Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Česká ekonomika dostala křídla: HDP roste o 6,9 procenta!

Česká ekonomika dostala křídla: HDP roste o 6,9 procenta!

09.03.2006 9:22
Autor: David Marek

Komentář doplněn
Až bude hledat výrobce nápojů Red Bull téma na reklamní spoty, může si vybrat českou ekonomiku. Ta se totiž v závěru loňského roku odlepila od země a vzlétla meziroční rychlostí 6,9 procenta. A není všem příznivým zprávám konec: Letmý pohled na strukturu HDP odhalí, že se o raketové tempo růstu HDP postaral především zahraniční obchod. Druhé v pořadí jsou investice, zatímco spotřeba domácností nadále kráčí tempem, které nemusí ekonomy znepokojovat. Zároveň byla směrem vzhůru revidována data za předchozí čtvrtletí. V roce 2005 se HDP zvýšil o rovných 6,0 % po růstu o 4,7 % v roce 2004.

Akcelerace ekonomiky v závěru loňského roku čerpala sílu především v zahraničním obchodu. Čistý export se růstu HDP podílel polovinou. Podle očekávání výrazně zpomalil dovoz, zatímco vývoz dokázal dále zrychlil svou meziroční dynamiku na 14,0 % z 10,9 % ve 3. čtvrtletí. Spotřební výdaje přispěly k růstu HDP 2,5 procentního bodu. Dynamika spotřeby zůstala poměrně nízká, nicméně tato položka tvoří zhruba 70 procent HDP, a proto významně ovlivňuje HDP. Výdaje domácností na spotřebu reálně stouply o 2,6 %, naopak vláda utrácela o 0,6 % méně. Hrubá tvorba fixního kapitálu meziročně stoupla o 4,2 % a přidala k růstu HDP 1,3 procentního bodu. Nejvyšší dynamiku v této oblasti vykazují investice do strojního zařízení, zatímco bytová výstavba investicím ubírala na síle. Z pohledu odvětvové struktury ekonomiky nejvíce k růstu HDP přispěl zpracovatelský průmysl (4,0 procentní body), následován obchodem (1,0 procentní bod). Produktivita práce se ve 4. čtvrtletí meziročně zvýšila o 5,6 % a jednotkové mzdové náklady klesly o 0,1 %.

Za celý loňský rok se HDP reálně zvýšil o 6,0 %. Zajímavé je, že o stejné procento stoupl o HDP v běžných cenách, neboť podle deflátoru HDP se cenová hladina loni nepohnula ani o vlásek. Tři procentní body z dynamiky HDP patří čistému exportu. Obchodní bilance se loni zlepšila o 67 miliard korun nominálně, reálné zlepšení ale dosáhlo dokonce 97 miliard korun. Domácnosti svými útratami pomohly růstu HDP 1,5 procentního bodu, tedy podobně jako v předchozích dvou letech. Vývoj spotřeby domácností reflektuje dynamiku disponibilního důchodu domácností. Rostoucí zadluženost domácností promlouvá do celkového vývoje spotřeby poměrně omezeně. Investice pomohly ekonomice podobně jako předloni a přispěly k růstu HDP 1,1 procentního bodu. Odvětvová struktura ukazuje, že k růstu HDP přispěl třemi třemi procentními body zpracovatelský průmysl, 1,4 procentního bodu obchod, služby pro podniky, výzkum, vývoj a služby v oblasti nemovitostí pomohly růstu HDP 0,7 procentního bodu. Podíl průmyslu na HDP se zvýšil na 33,1 % z 32,2 % v roce 2004 na úkor podílu služeb a stavebnictví. Rostoucí koncentraci ekonomiky dokazuje i standardní Herfindahlův index. Produktivita práce stoupla o 5,0 %. Nejvýrazněji v síťových odvětvích (rozvod a výroba elektřiny, plynu a vody), ve finančním sektoru a zpracovatelském průmyslu. Jednotkové mzdové náklady loni v české ekonomice jako celku stagnovaly.

Loňský kvapík českého hospodářství by jej měl samozřejmě přiblížit o další krůček blíže průměrné úrovni ekonomické výkonnosti zemí Evropské unie. Průměrná hodnota českého HDP na osobu přepočtená podle parity kupní síly by se měla zvýšit na 73,3 % z předloňských 70,3 %. Pokud je někdo zvyklý na srovnávání s Německem, mělo by dojít k posunu českého HDP na osobu z 64,7 % v roce 2004 na 67,9 %.

Příznivé informace napříč celým spektrem dat o HDP se docela určitě stanou předmětem srovnávání a rétoriky vládní i opoziční. Ano, do jisté míry tomu pomohla hospodářská politika, a to zejména podporou investiční aktivity a vstupem ČR do EU, což umožnilo plné zapojení od obchodu se zeměmi unie. Zároveň je ovšem o to více tristní, že při šestiprocentním růstu ekonomiky vykazují veřejné rozpočty stále velmi vysoké schodky. Navíc v letošním roce by mělo dojít k opětovnému zhoršení rozpočtových čísel. A to by měl být hlavní aspekt hodnocení hospodářské politiky. Tím se ovšem vláda chlubit nebude. Výkonnost a stabilita české ekonomiky jsou podle naprosté většiny parametrů na výborné úrovni. Jedinou skvrnou na kráse je hospodaření vlády. O české a slovenské ekonomice se nyní mluví jako o středoevropských tygrech. Významný rozdíl je ovšem v tom, že slovenský tygr běhá rychle po léčebné reformní kúře. Slovensko má za sebou reformy veřejných rozpočtů, důchodového systému i financování zdravotnictví. Česká kočkovitá šelma běhá sice také rychle, ale táhne s sebou řadu neléčených nemocí a je nezodpovědné se jim nevěnovat nyní, kdy jsou k tomu příhodné podmínky.


Váš názor
  • Paměť
    14.03.2006 16:47

    V poslední době jsem se s údivem přesvědčil, jak mají někteří z nás krátkou paměť. Jenom bych připomenul. Nebyl to snad Miloš Zeman, kdo zprivatizoval banky? Vzpomínáte ještě na ten propletenec státních bank, které přes svoje fondy držely státní podniky a v jejich vedení (myslím tím i bank i podniků) byli zasloužilí členové ODS? To byl pro ekonomiku smrtonosný koktejl. Člen ODS z banky se dohodl s členem ODS z podniku, že tento zkomírající neperspektivní podnik dostane od banky úvěr. Po převzetí úvěru členem ODS z podniku se tyto peníze převedly pomocí nějaké faktury za poradenství už do soukromé firmy výše jmenovaného člena ODS. Bance zůstal nedobytný úvěr, který jsme my daňoví poplatníci zaplatili. Celkem nás tato a jiné legrácky přišly na 500 mld. Kč. Kolik by za to bylo bytů, nemocnic atd. Takže se nedivím, že když jsme se těchto "přísavek" zbavili, narostla nám křídla. Proto - ať žije "socialistická" ČSSD!
    Hugo
    • kdyz
      14.03.2006 18:25

      Kdyz neco stat prodal do zahranici za valady ODS tak jsme tomu rikali "rozprodej".Dnes se to nazyva "priliv investic".Jeste nam Hugo reknete jak konkretne Vam za vlady Socanu narostla kridla?Rozjel jste nejaky podnik?Kolik lidi jste zamestnal?A taky se s nama podelte o to jakou podporu v podnikani jste pocitil a jak se vyrovnavate s rostouci danovou zatezi a rostoucim kurzem koruny.Kolikanasobne jste zvysil zisk?Moc by me to zajimalo a myslim ze by si to treba rad precet i nekdo jiny.
      dodo
      • Paměť
        15.03.2006 19:24

        Dodo, já nejsem podnikatel, nýbrž zaměstnanec. Ale mým koníčkem je obchodování s cennými papíry. Za vlády ODS se mezi lidma neříkalo pražské burze pražská burza ale pražská stoka. Za vlády "socanů" se z toho stala opravdová burza. Popíšu Vám, jak jsem ztratil nemalé finanční rostředky za pravicové vlády. Koupil jsem akcie soukromé banky Agrobanka. Jenomže kluci z Motoinvestu. o kterých se do té doby všude psalo jako o finančních géniích byli až moc úspěšní a začli si brousit zuby na Českou spořitelnu. Když už vlastnili okolo 30% akcií této banky, politbyro v té době vládnoucí ODS zavelelo do útoku. Sešli se jiní kluci (sice už poněkud postarší) a dohodli se, že jejich banky (3 největší státní banky) nebudou půjčovat Agrobance na mezibankovním trhu peníze. Pak stačila malá poplašná zpráva a dílo zkázy bylo dokonáno. Aby toho nebylo málo, zkrachovalá Agrobanka byla rozdělena na dvě části, ta špatná byla ponechána stávajícím akcionářům, ta dobrá prodána, tuším GE. Ale já jsem kupoval jenom jeden druh akcie, nikoliv jenom tu špatnou.
        Hugo
      • Milý Dodo,
        15.03.2006 12:35

        prodat něco do zahraničí není přílivem investic, ale puze přílivem peněz. Investice přitékají tak, že sem investor přiveze stroje, technologie a vybuduje tady továrnu. Pokud ale prodáte českou státní firmu, pak se nejedná o příliv investic.
        Mirek
        • Opravdu?
          15.03.2006 19:01

          Pokud vim tak v CR to funguje jinak a i prodeje se pocitaji jako priliv investic.Zrovna nedavno jsem nekde cet,ze priliv investic na Slovensko je nizky protoze Slovaci uz dlouho nic vetsiho neprodali.
          dodo
  • Pane Marku
    10.03.2006 19:13

    Ceska ekonomika se chova jako neschopny podnikatel ktery kdyz nemuze uspet normalne tak: nejake sve delniky presune na urednicka mista.Pak si vezme uver.Penize z uveru poskytne jinemu podnikateli.K tomu mu prida vyrobni halu a stroje.Ty samozrejme zdarma.Pozaduje pouze aby ten druhy podnikatel platil mzdy jeho delnikum.Mzdy uredniku zaplati sam.Nejvetsim trumfem ovsem je,ze nepozaduje vubec zadny podil na zisku.Na konci roku pak na cele kolo vyrvava jak je skvely,ze se v jeho podniku vyrabi dvakrat tolik co loni.(narust HDP 100%)Bohuzel uz nikomu nerekne,ze z toho nic nema a navic si na to vzal uver.(uz nekolikaty) Mozna si i plati nejake pany Marky,kteri mu v tom vykrikovani jak je skvely a jak dosahl v poslednim roce vynikajicich uspechu pomahaji. Zbyva uz snad jenom dodat,ze kdyz se nahodou v jeho pracovnim kolektivu najde nekdo kdo by panu podnikateli dal nejaky navrh jak by se dalo neco udelat nebo vyrobit samostane bez cizi "pomoci" tak ho pan podnikatel propusti nebo mu zaridi srazky ze mzdy.Pokud i presto neda ten nestastnik pokoj tak ho da pan podnikatel zavrit. No a to je pane Marku tajemstvi ceskeho ekonomickeho zazraku.
    dodo
    • Neschopný podnikatel
      13.03.2006 12:41

      To máte ze své zkušenosti? - mohl byste to publikovat
      podnikatel
  • Křídla ?
    10.03.2006 10:59

    ekonomika dostala křídla ? Hmm, hlavně aby teď nedostala taky ptačí chřipku... to by se z tygra stala kočka domácí... mňau
    Bruno
  • statistika a co NARODNI DP
    10.03.2006 10:46

    tahle statistika nerika o ceske ekonomice vubec nic. Dulezite je kolik tech penez za tim narustem HDP zustalo doma a tudiz podileli se na tom ceske spolecnosti a jejich zisky atd.... CO takhle Patrie, mate statistiku nebo rozbor pro NARODNI DOMACI PRODUKT?????
  • Už to vidím...
    09.03.2006 18:00

    Dělník u pásu v nejmenované automobilce... Red Bull Vám dává křídla !!!!! A dotyčný maká jak Bulhar.... Jak prosté....
    QEntity
  • Duvod k radosti?
    09.03.2006 10:44

    HDP roste (hlavně díky daňovým úlevám a optimalizaci). Sláva statistice. Jsem zvědavý, co budou ekonomové říkat, až skončí daňové prázdniny pro montážní haly.
    Kamin
  • Kdo to říkal, co jsem říkl, já to říkal
    09.03.2006 10:39

    http://akcie.idnes.cz/akciep_e.asp?r=akciep_e&c=A060309_101500_akciep_e_1169876 Už se chlubí ....
    Mira
    • :-)
      09.03.2006 11:39

      Taky by byl hlupák, kdyby se nechlubil. Ty bys na jeho místě udělal totéž.
      Pavel
    • :-)
      09.03.2006 11:39

      Taky by byl hlupák, kdyby se nechlubil. Ty bys na jeho místě udělal totéž.
      Pavel
    • :-)
      09.03.2006 11:39

      Taky by byl hlupák, kdyby se nechlubil. Ty bys na jeho místě udělal totéž.
      Pavel
  • Až dolehne krize na automob. průmysl
    09.03.2006 9:40

    tak to zas pojede všechno raketově dolů. A příští rok už ten rozdíl nebude takový; jedná se pouze o výkyv s náběhem PSA. A o v důsledku navýšení cen ropy. Ale aspoň se má KSČSSD čím chlubit .... (tedy cizím peřím, že ...)
    Mira
    • Jasne
      09.03.2006 11:37

      kdyby vladla ODS, tak bychom meli stabilni rust 20%, ze?
      Jerry
      • Modrý ideologický pohled
        09.03.2006 11:53

        Modrý ideologický pohled na věc je takovýto: kdyby tady vládla ODS, tak by tento růst 6,9% byl díky ODS. Teď je ten růst navzdory ČSSD. To je přece každému modrákovi jasné ne?
        Mirek
        • "A o v důsledku navýšení cen ropy." ...
          09.03.2006 13:32

          "Díky" Vašemu prvnímu "příspěvku" jste nám "navzdory" svému úmyslu nechtěně ukázal svou mentální úroveň ... Tvrdíte tedy, že HDP vzrostlo v důsledku navýšení cen ropy :-) Tedy chcete nám snad namluvit, že naftové doly na jihu Moravy několikanásobně zvýšily produkci, kterou nyní i vyvážíme že :-)) A nebylo to ve skutečnosti tak, že naše podniky byly naopak natolik konkurenceschopné, že i přes výrazný nárůst cen surovin dokázaly zvyšovat produkci ? Zkuste se zamyslet (především sám nad sebou ... ) než něco napíšete. Jinak je (pro nás pro všechny :-) veliké štěstí, že lidé u nás (kteří ale nosí skutečně modráky) jsou na politických partají (a to všech :-) nezávislí.
          PaulC
          • paule/c
            13.03.2006 13:47

            jak tě tak sleduji, čím dál mi je tě chlapče víc a víc líto. Jsi asi velmi nešťastná, zakomplexovaná a asi zřejmě nikým neuznaná smutná postavička české nízkosti. Pouze zde všechny napadáš a urážíš, když mají jiný názor na věc, než ty.Ale každý člověk má svůj názor, který má vytvořený ze svého životního úhlu. Ten tvůj obzor je značně zúžený, řekl bych, že nevidíš přes stromy les. Přesto se snažíš všechny tady napadat a učit. Řeknu ti, bež do prdele.
            orada poisson
            • :-))
              13.03.2006 14:11

              Děkuji za optání, daří se mi dobře (a dokonce nejsem ani zaměstnanec placený státem - nevím jak Vy ?). A náladu mi zlepšují blábolisté jako Vy. A když už jsme u toho napadání - začnou u sebe (a nebo nějak vyargumentují to, čeho se týkal příspěvek - růstu HDP a o v důsledku navýšení cen ropy ...).
              PaulC
              • PauleC Tvoje citáty
                14.03.2006 14:01

                Nechtěně se Vám podařilo předvést v celé nahotě Vaše "ekonomické znalosti" Chlapče, v Bohnicích ti porozumí ... ", tak jste byl zřejmě dosud zcela slepý, že ... Vašemu duševnímu stavu by odpovídalo uvést slepotu Díky" Vašemu prvnímu "příspěvku" jste nám "navzdory" svému úmyslu nechtěně ukázal svou mentální úroveň .
                orada poisson
                • Aspon vyjadril svuj nazor.
                  14.03.2006 15:59

                  Vy jste nevyjadril vubec nic. A navic ma pravdu.
                  dodo
          • Milý PauleC,
            09.03.2006 17:39

            Já jsem se podepsal jako Mirek, tj. nejsem nick Míra. Modrákem myslím horlivého stoupence ODS a nikoli člověka v modrých montérkách. Svým příspěvkem jsem chtěl říci, že růst HDP o 6,9% se dá vykádat i dle uvedeného stupidního modroptáčnického hesla.
            Mirek
            • OK
              10.03.2006 7:59

              Omlouvám se. Původně jsem chtěl příspěvek zařadit pod první příspěvek (Mira) kam patří, ale protože novější odpovědi jsou bohužel řazeny nad již publikované starší odpovědi (což vede k nepřehlednosti), tak jsem příspěvek zařadil pod Vaši odpověď v domnění, že se jedná o reakci mudrlanta jménem Mira na odpověď Jerryho.
              PaulC
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.