Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Privatizovat i ten zbytek?

Privatizovat i ten zbytek?

13.02.2006 13:05

Jedna z nejjednodušších pouček zní, že stát je špatným vlastníkem, a tato většinou platí - firmy jím vlastněné nefungují dobře. Dlouhodobě dobře fungující firma dokáže neustále identifikovat nové příležitosti na straně poptávky po službách a/nebo produktech a je schopna je naplnit. To vyžaduje přímý kontakt a komunikaci vedení společnosti se zákazníkem, firma musí přinášet zákazníkovi zvýšenou hodnotu, mít jasné zaměření, být odlišná od konkurence. Musí být schopna rychlé reakce, kterou zajistí pouze nebyrokratické, ploché firemní struktury, motivující kompenzační plán v celé organizaci, delegování pravomocí a minimum vzájemných vnitropodnikových vazeb a silný leadership vedení společnosti. Na vrcholu těchto charakteristik a jejich hlavní propagátor je pak vlastník společnosti, který má jediný cíl - maximalizovat hodnotu společnosti a pokud se tak dle jeho názoru neděje, mění vedení a dozorčí orgány.

Stát není většinou dobrým vlastníkem právě pro absenci onoho kritéria úspěšnosti - maximalizace hodnoty společnosti, nebo pro nedostatečný tlak na jeho převedení v praxi. A to ani není potřeba, aby se určitý podnik stal trafikou pro kamarády politiků, nebo aby plaval ve změti požadavků státu, nezřídka vzájemně se vylučujících. S velice ojedinělou výjimkou podniků, u kterých by zájem privátního vlastníka šel evidentně proti zájmu společnosti, tak na otázku zda privatizovat zůstává jasná odpověď (onou výjimkou mohou být energie, ekologie, apod. - jde pak v principu o implicitní zdanění všech ve formě nižších výnosů daného podniku pro sátní rozpočet, kompenzované vyššími daněmi). Úplně liché jsou pak námitky týkající se toho, že je nesmysl prodávat ziskové podniky, o absurditě "rodinného stříbra" nemluvě. Nesmysl je pouze prodávat je za cenu pod jejich hodnotou, která odráží onu dobrou ziskovost (a očekávaný vývoj v budoucnu).

Zdaleka však není jednoznačná odpověď na otázku, zda k odbourání onoho vlastnického znevýhodnění je nutná úplná privatizace, či pouze částečná (tj. zejména prodej minoritního podílu na burze). Většina privatizací po celém světě začíná právě částečným prodejem na akciovém trhu, ale protože si stát ponechává majoritu, může toto být vnímáno jako krok nedostatečný. Zde je ovšem nutno rozlišit dvě roviny - strategie podniku a jeho efektivita/produktivita v rámci dané strategie. Pokud jsou totiž např. navázány odměny managementu na vývoj ceny akcií (ignorujme nyní otázku toho, na co vlastně cena akcie reaguje), je zde i přes majoritní státní vlastnictví jasná motivace pro zvyšování hodnoty podniku. A na operační úrovni zřejmě ani stát nebude managementu bránit zvyšovat produktivitu a efektivitu (pokud podnik nefunguje plně jako nástroj sociální politiky v daném odvětví a v těch na něj navazujících). Konflikt, nebo alespoň nesoulad, ovšem může přetrvávat na úrovni strategické - ve volbě směru, kterým by se měl podnik ubírat. Zde je neustále riziko toho, že přetrvávající vlastnictví státu posune strategická rozhodnutí tam, kde by v případě privátního vlastníka nebyla a kam by ho ani management nesměřoval.

V ideálním případě tak částečná privatizace postačuje - stát si ponechává možnost mimořádného zásahu v případě "státního" zájmu, nezasahuje do stanovování hlavních strategických kroků, a už vůbec ne do operací firmy. Ty jsou pod kontrolou managementu, jehož odměny jsou navázány na zvyšování hodnoty podniku, částečně přes vývoj akcií na trhu. V dozorčích orgánech jsou lidé neprovázaní se stranickými zájmy, se zkušenostmi z odvětví a podnikatelstvím obecně. Jen mě teď nenapadá příklad takového ideálu.


Váš názor
  • 13.02.2006 14:31

    Pokud tato teorie je všeobecně platná, jak si vysvětlit, že převážná většina soukromých fondů v kuponové privatizaci zanikla bez valného výnosu , kdežto fondy, tehdy ještě státních bank, dodnes prosperují .
    Kuponář
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m