Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zpomalení potvrzeno - hrubý domácí produkt roste o 2,5%

Zpomalení potvrzeno - hrubý domácí produkt roste o 2,5%

10.09.2002 9:13
Autor: 

komentář doplněn
Dnes v 9:00 Český statistický úřad zveřejnil údaje o hrubém domácím produktu ve 2. čtvrtletí letošního roku a zároveň revidoval data za 1. čtvrtletí. HDP se podle posledních údajů v 1. čtvrtletí zvýšil o 2,8% (původní odhad: 2,5%) a ve čtvrtletí druhém o 2,5%. Potvrdil se tak postupný pokles tempa růstu ekonomiky, který podle aktuálních dat trvá již šest čtvrtletí. Poslední konjunktura vrcholila ve 4 čtvrtletí 2000, kdy hospodářský růst dosáhl 3,9%. Od té doby dynamika růstu ekonomiky neustále klesá.až na současných 2,5%.

Pro informaci uveďme, že po sezónním očištění se HDP ve srovnání s 1. čtvrtletím zvýšil o 0,6% a pokud bychom tuto míru růstu převedli na roční bázi, dospěli bychom k číslu 2,5% (v tomto případě se tedy meziroční změna HDP a anualizovaná mezičtvrtletní změna HDP rovnají). Proč česká ekonomika ztrácí dech? Příčinou zpomalení hospodářského růstu ve 2. čtvrtletí je především zpomalení růstu spotřeby domácností a snížení pozitivního příspěvku čistého vývozu k růstu HDP.

Spotřeba domácností se meziročně zvýšila o 3,6%, zatímco v 1. čtvrtletí vzrostla o 4,1% a v závěru loňského roku dokonce o 4,3%. Chování domácností odráží horší pomalejší růst disponibilního důchodu a méně příznivá očekávání do blízké budoucnosti. Jedním z klíčových parametrů je situace na trhu práce a jak pondělní údaje potvrdily, není zde situace příliš příznivá. Údaje o maloobchodních tržbách a nezaměstnanosti ve třetím čtvrtletí bohužel vedou k očekávání dalšího snížení růstu spotřebitelské poptávky. Vzhledem k tomu, že spotřeba domácností se na celkovém HDP podílí více než polovinou, je trend ve vývoji spotřebitelské poptávky velmi významný pro celkový hospodářský růst.

Vláda ani tentokrát nešetřila. Její výdaje se zvýšily o 4,6%, když do této části národních účtů spadlo pořízení bitevních letounů L 159. Bez jejich pořízení by se spotřeba vládního sektoru zvýšila pouze o 2,9%.

Hrubá tvorba fixního kapitálu, která se zvýšila o 3,5%, potvrdila letošní zpomalení investiční poptávky, jež je příčinou slabších čísel o HDP v prvním i druhém čtvrtletí letošního roku. Nepříznivá situace v zahraničí se odráží v přílivu přímých zahraničních investic, které patří mezi hlavní zdroje financování investic v ČR. Tento trend potvrzují také údaje z platební bilance. Domácí úvěrové zdroje jsou pro řadu firem stále nedostupné. Úvěrová emise (očištěná o odpisy nedobytných pohledávek a převody mimo bankovní sektor) roste stále velmi pomalým tempem na to, aby mohla kompenzovat nižší příliv investičních prostředků ze zahraničí. Méně příznivou situaci na zahraničních, ale i domácích trzích odráží také nižší tvorba zásob, a to již třetí kvartál v řadě, což odpovídá vývoji ekonomik našich hlavních obchodních partnerů.

Zahraniční obchod naplnil očekávání a promítl se do růstu ekonomiky téměř neutrálně (příspěvek k růstu HDP: 0,1 procentního bodu). Revize ČSÚ zároveň potvrdila to, co jsem si mysleli dříve - výrazně pozitivní příspěvek zahraničního obchodu k růstu HDP v 1 čtvrtletí. Díky tomu byl také revidován celkový růst HDP směrem vzhůru. Skutečnost, že v 1. čtvrtletí byl příspěvek zahraničního obchodu k růstu HDP výrazně pozitivní (+0,9 p.b.), zatímco ve 2. čtvrtletí téměř neutrální, je hlavním faktorem zpomalení ekonomiky ve 2. čtvrtletí. Možná to zní složitě, ale v podstatě to znamená, že aktuálním zpomalením české ekonomiky stojí zahraniční obchod. Zejména v květnu dosáhl schodek obchodní bilance nečekaně vysokého schodku, když se negativně projevil dovoz dvou civilních letadel a pokles vývozu strojírenského zboží.

Česká ekonomika prochází složitým obdobím. Vzhledem ke své otevřenosti trpí slabým hospodářským v zahraničí. Situaci navíc komplikuje příliš rychlé posílení kurzu koruny. To se však promítne ve významnější míře až ve třetím a čtvrtém čtvrtletí. Do toho všeho přišly v srpnu ničivé povodně. Pozastavená výroba, poničené výrobní zařízení, obtíže při dopravě a výpadky v dodávce elektřiny a plynu srazí hospodářský růst ve třetím čtvrtletí výrazně dolů k hranici 1,5%, možná i méně. Za celý letošní rok očekáváme zvýšení HDP o 2,4% po loňském růstu o 3,3%. Nad tři procenta by se hospodářský růst mohl vrátit v příštím roce, pokud se ovšem vzchopí ekonomika EU.

David Marek


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data