Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Průmysl se po povodních vrací do starých kolejí

Průmysl se po povodních vrací do starých kolejí

11.11.2002 9:16
Autor: 

komentář doplněn
Průmyslová produkce se v září meziročně zvýšila o 9,2% po srpnovém propadu o 2,8%. Za výraznou akcelerací růstu průmyslové produkce však do značné míry stojí kalendářní variace (letošní září mělo o dva pracovní dny více než stejný měsíc loňského roku) a velmi nízká srovnávací základna (loni v září bylo tempo růstu nejpomalejší z celého loňského roku). Po očištění od vlivu počtu pracovních dní se průmyslová produkce zvýšila o 4,5%. Stejný ukazatel za leden až září vykazuje meziroční zvýšení o 4,4%.

V průmyslovém sektoru se velmi rychle podařilo obnovit produkci na úroveň před srpnovými povodněmi. Tato část ekonomiky nebyla příliš těžce zasažena, neboť hlavní průmyslové oblasti nebyly přímo zaplaveny. Průmyslový sektor jako celek tak zasáhly povodně spíše nepřímo komplikacemi s dopravou a dodávkami surovin a elektrické energie. Bez ohledu na povodně zůstává obraz českého průmyslu stále velmi podobný. Vysoké, dvouciferné přírůstky produkce hlásí výroba elektrických a optických přístrojů (35,7%) a gumárenský a plastikářský průmysl (21,4%). Kdyby výroba ve všech ostatních sektorech stagnovala, zajistila by tato dvě odvětví růst celkové průmyslové produkce o 3,5%. V září se obnovil růst produkce ve výrobě dopravních prostředků. Nikoli však zásluhou výroby osobních automobilů, ale zvýšením produkce nákladních automobilů, přívěsů a návěsů. K růstu celkové průmyslové produkce významně přispělo také obnovení předpovodňové úrovně výroby v potravinářském průmyslu. Co se týče tempa růstu a struktury průmyslové produkce představuje září návrat k průměrným hodnotám letošního roku.

Tržby v stálých cenách se zvýšily o 9,1%, přičemž tržby z přímého vývozu reálně vzrostly o 20,4%. Prozatím tedy nelze jednoznačně vystopovat negativní vliv posílení kurzu koruny na exportní produkci. Je ovšem možné, že proces přizpůsobení probíhá více přes snížení nákladů, omezením investiční činnosti a snížením zaměstnanosti. Počet zaměstnanců v průmyslu se meziročně snížil téměř o 40 tis. osob (3,3%) a průmysl se hlavním dílem podílí na zvýšení celkového počtu nezaměstnaných v české ekonomice. Průmyslovému sektoru pomáhá v boji proti apreciaci měny také příznivá relace mezi produktivitou práce a mzdami. Produktivita práce v září vzrostla o 12,8% a za první tři čtvrtletí o 5,5%. Průměrná reálná mzda se v září zvýšila o 5,6%, za 1.-3. čtvrtletí o 3,9%.

Průmysl se velmi rychle vzpamatoval z povodňového šoku a ve světle negativních ekonomických zpráv z Evropské unie a při desetiprocentní reálné apreciaci kurzu vykazuje průmysl stále velmi příznivé hodnoty. Pro letošní rok tedy očekáváme jen mírné zpomalení růstu průmyslové výroby na 4,2% z loňských 6,8%. Pokud se naplní předpoklady postupného zlepšení hospodářské situace v Německu a ostatních zemích EU, mohl by se růst průmyslové produkce v příštím roce vrátit k pětiprocentní úrovni.

David Marek


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data