Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Sobotka: Vynikající růst je důkazem naší správné hospodářské politiky

Sobotka: Vynikající růst je důkazem naší správné hospodářské politiky

09.03.2006 10:15
Autor: 

Následuje tisková zpráva MF:
Ministr financí uvítal údaje ČSÚ o rekordním růstu české ekonomiky v roce 2005. „Loňský vynikající a rekordní růst ekonomiky je důkazem správné hospodářské politiky realizované od roku 1998“, uvedl k údajům ČSÚ o růstu české ekonomiky v roce 2005 první místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka.

„Důležité je, že náš rychlý růst má zdravé a udržitelné základy, je doprovázen zdravým vývojem veřejných rozpočtů a na rozdíl od Slovenska i vysokou mírou sociální soudržnosti. Růst exportu ukazuje, že se vyplatila dlouhodobá politika orientace na zahraniční investice a investiční pobídky“, řekl Bohuslav Sobotka .


Váš názor
  • Ci je to zasluha?
    17.03.2006 10:20

    Predevsim lidi, co u nas tvrde pracuji. Na druhe strane bych prece jen vlade trochu kreditu uznal, protoze vlada nastavuje prostredi ve kterem se podnika. At si rika kazdy co chce, ale kdyby jsme nebyli v EU, tak by se sem investori nehrnuli.
    Jerry
    • re
      17.03.2006 12:17

      aha, takze ona nas vlastne eu zachranila, super.... a jen tak btw. vis kdo v tech tovarnach, ktere nam tady ti skveli investori postavili pracuje? Cechum uz se moc nechce, takze Polaci, Slovaci, Ukrajinci atd...takze nevim, jaky prospech z toho ma cesky obcan...naprosto zadny, akorat plati dane na to, aby ti vsichni philipsove a toyotove nemuseli platit dane zadne...super vlado, diky za to, ze nas mas tak rada!!!
      Petr
      • Taky nechápu
        17.03.2006 12:40

        v čem je to tak skvělý. Přijde zahraniční ínvestor, nejspíš proto, aby vydělal. Postaví fabriku, zaměstná cizince, odveze si domů zisk. My dodáme půdní fond, opotřebujeme silnice, zatížíme krajinu vším, co sebou velký průmysl přináší, ubytujeme ty cizince, kteří se pak u nás léčí, přináší vlastní kulturu- po té naší většinou netouží, taky vydělají a taky odvezou. Je to skvělý, určitě. Ale v čem to má výhodu pro nás?
        Blondýna
  • ano v Argentině to bylo identické
    13.03.2006 9:45

    také o sobě prohlašovali, že jsou tygři latinské Ameriky, kurz měli k dolaru 1 ku 1, hospodářský růst jako my, vlastní export zlikvidovali silným kurzem, a jeli na dluh stejně jako my. Den před krachem se ještě plácali po ramenech a vychvalovali.Jak podobné.
    orada poisson
    • :-))
      13.03.2006 12:44

      Nechtěně se Vám podařilo předvést v celé nahotě Vaše "ekonomické znalosti" ... Argentina se dostala do řádově jiných dluhů (a tam se doufám nedostaneme) a fixaci národní měny na dolar realizovali dle "doporučení" MMF a SB jako lék na problémy v jejich předlužené ekonomice. Tedy institucí, které by měly vést země k fungujícímu tržnímu hospodářství ... Ve skutečnosti však tam, kde přišly, zabily poslední hřebíček do rakve ekonomiky země s problémy ...
      PaulC
      • Vynikající růst je důkazem naší správné hospodářské politiky
        13.03.2006 13:26

        Tak tomu snad ani blázen nevěří.Ty dočkej času, jako husa klasu. Ekonomická setrvačnost je dost dlouhá, kam to ČSSD vede si povíme o pár let později.Dle mého názoru jedeme rovnou do státního bankrotu.
        orada poisson
  • vsechno spatne
    10.03.2006 18:26

    Ekonomika CR je ve velmi spatne kondici.Je tazena obrima firmama ktere podnikaji za nestandartnich podminek.Jejich podil oproti strednim a malym podnikatelum je procentualne daleko vyssi nez ve vyspelych zemich a to je obrovska chyba.Navic je radoby rust zaplacen dalsim a dalsim zadluzovanim zeme.Je to uplne stejne jako pred dvaceti lety.Tehdy nam "sobotkove" taky tvrdili,ze jsme nejlepsi na svete a jak nam roste HDP.Bohuzel jsme pak ale stali fronty na toaletak.
    dodo
  • Milý kato
    10.03.2006 13:23

    včera jsi tady tvrdil, že HDP je fuk, kdo vládne. Mohl bys nám sdělit, jak je tedy možné, že dříve-soudruh Tlustý tvrdí, že za vlády ODS poroste HDP mnohem rychleji a že vláda ČSSD růst ekonomiky brzdí?
    Mirek
    • To je jednoduché Mirku,
      10.03.2006 13:27

      Kato ti vysvětlí, že vládá ČSSD brzdí naši ekonomiku tak, že roste pouze o 6% ročně, zatímco ODS bude urychlovat ekonomiku natolik, že poroste o plné 2% ročně. On totiž Kato má na to ten správký stranický pohled, který se dá shrnout do hesla: "ekonomika rostla, roste a bude růst díky ODS a navdory ČSSD".
      socan
  • Pravicová ekonomická "inteligence" opět perlí
    10.03.2006 11:47

    Tak jsem se z příspěvků místní pravicové "inteligence" dozvěděl, že rekordní růst HDP není úspěch levicové vlády, ale úspěch našich podnikatelů a pracujících. O.K. Jen mi nějak nejde do hlavy, proč se tedy ti naši podnikatelé a pracující tak flákali za vlád Klause, že nám HDP v roce 1997 dokonce klesalo.
    Mirek
    • Mirku Dusine
      10.03.2006 18:14

      K cemu je dobre stoupajici HDP o 6 procent kdyz z toho nic nemame?To je lepsi 1% ale standartne. Vysvetlim.Predstavte si,ze stat je podnikatel a dane jsou jeho zisky.Podnikatel (stat) sice zdvojnasobi obrat ale snizi zisk.K cemu to je dobre? Az nekdo seriozne rekne kolika procenty se na zvyseni HDP podileji firmy ktere nemusi platit dane tak se mame o cem bavit.Bohuzel v teto zemi jsou jen ekonomicti odbornici kteri papouskuji co vycetli v rudem pravu,ale seriozni rozbor jsem nikdy nikde nevidel.On je totiz ze zjistnych duvodu nezadouci.
      dodo
      • čí je to úspěch?
        10.03.2006 18:59

        nejsem sice zastancem levicove socialni politiky, ale to co pises take neni pravda. kazdy asi vi, ze i tyto "zadarmo" podnikajici firmy tahnou dalsi obeh penez, ktery vytvari jine hodnoty. pokud tedy zohlednime multiplikacni efekt, pusobeni techto firem v čr smysl ma. castecne ma tato vlada za vykonem ekonomiky uspech, ale vetsi ma zejmena vstup cr do eu, geograficka poloha, gramotnost lidi a zakladni infrastruktura, kterou vlada musela pred vstupem do eu vybudovat.
        J.
        • Důležitý je úhrn + a -
          11.03.2006 12:05

          Máte pravdu, že ty podporované firmy tady pomohou některým dalším firmám - místním dodavatelům. Ale důležitý je celkový výsledek, ne dílčí efekty. Právě komplexní posouzení důsledků politicko-hospodářských kroků dělá naší vládě největší problémy. Daří se jí ukazovat voličům světlé stránky, ale ty špatné nebo problematické ji nevzrušují. Vstup do EU je dalším příkladem. Slyšeli jsme, jak budeme volní, jak budeme brát podporu z unijních fondů apod. Ale že bude mít spousta firem problémy s nesmyslnými regulacemi, že nebudeme moci dělat rozumně daňovou politiku, že ty dotace z EU získá jen ten, kdo se na způsob jejich získávání dostatečně a náročně připraví, podstoupí šílené papírování a bude schopen ufinancovat svůj projekt ještě před přijetím dotace, že spoustu očekávaných výhod nezískáme hned atd., tím už se moc nechlubili a nechlubí. Gramotnost lidí není zásluhou vlády, naopak se mluví o tom, že velkým problémem zahraničních firem u nás je najít lidi s kvalifikací odpovídající jejich potřebám. Našinci nejsou hloupí, ale jsou vzdělaní jinak, než je třeba. Vláda si nějak nedělá těžkou hlavu ani s různými kroky, které měla s ohledem na náš vstup do EU vykonat a dosud splněny nejsou. Je mi líto, ale tato vláda jásá nad tím, jak krásně nazdobila voličům vánoční stromeček, pod který jim nadělí jen obrovský dluh, který budou muset zaplatit.
          Jirka
    • levicová demence
      10.03.2006 12:58

      Protože v 1997 bylo plno nefachčenků jako jsi ty, i když si morálně hrajou na Mirka Dušína
      kato
      • :-))
        10.03.2006 13:13

        A nebo proto, že ta jediná "pravá" tunelářská cháska prchla do zahraničí a nebo byla odstavena ? :-) Což byl zcela jistě nezpochybnitelný přínos "české rádoby pravice" pro růst našeho hospodářství ... Ale jak řekl jeden náš neomylný "profesor" o této době: "Každý jeden z nás měl přece tu příležitost" ... A vo tom něco ví i ten váš Mirek (a Dušín to rozhodně není :-)).
        PaulC
  • Uz nikdy CSSD
    09.03.2006 14:19

    to může říct fakt jen blbec... něco těch 80 mld. napumpovaných každý rok do ekonomiky musí udělat... Nevím, kdo to bude splácet!!!!!! Kdyby je zaplatil Sobotka ze svého, tak by bylo všechno ok (když už je utratil)
    Tom
  • Nezoufejte
    09.03.2006 13:41

    ... a pockejte, bude lepeji. Neverite ? Nezoufejte ... zkuste ODS kalkulacku radeji!
    A Ley
  • Mýlíte se pane ministře...
    09.03.2006 13:29

    Důkazem správnosti hospodářské politiky by byl růst kolem 8% už v roce 2000...
    QEntity
    • :-)
      09.03.2006 13:38

      A 88% už v roce 1997, že :-) Chlapče, v Bohnicích ti porozumí ...
      PaulC
  • HDP?
    09.03.2006 12:27

    Ještě, že tu má pan Sobotka tolik zahraničních firem, ve kterých pracuje tolik šikovných českých lidí za pár šupů. Stejně velká část zisků zahraničních firem jde zase za hranice, a tak si zahraniční investor mne ruce kolik mu zase český lid vydělal peněz. A Sobotka je taky spokojený, protože mu roste HDP a může se chvástat jak je dobrej a může zase hodně a bez efektu utrácet(a ještě k tomu stále na DLUH). Ale HDP pro běžného občana ČR není vůbec relevantním ukazatelem jeho životní úrovně. Navíc HDP neroste díky Sobotkově hospodářské politice, ale jak už tady zaznělo, díky českým lidem, kteří dřou od rána do večera, aby mohli "přežít". Mám být vůbec spokojený, že nám HDP tak roste?
    MG
    • 09.03.2006 12:53

      Vážený MG, přečtěte si prosím všechny diskuzní příspěvky a snažte se pochopit o co diskutérům jde. Podle jejich použitých vět a předložených ekonomických znalostí bych odhadoval, že nikdo z nich si nepřečetl ani základní učebnici makroekonomiky. Kdyby tak učinili, jistě by hovořily poněkud jinak a možná by nedštili jen oheň a síru , ale možné, že by z nich vypadlo i něco rozumnějšího.
      rejp
      • vy jste se tam nekde docet?
        09.03.2006 14:38

        Vy jste se nekde v ekonomickych priruckach docet o zkorumpovanem prostredi kde jedni nemusi platit dane a jeste jim ti druzi co je platit musi zaplati infrastrukturu? Nekde jste videl ze by rostouci HDP i o 100% pomohlo nejakemu statu kdyz se ze zisku neodvadeji dane? Vazeny pane v CR jsou vsechny vase prirucky k ho... S prispevkem od MG nelze nez 100% souhlasit.
        dodo
      • HDP ?
        09.03.2006 13:36

        Milý rejpe, dle základní učebnice je úplně jedno, kdo je dneska u vesla (mimo snad komunistů a marťanů), HDP je to fuk Dle vyjádření Sobotky to spíš vypadá, že tu učebnici by si měl koupit on.
        kato
        • Pokud je jedno, kdo je u vesla
          09.03.2006 18:58

          tak zvolím ČSSD, protože proč bych přepřahal v půli kopce. Nahoře se přepřahá líp.
          Pokec
          • Nahoře?
            10.03.2006 10:32

            Ti, co jsou u vesla se vezou a na veslování proti proudu jsou moc pohodlní. A jak známo, žádná řeka neteče do kopce. Jak vidím, máte ty směry stejně popletené jako Sobotka. Ten taky jásá nad schodky veřejného rozpočtu a zpívá si "Postavím schodky do nebe..." Že on býval blonďák?
            Jirka
          • SocDempsey
            10.03.2006 9:43

            Aby ty volby nebyly až za horizontem... Myslíš, že umí brzdit???
            jK
  • HDP
    09.03.2006 12:11

    Chcel by som vidiet statistiky ocistene od TPCA Kolin. Som zvedavy az sa spustia PCA Trnava a Kia Zilina na Slovensku ako potom bude vyzerat rast HDP SR.
    Rado
    • zavidis??
      09.03.2006 12:39

      Jak jsi jiste pochopil, smyslem tohoto clanku neni srovnani s SR, pak nevim, proc tu motas Kolin s Trnavou a Zilinou!!???
      Martin
      • Rado to nejako neuniesol...
        10.03.2006 12:52

        stale je privela ludi, ktori za kazdou spravou okolo HDP z toho robia cs derby:-( niekedy mam pocit, ze im je vlastne jedno, aka je situacia, len nech je na tom ten druhy horsie... snad sa to zmeni, ONI sa zmenia. adios, cest praci:-)
        edo
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - HDP, q/q a
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.