Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak premiér snížil úrokové sazby i na velikou dálku aneb za kolik bude euro v roce 2010 (nebo 2012)

Jak premiér snížil úrokové sazby i na velikou dálku aneb za kolik bude euro v roce 2010 (nebo 2012)

16.02.2006 13:03
Autor: David Marek

O nezávislosti měnové politiky byly popsány stohy papíru. Centrální banky si v této oblasti vydobyly značný kus svobody z dynamicky nekonzistentní hospodářské politiky vlády. Fed, ECB i Bank of England se na vlády svých zemí příliš ohlížet nemusí. Podobně na tom byla Česká národní banka. Do včerejška, kdy premiér o týden předběhl bankovní radu ČNB a snížil úrokové sazby. ČNB už zbyla jen povinnost oznámit to příští čtvrtek veřejnosti. Tento nový způsob měnové politiky prováděné vládou by se mohl po precedentním případu nazývat třeba marockou intervencí a v učebnicích by se mohl zařadit třeba vedle holandské nemoci.

Včera premiér při setkání s marockými podnikateli řekl, že očekává posílení kurzu na 25 korun za euro při vstupu ČR do eurozóny a zcela tak vymazal snahu snad celé bankovní rady zchladit spekulacemi přehřátý devizový trh. Guvernér centrální banky se na premiéra trochu zlobil, jiní členové bankovní rady se snažili bojovat na druhé frontě trhu a premiérova mluvčí situaci mírnila tím, že šlo jen o premiérův osobní odhad. Výsledek je ale zřejmý: Kurz se dnes pohybuje v blízkosti úrovně 28,30 korun za euro a vydrží-li zde, dočkáme se patrně snížení úrokových sazeb. Premiér si tak zajistil pro letošní parlamentní volby ještě nižší úrokové sazby. Bylo by chybou opomenout tyto zásluhy v předvolební kampani. Nic není zadarmo, přes palubu byly hozeny firmy živící se vývozem své produkce do zahraničí. Sice se jedná o poměrně velkou část české ekonomiky, kde kvůli klesajícím tržbám dále zpomalí tempo růstu mezd, a následně tedy i spotřeba domácností co by přímý ukazatel hmotné životní úrovně, ale pan premiér jistě ví, co dělá.

Koruna je při své současné kondici odsouzena k posilování. Jde o to, aby kráčela po správné cestě, nepotácela se opilecky z jedné škarpy do druhé a způsobila sobě a českému hospodářství co nejméně šrámů. Rovnovážná reálná apreciace by měla nyní dosahovat zhruba tří procent ročně, píše v poslední Zprávě o inflaci ČNB. Podle našeho modelu pro dlouhodobé prognózy kurzu koruny založeného na relaci produktivit práce a cenových hladin a doplněného mechanismem pro korekci krátkodobých i dlouhodobých odchylek by rovnovážné zhodnocení reálného kurzu koruny letos mohlo činit 3,7 procenta. Koruna ale do letošního roku vkročila s poměrně silným kurzem (tj. nad svou rovnovážnou úrovní), a zbýval jí prostor na reálné posílení o zhruba 1,5 procenta. Pokud by měla česká měna opustit letopočet 2006 v souladu s prognózou rovnovážného reálného kurzu měla by se pohybovat na v blízkosti hodnoty 27,97 korun za euro. Na konci roku 2009, tj. těsně před zamýšleným vstupem do eurozóny, stejný model ukazuje na kurz 26,40 korun za euro. Pokud by byl vstup o dva roky odložen, konverzním faktorem při rozloučení s českou měnou by mohl být kurz 26,0 korun za euro.

Premiér má pravdu, koruna posílí. Měnová politika v civilizovaném světě je ale citlivou hrou o jemných odstínech mezi zvolenými slovy. Také zprávy z ČNB a výroky členů bankovní rady bývají rozebírány téměř pod lupou. Budiž to známkou kvality měnové politiky a emancipace domácího finančního trhu. Korektní komunikace k současnosti a budoucnosti kurzu koruny ze strany ČNB by asi zněla v tomto smyslu: „Dlouhodobě sice lze očekávat posilování koruny, tento proces ovšem musí být postupný a v souladu s parametry ekonomiky. Nyní kurz koruny tento požadavek nesplňuje a současné výrazné posílení kurzu je nežádoucí.“ Premiér do jemně vyvážené šachové partie mezi centrální bankou a finančními trhy zdánlivě vtrhnul kalibrem těžkého stavebního stroje. Možná jde o promyšlený tah a teprve čas ukáže, zda náhodou není měnová politika prováděná marockými intervencemi účinnější než cílování inflace se svými složitými modely.

Čtěte také:
Paroubek: Při vstupu do EMU se kurz koruny přiblíží 25,00 Kč/EUR
Tůma: Premiér nedocenil, že jeho výrok je pro trh citlivou informací
Rozhovor s guvernérem ČNB Zdeňkem Tůmou


Váš názor
  • Nesmysl
    03.03.2006 12:56

    Urcite zahranicni investori cekaji nedockave na kazde prohlaseni Paroubka, aby podle toho obchodovali s korunou. Cha, to je hodne lacina predstava. Jestli vubec neco ovlivnuje kurs koruny mimo trh, tak jsou to spis prohlaseni a kroky CNB.
    Jerry
  • Paroubek tlačí na ČNB, aby zlevnila peníze
    01.03.2006 10:30

    Svým vystoupením premiér tlačí na ČNB, aby snížila sazby, které na podzim v podstatě bezdůvodně zvýšila a tím zapříčinila posilování koruny a následně přibrždění vývoje HDP. Proč se pánové a dámy nerozčilujete na politikou ČNB?
    Pokec
  • Snižení sazeb
    17.02.2006 9:10

    Pokud skutečně ČNB sníží sazby na základě Poroubkova výroku, tak by to byl doposud jeden z nejlepších premiérových výkonů - ale sám nevěřím tomu, že by to byla jeho zásluha.
    Luděk Hrabčík
  • Je to ohromná zábava
    16.02.2006 19:14

    číst tady ty diletanty, snažící se dokázat, že koruna se od včerejška nakupuje na Paroblbovo doporučení "vize 2010". Smutné ovšem je, že se přidal i Tůma svým výrokem, že premiér nedocenil, že jeho výrok je pro trh citlivou informací! To je myslím vtip 21. století, současně ovšem k pláči.
    Maxmilián Maux
    • Váš názor byl zrušen
      22.02.2006 10:52

      Váš názor byl zrušen z důvodu použití osobních invektiv vůči autorovi příspěvku. Prosíme uživatele o korektní a věcné příspěvky. Pokud máte dojem, že jsme Vás tímto poškodili, napište nám na info@patria.cz
      soustružník Lhář
      • Je mi líto
        22.02.2006 16:47

        Ach ano. Porovnával jsem levnou a nekvalitní produkci, pro kterou nepřímo autor článkem horuje s kvalitou toho, co vzešlo z jeho pera. Nekvalitní produkci se bohužel nemohu za srovnání omluvit. Uvítám, bude-li komentář Patrie objektivní a bez hloupých posměšků na adresu kohokoli.
        soustružník Lhář
        • Na pranýř s nimi!
          22.02.2006 19:34

          Jak příznačný a výmluvný podpis kolego ;))) Ve srovnání s tím, jak se vyjadřuje a osočuje Paroubek je to na tomhle webu docela v pohodě. Radši si přečtu věci tady nebo u Pavla Kohouta, i když mám někdy jiný názor, než se dívat na bláboly a sprosťárny v TV duelech. Každopádně ti dva mají aspoň odvahu veřejně vyjádřit svůj názor.
          Matěj
      • cenzor neví, co je invektiva
        22.02.2006 16:37

        Je ukázání jednoduchosti autorova myšlení invektivou? Ten, kdo maže komentáře, které netleskají jeho povídkám, je u mne ubožák. Souhlasíte?
        soustružník Lhář
  • CNB
    16.02.2006 18:06

    CNB se sazbami hybat nebude, pokud s nimi letos hne, tak pouze nahoru.
    O.Irsecky
    • CNB
      16.02.2006 18:38

      Nebude hybat, nijak by si nepomohla. Se zvysovanim vsak mohla pockat, az se kurs trochu usadi. Myslim ronez, ze pujde pouze nahoru a ze to nebude zadny fofr (jak si myslela(í))
      lime
    • Čas ukáže
      16.02.2006 18:25

      zajímavej názor, řekl bych že to bude opačne, pokud ČNB se sazbami hne, tak pouze dolu, (alespoň do voleb, či možná v případě nějakého šoku ano, jinak ne)
      V. Pleskot
  • veřejné tajemství?
    16.02.2006 18:05

    Paroubek řekl to co se stane. Každý mírně ekonomicky vzděný člověk tuší, že koruna se vstupem ČR do EU bude posilovat. Všechny debaty a příspěvky na toto téma jsou k ničemu, spíše slouží k vyjádření vzteku k politické situaci. Paroubek svým výrokem nic neovlivnil. Je jasný, že ČNB se bude snažit bránit export a svoji pěněžní politiku. Ale vývoj koruny je rámcově předem daný.
    Vítek
  • kurz koruny není nikdo schopen předvídat
    16.02.2006 16:22

    koruna je měnou v rukou mezinárodního vekslu. Výkyvy tohoto vekslu už neovlivňuje ani Tůma, ani Pablbek. to jen určitým skupinám se hodí tyto bláboly chorých mozků na komentování kurzu.Za pár měsíců vyjde článek, že hajzlbába Nováková z Můstku odhaduje kurz na 24 Kč v roce 2008, protože cizinci konající malou potřebu nechávají o jeden cent méně provize za použití pisoáru než v roce 2005.Po této informaci skočí reálný kurz na 25 Kč hned. Exportéři to doplatí, než zahynou
    • Ridit monetarni politiku zeme a ovlivnovat kurz meny je vyhradne v rukach Centralni banky
      16.02.2006 17:08

      Ridit monetarni politiku zeme a ovlivnovat kurz meny je vyhradne v rukach Centralni banky a to ve vsech zemich sveta. Ano, politik a zvlast v takove funkci muze (omylem nebo zamerne) do tohoto vstupovat. Je na jeho discipline, zda-li bude hrat roli, ktera je mi dana ve vsech modernich systemech rizeni nebo si bude hrat svoji hru. Pokud pan Paroubek a jeho vlada zasahuje do monetarni politiky ci zasahuje do justicniho systemu je to spatne. Aby statni system fungoval dobre, tak tady existuje tato delba. Pan Paroubek asi hleda svouji vlastni socialne demokratickou cestu.
      Anti Paroubek
    • Paroubek
      16.02.2006 16:40

      Paroubek a jeho strana a vlada ovsem predpovidat dokaze nejen kurz Kc/Eu ale i budouci prumernou mzzdu (26,000Kc) a HDP. Slibuje Vam RaJ v ceske kotline vymenou za Vase hlasy a pristup k nepruhlednym privatizacim jako Unipetrol a ted i Aero Vodochody, k provizim za nakup stihacek Gripenu a brzy i obrnenych transporteru kde se miliony Kc strkaji do kapes, Slibuje snizovani dani nevzdelane luze na ktere proste bude chybet nejmene 50 miliard Kc a slibuje spolecnou menu za pouhych 5 let i kdyz je vseobecne znamo ze je to nesplnitelne. S kurzem koruny pohnul silou slona v porcelanu diky sve nevymachane hube a pridelal tim starosti CNB ktera bude muset sahnout ke snizeni urokove sazby. Jak vidno "socan" nejen skodi ciny ale uz i slovy ceske ekonomice. Kazdy se spasou vzhlizi na kalendar a tesi se na cerven.
      Thyronx
      • asi jako v US?
        17.02.2006 3:09

        tvoje poznamka mi pripomina US, kde se luza nachytala na Bushovo snizeni dani a opet ho volila. I ten behem voleb sliboval snizeni deficitu na polovinu tehdejsi hodnoty. Uvidime, jak se mu to podari. Ale i kdyz ne, tak to Americane s kratkou pameti rychle zapomenou.... Navic velice pruhledne zakazky pro Haliburton jsou ukazkou cistoty americke vlady.. ... jen tak aby sis nemyslel, ze u vas je to mnohem lepsi...
        Petr
  • Zrcadlo
    16.02.2006 15:07

    Touha "vládnout", tj. mluvit do všeho, poučovat všechny je silnější než zdravý selský rozum. Náznaky chování, který předvádí Paroubek a ostatní členové vlády jsou jasným signálem, jak by se chovali po případném vítězství ve volbách. Proboha neumožněme jim to!!!
    Tomáš Ryšavý
  • Kdysi ...
    16.02.2006 15:03

    V dobach pusobeni pana Paroubka v RaJ (za bolseviku) mu pry prezdivali "Jirka Zasuvka" ... tim zacina a konci jeho ekonomicke povedomi. Experti na finance, vezmete to na vedomi a mozna se Vam ulevi ... je to proste ... Zasuvka ...
    Hlína
  • Vcera
    16.02.2006 15:03

    Vcera se cely den euro realne prodavalo, lidi potrebovali smenit a vyuz. relativne lepsiho kurzu, spekulaci tam moc nebylo. Paroubek nema na trhu nejake vyznamejsi slovo, kdyby trh uznal , ze ho musi brat vazne, koruna by musela oslabovat. Koruna ted spise oslabi, to je patrne uz vice nez tyden. Zahranici zacina zavirat pozice, je to opatrne ,ale zretelne.
    Nero
  • Paroubek Paroubkem zůstane...
    16.02.2006 14:02

    Pan premiér škodí této zemi... Zjevně se chtěl pochubit "svými" ekonomickými úspěchy... Je jak malej... A neuvědomuje si neblahé důsledky svých neuvážených činů...
    QEntity
    • žádám cenzuru
      22.02.2006 16:58

      Uveřejňováním nadávak se dopouštíte trestného činu výtržnictví. Uvažuji, že na Vaše stránky upozorním státní zastupitelství. Považuji za zřejmé, že příspěvky obsahující nadávky úmyslně inzerujete a kritické komentáře cenzorujete.
      soustružník Lhář
  • Marocká blbost...
    16.02.2006 13:50

    ...to mne tak napadlo místo té holandské nemoci. Souhlasil bych s panem Markem, že pan premiér ví co dělá. A pokud bych se mýlil, asi by měl být premiérem člověk, který bude vědět co dělá, a nebude větami vypuštěnými nahodile z úst s dalekosáhlými dopady částečně destabilizovat situaci producentů a tím ekonomiku. Jinak jsou určitě marocké intervence účinnější, zejména se budou líbit Lojzovi a Frantovi z hospody v Horních Kudeřicích. Tam by se také pan premiér mohl odebrat, aby tam načerpal nových nápadů do své politiky a do předvolebního boje, a možná tam i na (dlouhou) chvíli zůstat, a nechat pracovat ty, kdož to umí trochu lépe.
    Bo
    • žádám cenzuru
      22.02.2006 16:53

      Cenzore Patrie! Nadpis "MAROCKÁ BLBOST" se Vám líbí, že? Podobně se vyjadřoval i Václav Kliment v komentářích Rudého Práva. Pěkné, pěkné, pěkné!
      soustružník Lhář
    • Marocká blbost
      16.02.2006 14:42

      Buď rád, že máme premiéra, kterého velcí zahraniční investoři berou vážně a absolutně si nevšímají takových Tůmů a podobných nýmandů, kteří jim bez ustání rvou do palice, že pro posilování koruny nejsou fundamentální důvody. Proč ČNB zvyšovala před koncem roku sazby? Sobotka jim jasně říkal, že je to blbost, Tůma na to odpověděl, že ČNB musí na inflační rizika reagovat s předstihem. Holt, když roste ekonomika, zhodnocuje se měna.
      Maxmilián Maux
  • Marocká intervence aneb Kočkovy kluky na ně
    16.02.2006 13:49

    Ano, to je správný názor, vymláti to doupě podivných analytiků a členu ČNB Kočkovými kluky. Aby si z našich zásadních Marockých intervencí nedělali potměšilé šoufky a aby příště věděli co se sluší a patří a nesnažili se nám na cestě ke světlým zítřkům překážet nějakými podivnými predikcemi, modely, váhami či jakými dalšími sprosťárnami !
    traktorista
  • Cílování inflace se svými složitými modely
    16.02.2006 13:47

    je exportérům houby platné. Posílování koruny je dlouhodobě samozřejmostí, vadí jen, že ty skoky o 5% nebo i více se seběhnou v průběhu 1-2 měsíců, a pak je zase zbytek roku klid...
    Honza
  • Parouback
    16.02.2006 13:41

    Nezbyva nez souhlasit s Davidem Markem. Premier Mlaticka zrejme nikdy v zivote necetl zpravy FEDu nebo BoE, trpi zrejme potrebou vse komentovat a domniva se, ze cely financni svet se sklada z hrubotesanych vet typu ... tehdy a tehdy, to bude tak a tak.
    Robert Antoš
  • Džordžíno, nejen politický buldozer.
    16.02.2006 13:35

    Jak vhodné načasování marocké intervence s dnešním křestem knihy : "DŽORDŽÍNO, POLITICKÝ BULDOZER", kniha o Jiřím Paroubkovi, chlapíkovi jako Vy. Je třeba drtit ekonomiku, ale hlavně také oponenty. Pokud nepomůže tato tak citlivá marocká intervence na hodnotu CZK a finanční trhy nebudou reagovat, tak na to pošlete "KOČKOVY KLUKY".
    PaPája
  • Váha Paroblbova odhadu
    16.02.2006 13:28

    Vždyť premiérův odhad kurzu koruny k r. 2010 se nijak nerozchází s dávno publikovanými odhady celého hejna renomovaných analytiků. Má snad jeho predikce (člověka, který má pověst, že ekonomice absolutně nerozumí) větší váhu?
    Maxmilián Maux
    • Souhlasím
      16.02.2006 15:42

      Souhlasím s Vámi a nechápu, jak může výrok tak "diletantského" (podle téměř všech zde diskutujícich) (ne)ekonoma zahýbat s finančními trhy a má podle všeho větší váhu, než celá ČNB se všemi analytiky. A nebo, že by skutečně trhy braly spíše jeho, a za břídily považovaly ČNB?
      Užovka
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data