoji se snížily rozdíly v mzdové úrovni mezi státními zaměstnanci a zaměstnanci v soukromé sféře. Nejrychleji rostly mzdy ve zdravotnictví, o 14,4%, nejpomaleji naopak v pohostinství a ubytování, o 3,3%. Příliš si nepolepšili ani zaměstnanci v oděvním a kožedělném průmyslu, zemědělství a ve finančních oborech. V těchto odvětvích se mzdy zvýšily o méně než 5%.

Růst mezd ve státní sféře je víceméně odtržen od ekonomických kalkulací běžných v soukromé sféře. Zatímco firmy čelí naprosto zřetelnému rozpočtovému omezení, státní pokladna si může dovolit hospodařit dlouhodobě se schodkem. Rychlý růst mezd ve státní sféře sice není primárním zdrojem chronických problémů veřejných rozpočtů, je však zřejmé, že k prohlubování deficitů přispívá. Rychlý růst mezd ve zdravotnictví navíc přivedl řadu zdravotnických zařízení do značné finanční tísně, jež vyústila v problémy s financováním nemzdových výdajů (např. léky). Je pochopitelné, že jednotlivé skupiny se pokouší o nátlak na příslušné ministry a ti potom o nátlak na ministerstvo financí kvůli zvýšení mezd. Bylo by bláhové očekávat v mzdové oblasti altruismus mezi lékaři a učiteli. Jenže státní rozpočet je jenom jeden, a to v chatrném stavu. Mzdová politika vlády má značné trhliny na celkové úrovni i v jednotlivých oblastech. Ruce si však vláda svazuje sama neschopností konsolidovat fiskální situaci v ostatních oblastech rozpočtu.

Odhlédněme tedy od vývoje mezd ve státní sféře, jež si žije svým vlastním životem, a pokusme se porovnat mzdy v podnikatelské sféře s produktivitou práce. Údaje o hrubém domácím produktu ve 3. čtvrtletí ještě nejsou k dispozici, vzhledem k srpnovým záplavám lze ovšem očekávat výrazné zpomalení tempa růstu ekonomiky. Proto údaje o produktivitě práce ve třetím čtvrtletí mají jen malou vypovídací schopnost o skutečném stavu ekonomiky. Co je však již známo, je vývoj zaměstnanosti. Možná poněkud nečekaně se zaměstnanost v české ekonomice ve 3. čtvrtletí meziročně zvýšila o 1,4% (podle výběrového šetření pracovních sil ČSÚ). Hrubý domácí produkt by se tedy musel zvýšit minimálně o stejné procento, aby produktivita práce alespoň stagnovala. Ať se HDP zvýší o 1% či 3%, je zřejmé, že porovnání produktivity práce a růstu reálných mezd ve 3. čtvrtletí vede k tristnímu výsledku. Nicméně ani na povodně nelze svalit hlavní část viny. Aby růst produktivity práce dosáhl stejné úrovně jako růst průměrné reálné mzdy v podnikatelské sféře, musel by se HDP reálně zvýšit o 7,5%. Příčinou nesouladu vývoje produktivity a mezd je nadhodnocení prognózy inflace na letošní rok odborovými svazy, zaměstnanci a zaměstnavateli. Budiž jim omluvou, že stejným způsobem nadhodnotili inflaci také ostatní (ČNB, ministerstvo financí, analytici).

Nadměrný růst reálných mezd bohužel přichází v době, kdy se řada firem potýká s dopady posílení kurzu koruny. Proto bude důležité, aby se v příštím roce neopakovalo letošní nadhodnocení inflačních prognóz. Podle odhadu růstu ekonomiky, vývoje zaměstnanosti a inflace v příštím roce by se mohly v mzdy v české ekonomice v průměru zvýšit o 4,0%. Rychlejší růst mezd by patrně nevedl k nebezpečnému oživení poptávkových inflačních tlaků, dolehl by však na hospodaření firem s negativnímu dopady na nezaměstnanost, konkurenceschopnost a prohloubení vnější nerovnováhy české ekonomiky.

David Marek


Váš názor
  • Forum - pripominky Reálné mzdy D.Marek
    29.11.2002 10:37

    Statistický údaj průměrná mzda je v současné době zcela zkreslující a nic neříkající údaj. Je to údaj ze starých časů a ČSÚ a nejen ten, ho využívá k oblbování lidí. Jedině údaje o počtech osob a jicich výdělcích odstupňovaných ve škále třeba po 1000Kč je průkazný k tomu, jestli u nás existuje tzv. střední třída a jak se lidem dnes u nás vlastně žije. S údaji jak nám je předkládá ČSÚ je tato instituce zbytečná a příliš drahá.
    Karel Kožušník
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data