Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Lednová průmyslová revoluce

Lednová průmyslová revoluce

13.03.2006 9:19
Autor: David Marek

komentář doplněn
Lednové údaje o průmyslové produkci jsou stejně překvapivé jako data o HDP. Patnáctiprocentní růst výroby výrazně překročil všechna očekávání. Těžiště prudkého zvýšení výkonu průmyslu leží ve výrobě automobilů a elektrických přístrojů. Vše nasvědčuje tomu, že úvahy o snížení domácích úrokových sazeb jsou zapomenuty a přichází čas přemýšlet o termínu jejich zvyšování .

Objem výroby v průmyslu se v úvodu letošního roku meziročně zvýšil o 15,1 %. Český statistický úřad změnil metodiku výpočtu indexu průmyslové produkce a v této metodice přepočítal i údaje zpátky do roku 2000. V podstatě nyní rozebíráme jiný ukazatel než doposud, nicméně na základní informaci to příliš nemění: průmyslová produkce se velmi výrazně zvýšila. Na první pohled by se mohlo zdát, že jde o informace z Čínského statistického úřadu a nikoli jeho českého protějšku.

Polovinu růstu průmyslové výroby mají na svědomí automobilky, jejichž produkce meziročně stoupla o 39,7 %. Více než dvacetiprocentního zvýšení výroby dosáhly výroba elektrických přístrojů a dřevozpracující průmysl. Jedinými obory , kde produkce klesla, jsou výroba skla a keramiky a textilní průmysl.

Charakter českého průmyslu se výrazně změnil. Pokřivená struktura českého průmyslu, kde dominovala odvětví těžkého průmyslu jako výroba kovů, se začala narovnávat a přizpůsobovat podmínkám české ekonomiky. Do procesu změn zasahuje i globalizace s rostoucím významem zahraničního obchodu a otevřenějším soupeřením na trzích výrobků, kapitálu i pracovních sil. Textilu a obuvi z Číny a jihovýchodní Asie konkurují nejen české, ale i jiné evropské i americké textilky jen stěží. Těžiště českého průmyslu se posunulo k výrobě automobilů a oborů s tím souvisejících (gumárenství, plastikářství), strojírenství a výrobě elektrických přístrojů.

Zaměstnanost v průmyslu ve srovnání s loňským lednem stoupla o 25.800 osob (2,3 %). Produktivita práce vzrostla o 13,7 % a při zvýšení průměrné mzdy o 6,3 % se jednotkové mzdové náklady snížily o 6,5 %.

V letošním roce nyní počítáme se zvýšením průmyslové výroby o 8-9 procent. V 1. čtvrtletí se patrně dočkáme dalších dvouciferných temp růstu v průmyslu. Zbytek roku bude ovšem chudý na pracovní dny ve srovnání s loňským rokem.


Váš názor
  • Tak to mabyt
    13.03.2006 10:24

    Ja pristehovat z Paraguy Parubek silny politik,silny koruna ja volit Parubek at zije Parubek
    Chuan Perez Domingo
  • to uz fakt nema cenu.
    13.03.2006 10:22

    Jsme zpet v starych dobrych husakovskych casech.Strana a vlada (i Patria) nam tvrdi jak jsme skveli a jak nam vsechno roste. Ja vidim rozbite silnice a mosty,chatrajici panelaky,rostouci dluh statu ale i obyvatelstva.Krachujici jednu ceskou firmu za druhou.Hroutici se zemedelstvi.Namesti na malych mestech kde se zavira jeden kram za druhym a zustavaji uz jen herny a Vietnamci.Rostouci pocet darmozroutskych uredniku a celniku.Ale my oslavujeme to ,ze cizi automobilka vyrobila furu aut za ktere nemusela zaplatit dane. At zije KSC huraaa!!!!!
    dodo
    • souhlasím,
      15.03.2006 11:24

      neboť to cítím stejně.Z 50 zaměstnanců v roce 2002 jich mám 12 a do konce roku chci mít 3. Nejsem schopen uživit ty lidi i přes to, že vyrábím pro jednu z nejlepších firem v SRN. Ztráty na kurzu Kč jdou do milionů za kvartál a ceny jsou sjednané na tři roky. Kurz koruny nikoho v SRN nezajímá.Místo na trhu obsadí Litevci a jiná východní pakáž.Z propuštěných bývalých zaměstnanců pracují snad pouze dva ostatní jsou již 4 roky bez práce. Když dodám něco do české firmy, čekám rok na peníze.Kolem mě je jen svrab a hnus. Neplatí to o Praze, kam jsem přestěhoval sídlo firmy. Praha si žije svým vlastním životem a lidé to tam vůbec nechápou. Ale zajeďte 100 km od Prahy a uvidíte ten růs.
      orada poisson
    • A co Kostomlaty te uz pustily?
      13.03.2006 20:12

      Pseudopravicak jako ty vidi vsude duch soudruha Husaka, kteremu jsi asi vzdaval za Normalizace cest a lasku a ted jsi se obratil o 180 aby jsi si ulevil ve svedomi.
      Mirek
    • růst
      13.03.2006 13:07

      Souhlasím, taky nevím kde to roste. Tak někdy 1992 - 1996 byl vidět optimismus a růst. Poroste-li HDP tak akorát budeme platit víc do Bruselu a dostávat menší dotace.
      Pavel
      • 1992-1996?
        13.03.2006 20:08

        Kde jste ten rust v te dobe videl? To musi byt jina CR v jinem casoprostoru. Kazdy kdo vycestoval i do Polska v te dobe by videl, ze Klasova Ceska Republika zaostavala proti nim. Poloprazdne obchody, vzacnost jako ryze nebyla ani v krajskem meste, to bylo ono Klausovo CR zasobovano jako za Husaka. O proti dnesnim zbozim nabytymi hypermarkety, to byla tehdy chudoba. Jak tenkrat vypadala mesta a ted. Ja tehdy zadny rust nezazil, ani nepocitil, jen jsem mel optimismus, protoze komunismus skoncil.
        Mirek
        • jsi střelený???
          15.03.2006 14:59

          že jsme zaostávali za Polskem? Byls tam někdy? Jeď se tam podívat klidně teď, vypadá to tam pořád stejně, hnusně, špinavě. Teď tu hrůzu akorát doháníme...
          Juzek
        • tak nevim kdo byl slepy
          13.03.2006 21:58

          V obdobi kolem roku 1992 se opravilo nejvic fasad a domu a taky se otevrelo nejvic ceskych obchodu.Sam jsem v te dobe provozoval velkoobchod i obchody tak vim o cem mluvim.Dnes uz jsou jen Vietnamci a herny.Nikdo nic neopravuje.Vetsina veci jen doziva.Takova je situace malych a strednich mest.Podivejte se jak dopadly Domazlice,Litomysl,Chlumec atd. atd.Mensi mesta jsou na tom jeste hur.A supermarkety jsou sice dobra vec,ale nic neresi.Znovu opakuji:TO CO SE DEJE TED JE HRUZA.
          dodo
    • To už fakt nemá cenu ...
      13.03.2006 12:11

      Když vezmu jednu věc po druhé, kterou najednou "vidíte", tak jste byl zřejmě dosud zcela slepý, že ... Vašemu duševnímu stavu by odpovídalo uvést slepotu do roku 1997, že :-) Uvědomte si, že Klaus za svých vlád pumpnul každý rok rozpočet o desítky miliard, ztráty státu nezahrnul do státního rozpočtu (jako "profesor" ekonomie ...) a skončil svou tunelářskou éru hospodářským poklesem a podvody ... Být současný hospodářský růst za vlády Klause (což se ovšem vylučuje, že :-), tak by zde bylo plno Schneiderovic článků o viditelných úspěších neviditelné ruky trhu (samozřejmě při stejné struktuře průmyslu jako je nyní, protože jiná by stěží byla :-)). Lidé jako s. Tlustý, "Ivánek" Langer a ekonomický "expert" Topolánek samozřejmě žádnou alternativou (natož rozumnou ...) k současné vládě nejsou. Až z vedení ODS odejdou staří zasloužilí tuneláři, pak se stane důvěryhodná i pro rozumné lidi stojící mimo partaje. A poslední "nápady" Marka Bendy vůbec nenaznačují změnu zavedených praktik ...
      PaulC
      • ODS neni pravicova strana.
        13.03.2006 20:16

        Ve skutecnosti zde v CR neni pravicova strana, ktera by stala za zvoleni. Co zde v 90tych letech bylo, byla spolecenska katastrofa. Jak kazdy rychle zapomnel na balicky v 1997, pad koruny, a neschopnost vlady zajistit pomoc pri zaplavach na Morave, coz ostre bije pri srovnani v roce 2002. Pokud v ODS nebudou skutecne pravicaci, at zmizi z historie.
        Mirek
      • Asi tak
        13.03.2006 15:48

        100% souhlasím. Stačí si srovnat inflaci (v roce 1997 to bylo 11%, teď cca 1%), HDP (tehdy pokles, nyní slušný růst), obchodní bilanci (tehdy deficit 160mld, dnes slušný přebytek), burzovní index (nyní cca trojnásobek oproti roku 1997 při nesrovnatelně vyšší likviditě), nezaměstnanost (tehdy kolem 5%, nyní 9-10%). Když bych viděl jenom tyhle údaje tak řeknu, že původně byla u moci levicová vláda a nyní pravicová. Jinak Topolánek se mi zdá jako ztracený případ. Vždyť ani neví co jsou přímé a nepřímé daně!
        Pavel
      • tipuju
        13.03.2006 15:05

        Urednik nebo ukrivdeny zamestnanec. Urcite jste nikdy nepodnikal. Nikdo netvrdi,ze za ODS bylo vsechno skvele a ja uz vubec ne.Tvrdim,ze Klaus byla spolu s Gottwaldem nejvetsi pohroma pro CR.Ale za ODS jsme aspon nemuseli dotovat zapadoevropske a asijske firmy.Take souhlasim s nazorem,ze obdobi kolem roku 1992 bylo to nejlepsi pro podnikani.To co se deje dnes je HRUZA.
        dodo
        • netipuju :-)
          14.03.2006 7:45

          K Vašemu tipu - opět špatně ... Vždy jsem pracoval pro soukromé firmy.
          PaulC
          • asi ne spatne
            14.03.2006 8:27

            Vypada to tedy na ukrivdeneho zamestnance ktery je jeste navic na internetu v pracovni dobe.Poradim Vam.Otevrte si vlastni firmu,zamestnejte aspon 20 zamestnancu,nebudte aspon 3 roky v minusu a pak zas prijdte neco napsat jak se Vam za socanu skvele dari.
            dodo
            • :-))
              14.03.2006 10:26

              Dám Vám taky jednou dobrou radu. Zkuste si obejít pár konkurzů u soukromých firem a dle jejich výsledků si můžete sám o sobě udělat úsudek (vůbec nejlepší by bylo, abyste u nich i nějakou dobu pracoval). Lehce byste poté zjistil, že pracovní doba není 8,5 hodin denně (někdy i o víkendech) a může být i pružná (asi tolik k Vaší "poznámce" o přístupu na internet v pracovní době ...). A co Vy ? Že při tolika nářcích o svém podnikání máte čas se rozepisovat na internetu ve "své" pracovní době ? Jinak předpokládám, že ke svým zaměstnancům se nechováte jako "ukřivděný" podnikatel a alespoň přesčasy jim proplácíte :-)
              PaulC
              • Nepotrebuju absolvovat konkurzy
                14.03.2006 15:41

                A dokonce je ani neporadam.Zaplatpanbu jsem odhadl situaci jiz pred 8 lety a podnikam i v zahranici.Muzu Vas ubezpecit,ze nejsem ukrivdeny,protoze co jsme si zvolili to mame a navic znam velmi dobre ceskou mentalitu. A to rozepisovani je moje hobby.Rad si prectu cizi nazor ale i rad vyjadrim svuj. Pokud to berete jako narky je to vase vec.Ja se snazim hodnotit situaci jak ji vidim a jak ji konzultuji s jinymi podnikateli a ne jak ji vyctu v CTK. Prescasy platim. A jako perlicku uvadim,ze jsem dokonce chvili pracoval u soukrome firmy a to dokonce v zahranici abych si udelal realny obraz jak to vypada. Tak ze moje rada zustava stejna jako predtim.
                dodo
  • pěkné
    13.03.2006 10:04

    jak může 8 let v opozici udělat ze sebevědomých pravicově smýšlejících lidí ubrečené chudáčky, no pánové pobrečte si, ještě jste zapomněli na nezaměstnanost a korupci:)
    nalevo
    • my nebrecime
      13.03.2006 15:10

      My jsme jeste zbytek lidi kteri slepe nepapouskuji to co si prectou v Rudem Pravu.Ale nebojte se soudruhu vy uz nam brzo zatnete tipec a nedovolite aby vam nekdo podryval vase ekonomicke blaboly.Slusovice jsou nejlepsi.
      dodo
  • Proč jen nemáme radost?
    13.03.2006 9:50

    Ekonomika roste. Na růst platů to zásadní vliv nemá. Nezaměstnanost se nezmenšuje a ve státní kase je díra. Jak už někdo poznamenal: Jestli je tohle konjunktura, jak by proboha vypadala krize?
    Rik
  • 15,1%
    13.03.2006 9:36

    je krasne cislo, avsak podle nove metodiky. Podle stare metodiky se ocekavalo 8%. Kdyz se rekne A, melo by se rici i B. A to zaroven, nikoli s odstupem. Vi nekdo, jaky byl rust podle stare metodiky? Verim, ze bude mnohem skromnejsi... Pevne verim, ze se analytici nezenou za senzacemi, jako novinari. Pekny den.
    alaskan
    • Nečteš pořádně
      13.03.2006 12:32

      Dle nové metodiky byly přepočítány roky zpětně až do r. 2000. Takže letošní leden s lednem 2005 je plně srovnatelný a rozdíl v růstu vyjádřený starou a novou metodikou je zanebatelný.
      Statistik
  • za pomoci pokřivené statistiky
    13.03.2006 9:32

    udržíme silnou korunu do voleb stůj co stůj, vždyť už osm let krmíme český dav těmito čísly, které nám všichni žerou.Hlavně ať se to do voleb moc nepoßere, abychom mohli ještě pár let hrabat pod sebe.
    paroubek, sobotka a spol
    • Pokřivená statistika?
      13.03.2006 11:41

      Můžeš prosím popsat v čem je statistika pokřivená? Díky.
      Pavel
  • a tak všichni tleskáme a vesele máváme
    13.03.2006 9:24

    čísla jsou geniálně pozitivní, všechno roste, nejen výroba, koruna posiluje, mzdy rostou, ekonomika raketově roste a září, domácí spotřeba je špičková, radujme se lidi ! Volme ČSSD - záruku tohoto našeho blahobytu. ( to, že nikde nejsou na nic peníze, a že náše dluhy jsou v bilionech a neustále rostou, to je průvodní jev rostoucí ekonomiky.)
    orada poisson
    • 13.03.2006 9:35

      toto je snad jen výkřik zoufalce. Dluhy sice republika má, ale v Evropě (schválně nezmiňuji USA) jsou pouze dva státy, které mají dluhy poněkud menší.
      rejp
      • to je argument
        13.03.2006 15:10

        Takže když ostatní, tak my můžem taky? Kromě toho, vypadá to relativně OK, pokud HDP dobře roste. Co bude, až poroste málo, až dále zestárne populace atd.?
        oddTom
      • Vnitřní dluhy
        13.03.2006 9:55

        No, stačí se podívat na totálně podinvestovanou infrastrukturu, vědu, vzdělání, ale také odpadky všude, kam se člověk podívá, a dluhy nebudou malé, ale naopak obrovské. Zatímco vnitřní dluhy jsou smutným dědictvím komunistického hodpodářství, tak ten bordel v přírodě, je důsledkem bordelu v hlavách našich občanů. Kde je politická strana, která by se tím zabývala?
        princ perský
Aktuální komentáře
19.04.2024
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data