Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

MF: Dál pokračujeme v posilování postavení klientů bank

23.02.2006 11:21
Autor: 

Následuje tisková zpráva MF
Ministerstvo financí pokračuje v aktivních opatřeních k posílení postavení klientů bank v ČR a ke zvýšení transparentnosti finančního trhu v ČR. Společně s právníky České národní banky připravuje legislativní analýzu úpravy ochrany spotřebitele na finančním trhu. "Cílem je identifikovat jak nepokrytá místa, tak zbytečné překrývání současných zákonů. Na základě výsledků pak budou přijata taková opatření, která sladí podmínky pro celý finanční trh a klientovi bude poskytnuta stejná míra ochrany bez ohledu na produkt, který si pořizuje," vysvětluje náměstek ministra financí Tomáš Prouza.

Druhou klíčovou oblastí je pro ministerstvo financí otázka finančního vzdělávání. "Společně s kolegy z ministerstev průmyslu a obchodu a školství, mládeže a tělovýchovy připravujeme systém budování finanční gramotnosti na základních a středních školách," popisuje Prouza společný úkol, kterým byla tato tři ministerstva pověřena vládou na konci loňského roku. Ministerstvo financí zároveň spolupracuje s organizacemi na ochranu spotřebitelů a s finančními asociacemi na principech vzdělávání mimo školský systém. "V posledních měsících se objevila řada zajímavých aktivit, které vítáme a na některých se dokonce podílíme. Zároveň ale systému vzdělávání pomůže dobrá koordinace, kterou se aktivně zabýváme," dodává Tomáš Prouza.

V lednu a únoru letošního roku se sešli zástupci Ministerstva financí, České národní banky, České bankovní asociace a největších bankovních institucí. Mimo již zmíněné legislativní analýzy se shodli na dalších klíčových tématech, mezi kterými figuruje také Kodex chování mezi bankami a klienty. "Kodex je dobrým odrazovým můstkem, nicméně stále je jedná o otevřený dokument, ke kterému předložíme naše připomínky. Stejně tak může ČBA zaslat své komentáře i kdokoliv jiný a ČBA by měla získané připomínky v polovině roku vyhodnotit," vysvětluje Tomáš Prouza.

Některé úpravy podmínek pro klienty budou řešeny také legislativně. Ministr financí Bohuslav Sobotka předloží ještě v tomto volebním období návrh na úpravu Obchodního zákoníku, která bude garantovat klientům bank právo na získání výtisku sazebníku automaticky při podpisu smlouvy a bankám stanoví povinnost informovat o změně sazebníku alespoň 1 měsíc předem. Třetím oblastí navrhované legislativní úpravy je zákaz účtování poplatku za vyřízení reklamace. "Některé banky dnes účtují poplatek za vyřízení reklamace, která nebyla uznána jako oprávněná. Obavy z tohoto poplatku řadu klientů od podání reklamace odrazují, přestože by jejich reklamace mohla být oprávněná. Tento přístup bank nepovažujeme za férový," vysvětluje důvod tohoto opatření Bohuslav Sobotka.

Tato opatření jsou pouze první fází legislativních úprav, neboť cílem je sjednotit podmínky v celém finančním sektoru. "Tyto zásahy jsou složitější a budou postaveny na základě připravené analýzy tak, aby jednoznačně nastavily nová pravidla hry. Je také důležité, aby nová úprava byla vyvážená a proto je potřeba všechny návrhy MF a spotřebitelských organizací prodiskutovat. Tento přístup je koncepční, ovšem bude časově náročnější," uzavírá Bohuslav Sobotka.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data