Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Střední Evropa: Přehled důležitých akciových zpráv - průběžně doplňováno

06.03.2006 11:06
Autor: KBC/Patria

Polské banky: Regulační opatření ohledně úvěrů v cizích měnách budou pravděpodobně zrušena
Podle polského deníku Parkiet budou množstevní regulační omezení týkající se poskytování úvěrů v cizích měnách pravděpodobně zrušena ve 3Q06 nebo na konci roku 2006. Kvalitativní regulační opatření jako informování zákazníků o rizikách vyplývajících z cizích měn a posuzování kredibility by měla začít fungovat ve 2Q06. První návrh komise bankovního dohledu obsahoval požadavek na omezení zahraničních měn na 3x kapitálu.

Tato zpráva může být pro několik polských bank, které poskytují pouze hypotéky denominované v polských zlotých, tzn. Bank Pekao, BZ WBK and ING Bank Slaski, negativní.

PGNiG: Zvolen nový prezident
Dozorčí rada společnosti PGNiG zasedala v pátek a odvolala Francisezka Kroka z pozice viceprezidenta společnosti, zodpovědného za obchodní a marketingové záležitosti v rámci představenstva. Zároveň jmenovala Boguslawa Marzece, viceprezidenta a finančního ředitele, prezidentem. Dozorčí rada navíc zahájila výběrové řízení na dva viceprezidenty společnosti, jeden je zodpovědný za strategické projekty a druhý za obchodování a marketing.

Zpráva naznačuje, že se v posledních týdnech odehrávaly určité mocenské spory, které by ovšem nyní mohly utichnout. Trh se těší na zklidnění situace, které umožní novému managementu zaměřit se na provozní a strategické záležitosti. Jestliže tyto změny znamenají návrat k manažerské stabilitě, zprávu vítáme. I nadále doporučujeme Držet akcie společnosti.

GTC: JP Morgan snížil svůj podíl pod 5 %
Společnost GTC oznámila, že JP Morgan Chase & Co snížili svůj podíl pod 5 %, z 5,41 % na 4,86 %. Domníváme se, že by tato zpráva mohla mít mírně negativní vliv na obchodování. Opakujeme naše doporučení Koupit a fundamentální cenu 290 PLN za akcii.

Kety: Prodej obalové divize není vyloučen
Generální ředitel společnosti Kety, Dariusz Manko, poskytl rozhovor deníku Parkiet, ve kterém zopakoval, že společnost vidí nejlepší příležitost pro růst v segmentu hliníkových systémů. Je to nejméně kapitálově náročné, poptávka stoupá a tento trh je o mnoho méně koncentrován než pálené výrobky nebo obalové obchody, a poskytuje tak Kety lepší možnosti konkurovat dobrými výrobky a distribuční sítí. Podle Dariusze Manka zahrnuje akviziční výhled pro rok 2006 zahraniční společnost, která se zabývá pálenými výrobky s vysokou přidanou hodnotou, což by rozšířilo hodnotový řetězec Kety. Ředitel Kety uvedl, že po opuštění akviziční strategie v oblasti obalů je pro společnost velice náročné získat v této oblasti podíl na trhu a že do budoucna nevylučuje prodej obalové divize. Jako alternativu by Kety mohla získat obchody se systémy hliníkových dveří a oken, což má v západní Evropě silnou pozici.

Domníváme se, že kromě možnosti prodeje obalové divize, což hodnotíme mírně negativně, tento rozhovor nepřináší žádné nové informace. Kety by měla zveřejnit predikce výsledků 1Q06 během 21. – 30. března. Očekáváme, že tyto výsledky budou velice špatné, hlavně z důvodu požáru zaúčtování mimořádné ztráty, kterou odhadujeme na 10-30 mil. PLN. Opakujeme naše doporučení Prodat pro Kety a fundamentální cenu 116,8 PLN za akcii.

Kety: JP Morgan snížila svůj podíl pod 5 %
Kety oznámila, že JP Morgan snížil svůj podíl pod 5 % a momentálně vlastní 4,86 % jmění společnosti, zatímco před touto transakcí držela 5,26% podíl. Domníváme se, že tato zpráva bude mít negativní vliv na obchodování. Opakujeme naše doporučení Prodat a cílovou cenu 116,8 PLN za akcii.

Bank Pekao/BPH: Polské ministerstvo státního pokladu požaduje zmrazení práv Unicredita v Bank BPH
Polské ministerstvo státního pokladu oficiálně požádalo úřady bankovního dohledu o zmrazení hlasovacích práv Unicredita vyplývající ze 71% podílu v Bank BPH. Ministerstvo zaslalo dopis, ve kterém vysvětluje svůj zájem stát se účastníkem vyjednávání s Unicreditem při příštím zasedání komise bankovního dohledu 8. března. Zatímco by bankovní dohled měl být nezávislý, tři ze sedmi členů byli jmenováni stranou Právo a spravedlnost.

Navíc Evropská komise v pátek potvrdila, že bude Polsko žalovat u Evropského soudního dvora za blokování fúze Bank BPH s Bank Pekao. Úředníci uvedli, že polská vláda porušila ustanovení úmluvy EU, které zaručuje volný pohyb kapitálu mezi členskými státy. Polská vláda bude také varována, že porušila předpisy Evropské komisy ohledně panevropských fúzí. Oficiální rozhodnutí o právní odpovědi bude přijato 8. března.

Očekáváme pouze malý vliv těchto zpráv na obchodování s akciemi Bank BPH a Bank Pekao. Čeká se na výsledek zasedání bankovního dohledu, který bude pro akcie dalším rizikem.

PKN Orlen: Zpětná vazba z konference pro analytiky
PKN Orlen v pátek odpoledne pořádal konferenci pro analytiky, když se vyjádřil k nedávno zveřejněným výsledků za 4Q05, výhledu pro 1Q06 a ostatním záležitostem, jako např. tenderu na rafinérii Mazeikiu.

Maloobchodní segment: Management očekává v tomto roce zásadní průlom, když plánuje zahájit provoz více než 100 “Bliska” úsporných stanic, které až doposud dosahovaly 30-40% nárůst výkonu, ve srovnání s obdobím před renovací.

Petrochemický segment: Očekává se, že příspěvek petrochemického segmentu se výrazně zvýší, když nově zprovozněné instalace dosahují plné provozní kapacity. Navíc by příspěvek měl být o 300 mil. vyšší v důsledku absence více jak 300 mil. PLN (ve srovnání s počátečním odhadem 150 mil. PLN) výrobní a příležitostní ztráty po zastavení instalací ve druhé polovině loňského roku.

Tender na rafinérii Mazeikiu: Domníváme se, že z pohledu PKN Orlen by scénář, ve kterém bude tender na rafinérii Mazeiku odložen na neurčito, vypadá pouze o něco méně pozitivněji než vítězství v tenderu, když by PKN Orlen mohla expandovat v severovýchodním Polsku, a využít současné nejistoty kolem rafinérie Mazeikiu. Situace která nastala po vetu litevské vlády o nabídce PKN Orlen nebude jen tak vyřešena, protože podle podmínek tenderu nemůže Yukos akceptovat nižší nabídku než je ta nejvyšší, která byla předložena právě PKN Orlen, a která přesahuje možnosti litevské vlády, protože další výdaje by ohrozily její strategický cíl připojit se co nejdříve k eurozóně.

Opakujeme naše doporučení Koupit akci a fundamentální cenu 67,1 PLN za akcii. I nadále zde vidíme růstový potenciál, založený na restrukturalizačních možnostech PKN Orlen a očekávaném navýšení příspěvku petrochemického segmentu k celkovému zisku, který bude v tomto roce ještě zřetelnější.

OTP Bank: Privatizace CEC bude pravděpodobně spuštěna
Jak uvádí rumunský deník Ziarul Financar, privatizační výbor rumunské vlády rozhodl o pokračování privatizace CEC. Privatizace začal na podzim loňského roku, ale byla zastavena poté, co předběžné nabídky nesplnily očekávání vlády.

Mezi bankami, které v listopadu podaly nezávaznou nabídku na 75% podíl v CEC, byly OTP Bank, Dexia, Řecká národní banka, EFG Eurobank, Raiffeisen, Erste Bank a BMPS. Tehdy podle zpráv v tisku, který citoval neoficiální zdroje, OTP Bank podala druhou nejvyšší nabídku 270 mil. EUR hned po EFG Eurobank, která nabídla 300 mil. EUR.

Aktiva CEC tvoří 1,3 mld. EUR a má tak 5,6% podíl na trhu, zároveň má největší maloobchodní síť poboček v celé zemi, když jejich počet dosahuje 1 400. Ziskovost byla relativně nízká (2004A ROE 11,4 %, vlastní jmění 149 mil. EUR, zisk 17 mil. EUR), ale při velkém prostoru pro zlepšení (náklady/výnosy 83 %). Nabídka EFG Eurobank ocenila banku na 2,7x P/B, což je o mnoho méně než 5,8x zaplacený Erste Bank za BCR.

Při současné úrovni ocenění CEC je nepravděpodobné, že by OTP Bank musela získat významný kapitál (včetně prodeje obligací), aby mohla financovat úspěšnou akvizici, pokud tedy zároveň neuspěje v dalších tendrech. Při maďarských regulacích měla banka úroveň poměru kapitálu 8,46 % na konci roku 2005, což poskytuje zhruba 200 mil. EUR přebytečného kapitálu (proti 6% hranici) a banka má velkou kapacitu na interní vytváření kapitálu.

Vzhledem k tomu, že OTP bude muset v případě CEC čelit velké konkurenci, neočekáváme významnou reakci trhu na tuto zprávu. OTP už v minulosti prokázala, že raději odstoupí z transakce než by případnou akvizici přeplácela. Opakujeme naše doporučení Koupit akcie OTP Bank.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.