Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Reakce prezidenta republiky na arbitrážní rozhodnutí o Nomuře

Reakce prezidenta republiky na arbitrážní rozhodnutí o Nomuře

17.03.2006 18:18
Autor: 

následuje úplné znění tiskové zprávy
Na četné mediální dotazy o tom, jak prezident republiky hodnotí závažné rozhodnutí arbitrážního soudu v Londýně, dávám k dispozici jeho aktuální reakci:

„Rozhodnutí londýnského arbitrážního soudu o prohře českého státu se společností Nomura v kauze IPB není překvapivé a bohužel potvrzuje některá podezření a závěry vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky v této věci, které až dosud byly českými vládami ignorovány. Hrozí reálné nebezpečí, že k dosavadním desítkám ne-li stovkám miliard ztrát, které vznikly v důsledku této podivné transakce, přibudou další miliardové náklady v důsledku této prohrané arbitráže, které budou muset zaplatit čeští občané. Rozhodnutí nezávislé zahraniční arbitráže potvrzuje, že ne všechno, o čem je naše veřejnost v této věci dlouhodobě z oficiálních zdrojů přesvědčována, je pravdivé, a to je velice znepokojující zjištění.“

(zdroj: www.hrad.cz)


Váš názor
  • Moc korumpuje
    21.03.2006 11:06

    ČSSD měla skousnout hořkou pilulku a vytvořit řešení, jehož součástí by byla i Nomura. Trvalo by to déle, dalo by to více práce, ale vyśledek by byl asi lepší. Místo toho provedla spanilou jízdu ve jménu spravedlnosti a čistých rukou.... Před pěti lety to byli bojovníci za spravedlnost a čistotu, dneska se potýkají s korupcí sami.. Holt moc korumpuje, platilo to pro ODS, platí to pro ČSSD.
    Pavel Krupka
  • ..a co prezident???
    21.03.2006 10:33

    Je to nanejvýš pokrytecké vyjádření prezidenta tenkrát jednoho z největších tunelářů našich bank! Co dělal tenkráte on a jeho ODS?? Rozkradli co se dalo a pak na těch zbytkách nechali jako mrchožrouty dojídat zbytky své chráněnce (Salzman, bývalí ministři financí, atd.).Co dělal tenkráte BANKOVNÍ DOZOR tj. ČNB??? A co Tošovský??? A co dělají tihle všichni darebáci dnes?? Smějí se nám a hrabou dále. A není na ně , bohužel, metr....
    Valda Palda
  • jeden za osmnáct, druhý bez dvou za dvacet
    20.03.2006 10:40

    Česká republika i ekonomika je opravdu ve skvělé kondici.Po 15 letech všech těch tunelů, bankrotů, nevýhodných prodejů, konsolidační banky, rozkradení,záplav, všechno vydržela pořád roste a vzkvétá. Otázka zní : do kdy ?
    orada poisson
  • Další důvod pro přímou volbu prezidenta
    20.03.2006 7:59

    Klausův stupidní a arogantní výrok je jen dalším důvodem pro přímou volbu prezidenta. Lidé by si tak mohli konečně vybrat někoho mimo politické partaje, kterým jde jen o jejich zájmy (dle mého názoru by to měl být člověk vzdělaný, ovládající cizí řeči - např. z akademického prostředí, který není členem žádné z partají). Pokud by měl Klaus alespoň špetku slušnosti v těle, tak by se omluvil za to, že za jeho vlády ztratil stát v IPB majoritu ve prospěch tunelářů, kteří ji poslali jako první banku z velké trojky ke dnu. Když tehdejší Klausově vládě teklo do bot, tak Pilip spěšně "prodal" zbývající 36% podíl státu Nomuře a umožnil vytunelování toho, co v IPB ještě hodnotného zbývalo (nejznámější byly pivovary).
    PaulC
  • Polívčička
    19.03.2006 8:25

    No bodejť by si náš monarcha nepřihřál polívčičku na kauze Nomura,která vytunelovala IPB a rozhodnutí arbitráže je jen první třetinou hokejového zápasu.
    Pavel
  • Konec mafiánského kapitalismu...
    18.03.2006 8:56

    Předpokládám že IPB byla "ukradena" proto, aby KSČSSD získala vliv v "1. ekonomické lize" ovládané panem Charouzem a podobnými podnikateli, kteří nejspíš sponzorovali i ODS. Narušením těchto vazeb a potopením sponzorů pak získala dostatečnou ekonomickou sílu, kterou spolu s bratrstvem kočičí pracky a soudruhem agentem premiérem dokázala perfektně zneužít k postupné, ale totální destrukci naší chatrné demokracie a pošlapání všech jejích principů a ideálů, nejsem sice příznivec ODS, ale jestli ta pakáž ještě jednou vyhraje volby možná budeme nakonec muset prchat na Bahamy my všichni, jestli nás tedy spřátelené U.S. nesrovnají se zemí jako afghánistán či irák a nenastolí totální chaos, což už by asi v současné době nedalo tolik práce. Když kdysi Milouš řečnil na hrádku, připadalo mi to k smíchu, když ale poslední dobou v našem demokratickém státě slyším našeho totalitního premiéra nebo třeba psychicky narušeného a jen díky imunitě netrestatelného mafiána ministra zdravotnictví (i když psychopati asi bohužel nejsou svéprávní ani bez imunity...), naskakuje mi husí kůže a kromě místy reálnějších cen a snad i platů mám dojem že jsme se za posledních 20 či 30 let moc nepohli...
    Poplatník
    • Pokleslé
      18.03.2006 9:07

      Něco tak pokleslého co napsal poplatník, jsem nečetl od dob komunismu.
      Černý
      • naprosto
        18.03.2006 18:34

        souhlasím, není na tom nic pokleslého
        dan
      • pokleslé
        18.03.2006 12:24

        to není pokleslé,to je holá realita a pravda.Souhlasím s tímto názorem.
        big
  • Klaus
    17.03.2006 20:37

    Kdo to všechno zavinil se ozývá!!!
    Paolo
    • přesně tak
      20.03.2006 21:34

      místo aby banky zprivatizoval hned na počátku 90. let, nechal je proúvěrovat české, managementem zprivatizované podniky a pak, když to celý šlo do kytek, tak dalších 10 let tvrdil, jak za propad ekonomiky mohla nevhodná měnová politika centrální banky. ač volič ODS, v tomhle bych spíš dal za pravdu socanům, myslím, že tehdy v červnu 2000 už nešlo postupovat jinak. že socani nechtěli nalít další prachy do chřtánu různých procházků se ani trochu nedivím, a nomura? podle jedné hypotézy chtěla jen uvařit české pivo a o dění v IPB přímo podílela. pamatujete, co řekla claire williamsová, mluvčí nomury bezprostředně po uvalení nucené správy? že budou žalovat každého, kdo zmíní, že nomura ovládala IPB. to byla jejich prvotní reakce - umýt si ruce. pak je ale asi napadlo, že z kocourkova se by se dalo ještě něco vytřískat, tak přišli s arbitrážema. chyba byla banku nomuře vůbec prodávat a ještě předtím byla obrovská chyba přijít o kontrolu nad bankou. ani jedno nemá na triku ČSSD.
      pivko
    • Neuvěřitelné
      17.03.2006 23:12

      Je až neuvěřitelné jak někdo kdo umí číst a psát,má nejzákladnější ekonomické znalosti může napsat takoví nesmysl jako ty.
      joszet
      • obdivuhodné
        18.03.2006 0:33

        je neuvěřitelné, že se k tomu vyjadřuje i někdo, kdo zjevně psát neumí, alespoň ne česky viz "takoví". Obdivuji informovanost všech nejrůznějších kritiků.
        lime
Aktuální komentáře
23.04.2024
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů