Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Střední Evropa: Přehled důležitých akciových zpráv - průběžně doplňováno

Střední Evropa: Přehled důležitých akciových zpráv - průběžně doplňováno

03.03.2006 11:49
Autor: KBC/Patria

Bank BPH: BPH TFI chce získat 10% podíl na trhu
BPH TFI, vzájemný fond a dceřiná společnost Bank BPH, plánuje zvýšení tržního podílu na 10 % z 6,2 % na konci roku 2005 (spravovaná aktiva dosáhla 3,8 mld. PLN proti 61,3 mld. PLN celého trhu). Bank BPH momentálně vlastní 50,15% podíl ve společnosti, zbytek drží BA-CA. BPH TFI navíc odhaduje růst trhu tento rok v tempu 30-40 %, ve srovnání s 61% růstem v roce 2005.

Zatímco my odhadujeme růst trhu vzájemných fondů na 25 %, toto bude ovlivněno obrácenými strategiemi jednotlivých bank, do té míry, že provádějí křížový prodej a tlačí distribuci těchto alternativních spořících produktů přes vlastní distribuční síť (rozkládají tak základnu tradičních vkladů). Zatímco růst v tomto segmentu by mohl překonat naše odhady a zdá se, že Bank BPH je v dobré pozici zvýšit svůj podíl na trhu (z nízkého základu), určitě ne každá banka bude schopna dosáhnout svých cílu na zvýšení podílu na trhu.

BPH TFI prezentovala zatím nejoptimističtější výhled v sektoru jak s ohledem na růst trhu i své individuální výsledky, což naznačuje, že je potřeba toto brát s určitou dávkou skepticismu, i tak ale očekáváme, že investoři takto ambiciózní cíle přivítají. Výsledky vzájemných fondů byly hlavní příčinou růstu příjmů z poplatků v bankovním sektoru, takže možná se dočkáme mírně pozitivní reakce trhu na toto dnešní oznámení.

Softbank: Ztráta odborníků na rizikový management
Softbank potvrdila spekulace trhu, že značná část oddělení rizikového managementu opustila svoje posty. Softbank se domnívá, že toto byl úmyslný pokus kopírovat její znalosti v této oblasti vzhledem k tomu jak málo specialistů v tomto oboru působí. Společnost oznámila, že už učinila opatření, aby tyto způsobilost nahradila. Nicméně realizace zakázky od Raiffeisen ZB nebude v dohodnuté podobě možná, do té doby než si noví lidé osvojí patřičné schopnosti. I když tržby ze zavádění systému pro řízení rizik měly menší důležitost na konsolidované tržby (podle našich odhadů zhruba 20 mil. PLN ve srovnání s celkovými tržbami 537 mil. PLN v roce 2005), očekáváme, že tato zpráva bude mít výrazně negativní vliv na obchodování, vzhledem k tomu, že byl tento segment nahlížen jako důležitý pro budoucí růst.

ComputerLand: možnost převzetí zakázek RZB
Podle deníku Puls Biznesu by mohla společnost ComputerLand převzít zakázky Softbank s RZB. To by se mohlo stát spoluprácí se zaměstnanci odcházejícími z oddělení pro řízení rizik u Softbank. Podrobnosti zatím nejsou známy a ComputerLand tyto zprávy nechtěl nijak komentovat. Pokud se ukážou jako pravdivé domníváme se, že by to pro ComputerLand nebylo přínosem když (i) odborníci na řízení rizik jsou v Polsku drazí a jejich služby by navýšily už tak vysoké náklady na lidské zdroje a (ii) by to mohlo znamenat, že metody podnikání ComputerLandu konstantně upadají (nejdříve ARMiR, poté IBM a teď Softbank).

Žádost PKN Orlen o podporu polského premiéra při snaze získat rafinérii Mazeikiu
PKN Orlen, prostřednictvím oficiální dopisu zaslaném na v tomto týdnu, požádal polského premiéra Marcinkiewicze o politickou podporu ve snaze získat rafinérii Mazeikiu v sousední Litvě. PKN Orlen nedávno dostala vyjádření od Lehman Brothers, zastupující Yukos, že i když byla nabídka na rafinérii Mazeikiu “zajímavá“ a “otvírá prostor pro další diskuse“, litevská vláda je proti prodeji rafinérie do rukou polské společnosti. Dopis jen potvrzuje pozice jednotlivých stran v této záležitosti, které jsou známy už nějakou dobu. Zdá se, že tender na rafinérii Mazeikiu bude odložen na neurčito, pokud tedy politický tlak polské vlády nebude úspěšný. Nicméně podle místního tisku žádná taková iniciativa momentálně neprobíhá.

Stále není jasné jestli se během dnešního zasedání dozorčí rady uskuteční nějaké změny v představenstvu PKN Orlen. Vzhledem k dobrému profilu současného managementu a jeho účasti na vyjednávání o získání rafinérie Mazeikiu v sousední Litvě, bychom tyto změny nahlíželi negativně.

PKN Orlen dnes v 15h pořádá ve Varšavě konferenci pro analytiky za účasti generálního i finančního ředitele. I když hlavním předmětem konference budou výsledky za loňský rok a projekce pro tento rok, očekáváme, že se management vyjádří i k současné situaci.

Opakujeme naše doporučení Koupit pro PKN Orlen. I nadále zde vidíme růstový potenciál, který vyplývá z restrukturalizace a očekávaného navýšení příspěvku k zisku od petrochemického segmentu, bude v tomto roce ještě viditelnější.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university