Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ECB: nic nového pod sluncem, záplavy nezáplavy

ECB: nic nového pod sluncem, záplavy nezáplavy

19.09.2002 11:55
Autor: 

Dnes zveřejněná měsíční zpráva Evropské centrální banky vlastně nepřináší nic nového a s jistou dávkou nadsázky je možné ji označit za nudnou. Její význam však spočívá v něčem jiném – zpráva reprezentuje stanoviska centrální banky, které trh potřebuje znát i přesto, že jsou chudé na novinky. Bankovní rada ECB se na svém zasedání 12. září rozhodla ponechat klíčové úrokové sazby beze změny, hlavní refinanční sazba zůstala na 3,25%, zápůjční a depozitní sazba na 4,25%, resp. 2,25%. Jak svůj krok bankovní rada zdůvodnila?

Téměř shodně jako při minulém zasedání. Riziko cenové nestability je „vyrovnané“, tj. tlaky na pokles cen jsou stejné jako na jejich vzestup. Inflace se vyvíjí podle očekávání ECB, po zbytek roku by měla její míra zůstat kolem 2% kopírujíc základnu minulého roku a vývoj cen energií. Právě ropa dělá ECB vrásky na čele, inflační výhledy jsou proto spíše pesimistické. V srpnu dosáhla inflace podle předběžných informací 2,1%, což je mírně nad „cílem“ centrální banky. Ekonomika eurozóny se ořiví pravděpodobně až v příštím roce, do té doby bude stagnovat.

Primárním cílem ECB je udržovat cenovou stabilitu, tím se liší od americké centrální banky (Fed), ale o to více se shoduje s ČNB. Cíl se snaží naplnit použitím měnově-politických nástrojů v rámci měnové strategie spočívající na dvou základních pilířích. Prvním pilířem jsou peníze, respektive peněžní zásoba reprezentovaná agregátem M3. Druhým pilířem jsou ostatní ekonomické fundamenty, jako například hospodářský růst, mzdy, devizový kurz, fiskální politika, indexy důvěry a další.

Peněžní agregát M3, který reprezentuje likviditu v regionu v širším smyslu (hotovost v oběhu, krátkodobá depozita na účtech u bank a finančních institucí a krátkodobé úročené cenné papíry vydané bankami a finančními institucemi), stále roste svižným tempem a stává se tak inflačním rizikem v dlouhém období. Tříměsíční klouzavý průměr růstu M3 za období květen až červenec dosáhl +7,3%, šlo tedy o mírné snížení (z +7,4%), ale stále je míra růstu pod „cílem“ ECB (+4,5%). Nadbytek disponibilních peněz je však z pohledu krátkého období možné omluvit zvýšenou opatrností v období nestabilních finančních trhů a restrukturalizací investorských portfolií. Příčinou růstu likvidity jsou také nižší alternativní náklady na její držbu.

Ekonomické ukazatele v rámci druhého pilíře měnové strategie ECB obecně signalizují nižší ekonomický růst, který se mimo jiné odvíjí i od slabých a nervózních kapitálových trhů (přes nižší spotřebitelskou důvěru) a zvýšenou politicko-strategickou nejistotu. Konkrétními inflačními riziky jsou potom mzdy (jejich nominální růst není podložen růstem ekonomiky) a cena ropy. Naopak anti-inflačně i nadále působí silné euro a slabá spotřebitelská poptávka. Záplavy nebudou mít výrazný vliv na eurozónu jako celek, fiskální problémy s nimi spojené budou mít regionální charakter, uvedla ECB ve zprávě.

Radim Krejčí


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data