Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Proč někdy raději neposlouchat na přednáškách ekonomie

Proč někdy raději neposlouchat na přednáškách ekonomie

21.02.2006 18:46
Autor: David Marek

Člověk nemá chvilku klidu. Sotva odvanula odezva na marocké intervence, už se mediálním éterem zase pohybují zajímavé ekonomické myšlenky.

Premiér dnes podle ČTK přednášel studentům Bankovního institutu. Aby si pojistil čtvrteční snížení úrokových sazeb, zopakoval svůj odhad, že kurz koruny dosáhne v roce 2010 hodnoty 25 korun za euro. Naštěstí už ho finanční trhy ignorují. Už po několikáté byla ale zopakována myšlenka, že posilování koruny může urychlit reálnou konvergenci české ekonomiky k průměru EU. Abychom se vyhnuli spekulacím, vycházejme z textu publikovaného ČTK: „V příštích letech může ČR podle Paroubka počítat se stabilním růstem ekonomiky v koridoru mezi čtyřmi až šesti procenty HDP ročně. Tento růst bude prý zesilován zhodnocováním koruny o 2,5 až tři procenta ročně.“

Možnosti jsou dvě. Autor těchto slov si může myslet, že posílení koruny je dobré pro export a hospodářský růst. Teoreticky je možné, aby se zlepšilo nominální saldo zahraničního obchodu při posílení kurzu, pokud je ovšem porušena Marshall-Lernerova podmínka. Ale že by za jinak stejných podmínek bylo kladné znaménko u změny reálného salda obchodní bilance a tedy i reálného HDP?

Druhou možností je, že autor uvedené myšlenky směšuje reálnou a nominální konvergenci. Změna cen ani směnného kurzu samozřejmě reálnou ekonomickou úroveň nijak nepozmění. Při posílení kurzu se pohne jak nominální hodnota HDP v eurech, tak srovnatelná cenová hladina a parita kupní síly. S reálným HDP (ve stálých cenách) a jeho poměrem k unijnímu průměru to nepohne ani o vlásek. Ať stojí rohlík jednu korunu nebo 10 korun, pořád bude stejně velký a bude stejně chutnat. Je velmi pravděpodobné, že se z Úřadu vlády do několika hodin dočkáme vysvětlení sofistikované ekonomické teorie. Dosud se tak vždy stalo. Snad si studenti z dnešní přednášky mnoho neodnesli …


Váš názor
  • 22.02.2006 14:06

    Chce se mi plakat nad úrovní pana premiéra potažno celé ČSSD! Jen vás lidičky moc prosím volte někoho normálního nikoli ČSSD a samozřejmě nemyslím KSČ! Děkuji vám všem.
    Honza
    • Tůdle
      25.02.2006 12:35

      Protože pak by se k moci dostali lidé, ze kterých bych se musel rozbrečet zase já. A navíc si myslím že s Paroubek v podstatě trefil. Ke zhodnocování koruny bude postupně docházet a nic s tím nenadělá ani ČNB, ani vláda.
      Pokec
  • Absolutní nula
    22.02.2006 13:22

    Čemu ten člověk vůbec rozumí? Tiskový zákon: ohání se Rakouskem, kde ale zákon víc chrání novináře. Akce CzechTek se nám taky úplně nepovedla. Penzijní reforma není potřeba, vše vyřeší propulační opatření. Situaci v bývalé Jugoslávii chtěl řešit způsobem, o němž všichni vědí, že by vedl k nové válce. Když mluví o daních, uvádí zcela nesmyslná čísla. Finančním trhům vůbec nerozumí a navíc škodí. Pro ČSSD je v příštích volbách největší přítěží právě hloupý a uvažněný premiér. Kdy si to v Lidovém domě uvědomí? Nebo se tam toho stupidního parního válce všichni bojí?
    Matyáš Svoboda
  • Hin s hukáže
    22.02.2006 10:04

    Původňe jsem se domníval, že ekonom=hospodář. Ale přednášky a praxe prof. Klause mně jasně ukázaly, že v Čechách je ekonom synonymem žvanila, zloděje a lháře. Jeden příklad za všechny: Klaus, který rozpoutal nevětší inflaci v moderních dějinách naší země prohlásil opakovaně dříve v televizi, že "Řízená inflace? Každá inflace je cesta do pekel". Paroubek to sice trochu motá, ale závěr, tedy hospodářský růst a posilování měny považuji za pravděpodobný - zejména vzhledem silnému současnému podhodnocení koruny. Tůmovo vyjádření odpovídá charakteru zdejších ekonomů: když nechcete lhát, aspoň nemluvte pravdu. Jen hlupáci mohou věřit, že život v trvalé lži přinese prosperitu.
    soustružník Lhář
  • Jen hlupák
    22.02.2006 7:08

    Jen hlupák může říkat za kolik bude koruna v roce 2010. Vždyť neví ani za kolik bude za měsic!!! Rok 2010 je v ekonomice strašně daleko a do odhadu vstupuje tolik neznámých věcí, že to vůbec nelze odhadovat. Dám jiný odhad - Koruna za 32 Kč k EURU. A jaká pravděpodobnost? Naprosto stejná jako k 25Kč!!! Co se týká růstu HDP, tam je to ještě složitější. Vůbec nikdo neví co se bude dít v USA a v předluženým Japonsku. Co se stane v případě že tyhle ekonomiky přestanou růst? Koho to postihne? Samozřejmě že EU a tím pádem i ČR. Je možné, že letos ještě porostem přes 4%, za rok to však klidně můžou být 3% a v roce 2008 budem rádi za 2. To co dělá Parohuba, ale i Tlustoš to je jen velký plácání.... NIC NEROSTE DO NEBE, natož tuzemská ekonomika :-))
    Tomas K
    • Kdo je hlupák?
      22.02.2006 13:40

      Jestli bude kurz koruny v roce 2010 přesně 25- Kč/EUR to nevím. Ale že nebude 32,- Kč, tak to vím bezpečně.
      Vexlák
      • no já nevím
        22.02.2006 14:12

        sice si také myslím, že v roce 2010 nebude kurz koruny k euru 32, ale bezpečnš se to tedy tvrdit neodvážím. Stát se může cokoliv. Nikdo nemůže tvrdit, že ví na 100 procent jaký bude, nebo nebude kurz, ... leda hlupák.
        Honza
        • "ČNB zvýšila
          23.02.2006 9:14

          tempo rovnovážného zhodnocování reálného kurzu mírně nad tři procenta". Pokud vycházíme z dnešního kurzu 28,50 Kč/EUR, tak při 3-procentním zhodnocování koruny se dostaneme v roce 2010 na 25,23 Kč/EUR (při zhodnocování nad 3% ještě o něco níže). Pro předpoklad tohoto vývoje hovoří celá řada důvodů. Byl bych rád kdybyste uvedl aspoň jediný relevantní důvod pro snižování kurzu CZK konkrétně vůči EURu, aby se diskuse na tomto serveru dostala ta kam patří tj. od nadávek k věcným argumentům.
          Luděk Hrabčík
          • p.s.
            23.02.2006 9:16

            předchozí příspěvek patří především panu Tomáši K.
            Luděk Hrabčík
            • Nominální vs reálný
              23.02.2006 10:18

              Návrat k věcným argumentům je fajn, jen si pletete reálný a nominální kurz. Navíc kauza maroko je o tom, že dlouhodobě koruna posilovat bude, ale teď to s tou rychlostí trochu přehnala.
              PetrB
  • politik vs. ekonom
    21.02.2006 23:28

    Nevím, jestli je Paroubek dobrý politik (mám o tom své pochybnosti); pokud jím však má být, nesmí být dobrým ekonomem. Dobrý ekonom (jako každý odborník - intelektuál) je skeptik pochybující minimálně o sobě samém. Toto však nesmí (dobrý) politik. Masy chtějí snadná, rychlá, razantní a zábavná řešení. Chtějí být vedeny ke vzdáleným budoucím ideám, ikdyby to bylo za cenu plundrování jejich cti a dneška.
    s
    • pardon
      21.02.2006 23:30

      to platí za premisy, že "dobrý"=úspěšný.
      s
  • Někdy je lepší zůstat na přednášce až do konce!
    21.02.2006 20:42

    To , že pan Paroubek není dobrý ekonomem, když tvrdí, že nominální měnový kurz ovlivní (nedej bože výrazně) HDP, je fakt. Ale pan Marek ekonom je a někdy mě celkem mrzí, že věci vidí (a ostatně i touto formou prezentuje) příliš černobíle (nejen v tomto článku). Možná by neuškodilo zůstat někdy na přednášce z ekonomie až do konce. Po zákonu jediné ceny ještě následuje parita kupní síly, která navíc předpokládá existenci neobchodovatelných statků, služeb,dopravní náklady a pod... které zabraňují reálnému měnovému kurzu, aby byl roven 1, což znamená, že třeba i ten rohlík bude v různých zemích za jinou cenu. Ostatně rohlík není moc dobrý příklad, protože naše rohlíky koupíte u nás a možná tak na Slovensku - jinde to už nejsou klasické rohlíky:oDDD!
    Vlk
    • Co to sem motáte?
      21.02.2006 21:56

      Z textu je evidentní, že je řeč o PPS (purchasing power standard) jako prostředku pro přepočet "podle parity kupní síly". Při posílení kurzu koruny se mění HDP i PPS. Že to s nominální konveregencí je to trochu složitější, je jasný, ale o tom tady řeč není.
      Liška
    • 21.02.2006 21:24

      No, non tradeables opravdu osvetluji proc realnej kurz neni 1 apod. Ja mam ale pocit, ze to co chtel ten pan rict je, ze pri rustu ceskeho HDP v EUROVYCH vyjadreni poroste i cenova hladina v EUROVYCH cenach,,,cili realne nothing...toz tak.
      jerz
  • 21.02.2006 20:17

    Ono na otevrene verejne scene, na ktere se vyskytuji bezni lidi, si muze Paroubek rikat co chce, vetsinou to, na co ty lidi nachyta a ulovi jejich hlas. Dyt saldo zahranicni bilance, euro v roce 10 a za 25 kacek se stalo hitem. A proc ne?, jednoduche videni tech cisel vyvolava v lidech v neodborne verejnosti spokojenost, takze neni divu, ze jimi krmi koholiv kdekoliv...anebo uz nekdo z politiku sam sebe kritizoval?... mozna by bylo nacase, aby ekonomicti odbornici zacali vystupovat s temito tematy velkoobjemove (myslim tim v poctu lidi naslouchajicich) a ne jen na webech pro investory...
    jerz
  • Kdo neumí, učí...
    21.02.2006 20:15

    Jen ať studenti dobře poslouchají. Naštěstí jsou vybaveni mnohem vyšší dávkou zdravého skepticismu než úderníci ve fabrikách a tak si jen udělají jasný obrázek o tom, jací odborníci nám vládnou. Když pak budou o tom přednášet doma a všude, kde se dá, můžeme se těšit na zajímavý výsledek voleb. Je to lepší, než kdyby Paroubek přednášel v důchoďáku, kde mu to všichni spolknou i s navijákem. Ještě by mohl vlézt do včelína a vysvětlovat včelám, jak se zachází se žihadlem. To je asi stejně dobrý nápad, jako předvádět svou nevzdělanost mezi (byť částečně) vzdělanými.
    Jirka
    • To si tedy vybrali
      22.02.2006 12:25

      To si tedy vybrali přednášejícího. Je mi jen líto času studentů, mohli ho věnovat užitečnějším věcem. Ještě by nám premiér mohl říct, jak dopadne dnešní hokej, určitě to taky ví se stejnou přesvědčivostí (a bohužel i pravděpodobností).
      Karel
Aktuální komentáře
25.04.2024
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.