Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Nižší deficit rozpočtu je pouze účetní hra s čísly píše tisk

ČTK: Nižší deficit rozpočtu je pouze účetní hra s čísly píše tisk

22.10.2002 8:15
Autor: 

PRAHA 22. října (ČTK) - Politická jednání a následné schválení návrhu státního rozpočtu na příští rok zaplnily stránky dnešního tisku. České deníky se v analýzách a komentářích shodují, že snížení schodku se dosáhlo pouze politickými a účetními hrátkami. Skutečným řešením by však podle komentátorů byla zásadní reforma penzijního systému a mandatorních výdajů.

"Nový návrh rozpočet moc nevylepšil," píší Hospodářské noviny (HN). Podle komentátora nešlo totiž o citelná ekonomická opatření, ale v podstatě jen o politické a účetní hrátky určené především pro udržení zájmu laické veřejnosti. Z hlediska (ne)úspornosti státní správy jsou však zajímavější ony "drobnosti" na straně výdajů. "Po všech nářcích, že s nabízenými penězi nejde vyjít, natož ušetřit třeba jedinou korunu, se ministři po befelu premiéra a ministra financí musejí spokojit s plošně menšími prostředky na běžný provoz úřadů a o stejnou částku dostanou méně na nákup majetku (mimo investice)," píše autor. Politici tak nyní mají podle HN necelý rok na to, aby ve fiskálním systému provedli razantní změny a postavili rozpočet na solidnějších základech.

"Největší umazání schodku je účetní hrou s čísly," ztotožňuje se Mladá fronta Dnes (MfD). Státní rozpočet je však podle listu spíš remízou. "Unionisté mnohé neprosadili. ČSSD na tom však není lépe," píše list. Dramatické jednání o rozpočtu obnažila dvě věci. Stejně jako komentátor v HN je autorka analýzy v MfD přesvědčena, že uvnitř státní pokladny jsou mnohamiliardové rezervy rozházené v jednotlivých kolonkách objemného státního rozpočtu. Z dramatických schodků pak stát podle ní nevybředne bez reformy důchodů, zneužívaných sociálních dávek a nemocenské.

Podle komentátora MfD šlo Haně Marvanové a posléze i US nakonec o to, aby se rozdíl mezi původně navrhovaným a vládou schváleným schodkem rozpočtu objevil v novinových titulcích. "A to se podařilo. Aby to alespoň vypadalo, že byla vyhrána důležitá bitva," píše autor komentáře. Jedinou cestou k opravdovému šetření v rozpočtu je zásadní reforma penzijního systému a mandatorních výdajů. "Do něčeho takového se však současné vládě moc chtít nebude," zamýšlí se komentátor.

Rovněž podle komentátora Lidových novin je sražení deficitního čísla ze 157 na 111 miliard to jediné co teď může Unie Svobody prodávat. Přesun ztráty konsolidační agentury a minimální škrty ve výdajích ministerstev nelze považovat za žádný politický úspěch, i když by si to US-DEU velmi přála, dodává. "Je to drahý make-up, pod nímž zůstává stará kůže, do jejíž transformace se nikomu nechce." Autor připomíná slova ministra financí Bohuslava Sobotky, že rozpočet nešel z principu sestavit jinak, protože "situace je taková jaká je". Na vině je ale podle Lidových novin neochota vládních politiků s rozpočtem cokoli podstatného udělat. "Když má vláda obrovské problémy v letech slušného hospodářského růstu, jak asi bude vypadat běžný deficit (zbavený nánosů starých dluhů) při zpomalení ekonomiky," zamýšlí se závěrem autor komentáře.

Snížení schodku rozpočtu pro US-DEU "výživné sousto propagandy", přidává se v hodnocení deník Právo. "Unionisté sázejí na to, že většinové populaci nedojde, že kdyby se ty dluhy zaplatily letos za cenu vyššího deficitu, přišlo by to levněji (o úroky) než rozložením na několik příštích let, kdy to stejně zaplatit budeme muset," píše autor sloupku v deníku Právo.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data