Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Horáček: Hlavní je mít štěstí, to platí i na burze

Horáček: Hlavní je mít štěstí, to platí i na burze

05.04.2006 13:51
Autor: 

"V této chvíli to vypadá, že ČEZ zaútočí na 840 Kč, Zentiva se pokusí o 1300, KB snad opustí své truchlivé březnové pozice a vůbec to vypadá optimisticky," říká byznysmen a textař Michal Horáček v dnešním online rozhovoru na Patria.cz. Pro investování většího balíku peněz je podle něj nezbytné jít na burzu, která je dlouhodobě nejvýhodnější, a nebo přímo financovat vlastní podnikatelský zájem.

Michal Horáček prozradil, že ve svém portfoliu dal přednost nerizikovým dluhopisům a jednomu fondu fondů. Přesto z "hráčských návyků" část peněz investoval také do burzovních titulů, například ČEZu a Johnson&Johnson. Vsadil také na polskou KGHM, a to proti doporučení investičních bankéřů.

"Predikční schopnost i těch nejfundovanějších činitelů je dramaticky omezena," vysvětluje Horáček, když dodává příklady z vlastní zkušenosti. Svoje perspektivy pro investování si podle něj každý musí najít sám. Nejdůležitější věcí je při tom štěstí. "Nechte štěstí, ať se stará. K ničemu je nenuťte, je na to háklivé. Když třeba řeknete ´ČEZ zaútočí na 840´, může si postavit hlavu a říct: ´chtělo jsem, ale teď na truc ne´," uvádí Michal Horáček jedno z pravidel. Štěstěna není spravedlivá a má vlastní hlavu, říká, je dobré odejít z oblasti, kde se opakovaně nedaří a znásobit úsilí tam, kde úspěch občas přijde.

Česká republika je politicky vlevo a dál doleva už jít nelze - s výjimkou podílu KSČM na moci, soudí Horáček. Sám sebe by se neoznačil za pravicového, spíše za liberála. Přesto by podle svých slov neměl problém podpořit dobrý a spravedlivý krok, jehož autorem by byl třeba pan Paroubek. Místo, které by nejraději navštívil, by byla "Česká republika, kde by Komunistická strana zašla na nedostatek zájmu", říká Michal Horáček.

Více k tématům investičního rozhodování, sázek, životních úspěchů a postojů i současným aktivitám Michala Horáčka čtěte přímo v online rozhovoru, který naleznete ZDE


Váš názor
  • Štěstí se dá i trochu pomoct :-)
    06.04.2006 11:19

    Pěkný rozhovor se skutečnosu osobností, díky za něj. Je zajímavé, že se p. Horáček po tolika letech práce se "štěstím" stále drží názoru, že je to to nejdůležitější. Docela by mne zajímalo, jak na "štěstí" pohlíží, jak by ho definoval... Obchoduji na "burze" (resp. na futures trzích) také a mohu říct, že jsem se nad tím dost zamýšlel. Dospěl jsem k názoru, že vývoj cen náhoda není a má svoje pravidla a tak je možné do určité míry ono "štěstíčko" na burzách stejně jako kdekoliv jinde řídit a směrovat :-) Tudíž můj názor je ten, že "štěstí" není jakási osudová věc na nás nezávislá, ale že si ho vytváříme sami svým postojem a svými rozhodnutími v danou chvíli. Tudíž pokud je pan Horáček tak úspěšný a má tolik "štěstí", nebude to tím, že se štěstí nudilo a čekalo, kdo se mu zalíbí, ale jeho vlastním úsilím, promyšleným rozhodováním, schopností a využíváním naplno svých schopností vhledu, hledáním souvislostí atd. Bylo by asi bláhové předpokládat, že pan Horáček prostě přišel a koupil čez s tím, že se třeba na něj usměje štěstí, jistě svou investici zvažoval a rozhodl se na základě své vnitřní analýzy. Jestliže na čezu vydělá, nebude to štěstím, ale díky svému správnému úsudku. Já ke svým investičním rozhodnutím používám technickou analýzu a ta mi např. u Johnson and Johnson říká zatím nekupovat, protože měsíční graf začal být velmi bearish a kurz bude mit na hranici 62 - 63 USD velké problémy, Týdenní graf si drží už od června 2005 medvědí trend a nedokáže se z něj doposud vymanit. Rozhodnutí vstoupit do této investice bych osobně udělal až po dostatečném otestování silné podpory na 57 USD, tj. po druhém odrazu od této hladiny a proražení rezistence denního grafu na 61.10 USD. Pokud chcete pane Horáčku, napište mi na email, pošlu vám svůj kompletní pohled na tuto akcii, beru to jako tréning a domácí úkol, takže nečekejte, že bych sledoval nějaké zištné zájmy :-) Vlastně jeden bych měl - docela by mě zajímalo, co si o tom, co vám eventuálně pošlu, myslíte. Bude to totiž mix empirismu a intuice, spousta lidí si myslí, že technická analýza je o ničem a že umí jenom popsat minulost, nikoliv predikovat budoucnost... Hezký den všem Honza K.
    • Stesti
      12.04.2006 20:08

      Take obchoduji futures. Stesti chapu asi jako C. Castaneda , tedy ze je souhrnem veskere osobni sily cloveka. Muj kamarad byl 11. zari ve vyznamne pozici na posileni USD, pak naletela letadla do dvojcat ,prodelal vse. Jak nemas tohle stesti, nejde to i kdyz si myslis , ze jsi dobre analyzoval.
      Nero
    • Štěstíčko
      06.04.2006 11:27

      je krásná věc... ale musí se mu jít trochu naproti :-))
      Ivan
  • Poznámka k titulku:
    05.04.2006 16:26

    Původní titulek byl ve volnějším duchu celého rozhovoru. Byl nahrazen konzervativnějším, když jsme vzali v úvahu i názory čtenářů.
  • ve vší úctě
    05.04.2006 14:31

    Ve vší úctě - zdůrazňovat v titulku , že pan Horáček (též amatér v CP) " prorokuje růst ČEZu k 840 , je když nic jiného víc než hloupé !!
    aaa
    • Váš názor byl zrušen
      05.04.2006 16:06

      Váš názor byl zrušen kvůli neodůvodněnému napadání společnosti Patria. Prosíme uživatele o korektní a věcné příspěvky. Pokud máte dojem, že jsme Vás tímto poškodili, napište nám na info@patria.cz
      JIrka Párek
      • patria
        05.04.2006 19:26

        k predikcim Patrie jsem vice nez skepticky !!!!! stacilo mi, ze nekolik let nepokryvala CEZ,zrejme k tomu mela padny duvod a poradne si tenkrat namastila kapsu.jeste,ze jsem sel proti proudu !!!! a CEZ nakupoval vrchovate.drzet se jejich radami je jedna z cest do pekla !!!
        petr1
    • Titulek
      05.04.2006 15:59

      je prostě bulvární
      Marek Párek
      • článek
        06.04.2006 9:31

        je humoristický. Pán, který nakoupil ČEZ za 640, říká, že půjde k 840. Je to opožděný apríl, díky za něj.
        toshi
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.