Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Seznam doporučení EK pro jednotlivé kandidátské země

Seznam doporučení EK pro jednotlivé kandidátské země

09.10.2002 17:28
Autor: 

Hodnotící zpráva Evropské komise podrobně analyzuje jednotlivé kandidátské země. Turecko k přijetí není připraveno, velkou roli v jeho případě hraje politické uspořádání a požadované politické reformy. Přinášíme přehled hlavních bodů hodnocení jednotlivých zemí, Česká republika je rozebírána v samostatném komentáři, proto se naší zemí zde nezabýváme. Země jsou abecedně řazeny, vždy jsou uvedena klíčová doporučení EK.

Bulharsko
Bojovat s korupcí, zlepšit podmínky lidí v ústavech, především mentálně handicapovaných, reformovat systém péče o dítě. Přijmout nediskriminující zákony, které by zlepšily situaci Romů. Restrukturalizovat energetický sektor, uzavřít některé atomové elektrárny a zachovávat nukleární bezpečnost. Nicméně Bulharsko je zařazeno poprvé na seznam zemí s fungující tržní ekonomikou, země by v středním období měla být schopna odolat tržním tlakům uvnitř EU, pokud vytrvá v implementaci reforem.

Estonsko
Přísnější dohled nad potravinami, ochrana dat, pravidla pro veřejné zakázky, bojovat s praním špinavých peněz. Zvýšit transparentnost jmenování do veřejných funkcí a naturalizovat ruskou minoritu. Zřídit rybářský informační systém, zvýšit námořní bezpečnost, pokračovat v liberalizaci energetického a plynárenského sektoru, restrukturalizovat naftařství a implementovat nová ekologická pravidla týkající se nakládání s odpadem, znečištění vzduchu a radiace.

Kypr
Liberalizovat telekomunikační trh, energetický sektor a leteckou přepravu, přijmout program fiskální konsolidace a snížit deficit běžného účtu. EK doporučuje zvýšit zásoby ropy na úroveň požadovanou EU, zvýšit kontrolu na hranicích, zlepšit zákony o veřejných zakázkách, zavést registr rybářských lodí a bojovat proti zneužívání intelektuálního vlastnictví a praní špinavých peněz

Litva
Zavázat se k uzavření prvního bloku Sověty vystavěné jaderné elektrárny Ignalia do roku 2005 a druhý blok do roku 2009. Vilnius by měl přepracovat soudní systém "zvýšením profesionální kapacity soudců a žalobců", zrychlením jednání soudů a zlepšit vynutitelnost soudních závěrů. Vláda by měla posílit boj s nezaměstnaností, dokončit penzijní reformu posílit úřad zadávání veřejných zakázek a zlepšit ochranu dat.

Lotyšsko
Bojovat s korupcí, posílit administrativu, zrychlit integraci ruské minority do společnosti, zavést pravidla pro civilní službu, vyřešit odložené soudní spory, lépe dohlížet na potraviny. Je potřeba zlepšit systém zadávání veřejných zakázek, zavést nový obchodní zákoník, dále liberalizovat telekomunikace. Potírat pašování drog, zpronevěru, organizovaný zločin a krádeže intelektuálního vlastnictví

Maďarsko
Bojovat se zpronevěrou, zvýšit kapacitu soudů, dosáhnout dohody s Rumunskem a Slovenskem ohledně budapešťského zákona o etnických Maďarech žijících ve zmíněných zemích, vyřešit pokračující diskriminaci Romů. Vláda by měla snížit deficit rozpočtu, dostat pod kontrolu mzdy a rizika snižující konkurenceschopnost země. Zvýšit počet institucí zabývajících se přijímáním zemědělských a regionálních dotací EU, zlepšit kontrolu potravin a kontrolu na hranicích. Budapešť musí zavést pravidla na veřejné zakázky, navrhnout nové zákony o finanční kontrole a zmodernizovat daňový informační systém.

Malta
Měla by redukovat deficit rozpočtu a zajistit tak "střednědobou fiskální udržitelnost", restrukturalizovat velké státní ztrátové podniky. Harmonizovat námořní bezpečnostní pravidla s EU, novelizovat zákony o intelektuálních právech a posílit velmi slabou administrativu v oblasti životního prostředí. Kooperovat s EU ohledně imigrace a ostatních právních záležitostí.

Polsko
Nejhorší kritika se snesla na zpronevěru, země musí "vyvinout politickou, administrativní a podnikatelskou kulturu, která odolá korupci". Polsku chybí zákon o nezávislosti centrální banky. Vláda zasahuje do monetární politiky a diskutuje s investory, čímž podkopává jejich důvěru v Polsko. Je třeba zpřísnit fiskální politiku, privatizovat státní aktiva, zejména těžký průmysl, finančnictví energetický sektor a zemědělství. Polsko zaostává v tvorbě institucí, které dohlížejí na přijímání farmářských dotací od EU, je potřeba zlepšit kontrolu potravin a ocharnu životního prostředí. Zlepšit zákon o bankrotu, veřejných zakázkách, posílit kontrolu východních hranic.

Rumunsko
Zlepšit procesy rozhodování a legislativy, méně se spoléhat na vyhlášení nouzových stavů, umožnit parlamentu podrobněji se zabývat zákony a reformovat soudnictví. Rumunsko stále nemá status fungující tržní ekonomiky, a proto musí dodržovat finanční disciplínu a udržet inflaci na uzdě, monitorovat aktuální růst úvěrů a peněžní zásoby. Dokončit privatizaci bankovního sektoru, zavést regulatorní rámce, zreformovat veřejnou administrativu. Dodržet časový harmonogram odstranění devizové kontroly a uvolnit kapitálové toky.

Slovensko
Bojovat proti korupci, praní špinavých peněz a diskriminaci romské menšiny. Vytvořit flexibilní pracovněprávní zákony, redukovat fiskální deficit a deficit běžného účtu, zlepšit dohled nad finančním sektorem. Zvýšit administrativní kapacity v oblasti telekomunikací, regionální politiky a energetiky. Implmentovat schválené zákony o životním prostředí a v oblasti soudnictví a vnitřních záležitostí.

Slovinsko
Bojovat s inflací zbavením se mzdové indexace, konečně zrušit vládní investiční fond. Prosadit privatizaci finančního sektoru a odstranit omezení přímých zahraničních investic, pokračovat v reformě soudnictví.

(zdroj: zpráva EK, Reuters)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
16.04.2024
17:48Inflace a sazby v letošním roce – scénář od Bank of America
17:21Stres z výnosů pokračuje a brání akciím se zvednout, banky sentiment nezlepšily  
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m