Úřad vlády a Hrad si vyměňují ostrá prohlášení kvůli Putinově návštěvě

3.3.2006 14:04

Následuje tisková zpráva Úřadu vlády:
Předseda vlády považuje jednání Kanceláře prezidenta republiky za velice nekorektní, což se bohužel stává v jejím jednání běžnou normou. Nejenže vydává zkreslené informace v okamžiku, kde je obtížné, vzhledem k zahraniční pracovní cestě předsedy vlády Jiřího Paroubka, získat jeho stanovisko, ale záměrně se snaží vyvolat dojem, že se premiér pokusil bojkotovat protokol návštěvy prezidenta. Kancelář prezidenta republiky si asi neuvědomuje zásadní rozdíl ústavních systému České republiky a Ruské federace, což se logicky promítá do kompetencí obou ústavních činitelů.

Václav Klaus by si měl uvědomit, že nemá v našem ústavním systému takové postavení jako ruský prezident ve své vlasti. Smlouvy, které byly připraveny k podpisu, byly výsledkem práce mezivládních komisí a jednání členů vlády, nikoliv prezidenta republiky. Bylo by proto korektní, aby byly signovány v přítomnosti premiéra. Takovou námitku premiér učinil. Nepřiměřená reakce prezidenta republiky, který se snaží vzbudit dojem, že premiér ohrozil ekonomické a mezinárodně politické vztahy, není ničím jiným než zneužitím situace pro politické cíle. Proto také Jiří Paroubek v zájmu České republiky v dostatečném časovém předstihu oznámil prezidentské kanceláři, že se členové vlády předmětných aktů zúčastní. Považoval to za nezbytné právě v zájmu republiky, i když postup Kanceláře prezidenta republiky byl záměrně kontroverzní.

Prezidentská kancelář a její protokol by se měl spíše zabývat určitou dezorganizací, když premiér i ostatní ústavní činitelé čekali na setkání s prezidentem Ruské federace déle než 40 minut, ač předseda vlády odlétal na státní návštěvu Brazílie a Argentiny. Protokol Úřadu vlády je připraven napříště s organizací tak významné návštěvy Kanceláři prezidenta pomoci. Václav Klaus by měl, dle názoru premiéra, raději informovat o výsledcích svého jednání s prezidentem Putinem. Předseda vlády tak učiní v průběhu dnešního dne.

JUDr. Ivan Přikryl
vedoucí Úřadu vlády ČR

Prohlášení vedoucího Kanceláře prezidenta republiky:

Považuji za naprosto bezprecedentní a nepřijatelné, že vedoucí Úřadu vlády České republiky Ivan Přikryl, státní úředník, vydal tiskové prohlášení, v němž velmi hrubým způsobem útočí na prezidenta republiky, poučuje jej o jeho pravomocech a vydává zkreslené informace o problémech, které špatnou prací jeho úřadu vznikly v komunikaci mezi předsedou vlády a prezidentem republiky v předvečer státní návštěvy prezidenta Putina v Praze.

Polemika o kompetencích ústavních činitelů je v této věci nesmyslná. Poprvé v naší historii se stalo, že v samý předvečer státní návštěvy, aniž by cokoliv bylo na pracovní úrovni avizováno Úřadem vlády, dlouho detailně seznámeným s připravovaným programem, se premiér písemně obrátil na prezidenta s ultimativním požadavkem na změnu pevně dohodnutého programu a vynucoval ji hrozbou případného zablokování podpisu připravených smluv nepovolením účasti členů vlády. Ještě dopoledne v den příjezdu prezidenta Putina tak nebylo jasné, zda budou smlouvy vůbec podepsány. Úřad vlády selhal při přípravě premiéra na tuto významnou zahraniční návštěvu, neinformoval jej o běžné praxi při podpisu dohod v jejím průběhu, a tím vyvolal nesmyslnou konfrontaci nejvyšších ústavních činitelů a zmatky v přípravě zahraniční návštěvy. To, že se jeho vedoucí snaží selhání svého úřadu zakrýt útoky na hlavu státu, považuji za skandální.

Jiří Weigl, vedoucí Kanceláře prezidenta republiky

• CSSD
    3.3.2006 14:57

pulka patri do vezeni, druha do blazince...
    praguemonk
23.5.2018
22:05I přes úvodní pokles se dnes Wall Street podařilo zavřít v zelené barvě
18:13Kdy skončí ropní giganti?
17:38Evropské banky pod tlakem - v hlavní roli Itálie! ČEZ -1,6%, USA v červeném
17:33Po negativním ránu se řada trhů stabilizuje, koruně zůstávají ztráty. Trump stále na scéně
17:01Rusnok: Pomalejší růst koruny může otevřít dveře k rychlejšímu zvyšování sazeb
16:56Hrozí útok investičních „čelistí“. Jak na něj reagovat?
16:17Jak to bude s výplatou dividendy banky Moneta?
16:15Akcionáři Lowe's čekali horší scénář. Akcie rostou
16:09Pražská burza, finanční trhy: Diskutujte s analytikem a makléřem Patrie 4. června v Liberci!
15:45EUC a.s.: Dluhopis VAR/22 - úroková sazba na druhé výnosové období
15:33Roboti v polích mohou znamenat potíže pro agrochemické giganty
13:48Soros projevil Tesle důvěru? Možná mu šlo o něco úplně jiného
13:29EK varovala ČR, že penzijní systém může ohrozit veřejné finance
12:57Evropská komise: ČR plní dvě ze čtyř kritérií pro přijetí eura
12:22Jak Sephora vybudovala impérium a přežila apokalypsu
11:08Nálada v eurozóně na 15-ti měsíčních minimech, je čeho se bát?
10:38VIG táhne PX nahoru. Výsledky posílají akcie o 0,96 % výš
10:21Trump není spokojený a odnáší to i koruna. Optimismus z úvodu týdne je pryč
9:43Americký Kongres uvolnil pravidla pro dozor nad bankami
9:17Rozbřesk: Koruna opět ztrácí půdu pod nohama