Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Státní rozpočet tíží sociální politika a staré dluhy

Státní rozpočet tíží sociální politika a staré dluhy

01.11.2002 15:08
Autor: 

Ministerstvo financí dnes zveřejnilo informace o státním rozpočtu ke konci října. Schodek rozpočtu se prohloubil na 32,3 mld. Kč z 21,4 mld. Kč na konci září. Původně byl parlamentem schválen rozpočet se schodkem 46,2 mld. Kč. V průběhu roku však byly schváleny některé dodatečné výdaje (náklady na odstraňování následků povodní, úhrada ztráty KoB z roku 1999, kampeličky dálniční obchvat Plzně, ...), které zvýšily plánované saldo na 58,8 mld. Kč. U některých z uvedených výdajů je dodatečné zařazení pochopitelné (povodně), u jiných však jde o zátěž přesunutou z minulosti. Ztráta KoB z roku 1999 měla být uhrazeno z loňského rozpočtu. Přesunutím na letošní rok se však podařilo vylepšit loňský závěrečný účet státních financí.

Kromě starých dluhů a mimořádných výdajů ovšem státní pokladnu tíží také štědré nastavení parametrů sociální politiky. Výdaje na sociální dávky včetně penzí po prvních deseti měsících letošního roku převyšují příjmy z pojistného sociálního zabezpečení o 35,4 mld. Kč. Z toho schodek na důchodovém účtu již dosáhl 21,6 mld. Kč. Jednoznačně se tak potvrzuje, že současný důchodový systém je dlouhodobě neudržitelný. Dalším faktem je nesoulad mezi plánovanými výdaji na sociální dávky a projekcemi vývoje nezaměstnanosti. Ministerstvo financí v návrhu státního rozpočtu na letošní rok předpokládalo, že česká ekonomika poroste tempem 3,8%. Odhad vývoje na trhu práce se již tehdy zdál být příliš optimistický. Ministerstvo financí totiž v rozpočtu počítalo s poklesem průměrné míry nezaměstnanosti na 8,2% z 8,5% v roce 2001. Ve skutečnosti průměrná míra nezaměstnanosti pravděpodobně dosáhne hodnoty 9,2%. Taková je naše prognóza i čerstvě aktualizovaný odhad MF. V současné době již výdaje na pasivní politiku zaměstnanosti překračují částku určenou na celý rok o 7,8%. Nepříznivý vývoj nezaměstnanosti negativně ovlivňuje také výdaje na ostatní sociální dávky. Tyto výdaje převyšují částku, která by příslušela prvním deseti měsícům roku. Ke zhoršení situace v této oblasti rozpočtu přispěla i valorizace životního minima, od něhož se odvíjí výpočet sociálních dávek, v říjnu loňského roku.

Rychlejšímu zvyšování schodku naštěstí brání příznivě se vyvíjející výběr daně z příjmu právnických osob. Již nyní bylo vybráno o 5,6 mld. Kč (9,8%) více, než bylo předpokládáno pro celý rok. Za očekáváním a částkou příslušející ročnímu období bohužel zaostává výběr daně z přidané hodnoty, spotřebních daní a daně z příjmu fyzických osob. Do výběru pojistného na sociální zabezpečení, jež také zaostává za alikvotní částkou, se promítá již zmíněný negativní trend na trhu práce.

Nejnovější prognóza ministerstva financí týkající se státního rozpočtu na letošní rok hovoří o schodku 62,5 mld. Kč, celkové veřejné rozpočty by měly být deficitní ve výši 66,9 mld. Kč. Nesmíme však zapomenout, že letos si vláda vypomohla dotací z Fondu národního majetku ve výši 20,6 mld. Kč a mimořádným příjmem z deblokace ruského dluhu ve výši 17,2 mld. Kč. Bez těchto příjmů by schodek překročil 100 mld. Kč.

David Marek


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.