Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tůma: Pokud koruna zůstane silná, vybere si na ekonomice velkou daň

Tůma: Pokud koruna zůstane silná, vybere si na ekonomice velkou daň

10.02.2006 18:04
Autor: 

Posilování koruny v posledních dvou až třech měsících není udržitelné, říká guvernér ČNB Zdeněk Tůma. Pokud koruna zůstane i nadále na silných úrovních může poškodit ekonomiku. "Pokud bude příliš silná a vydrží tak nějaký čas, může si to vybrat daň ve smyslu ekonomického růstu," říká Tůma. Ostré fluktuace koruny podle guvernéra nejsou vítány, je těžko vysvětlit její apreciaci na základě fundamentů.

Tůma dnes také prohlásil, že výhled pro úrokové sazby je v současné době vyvážený. Lednová data o inflaci jsou podle něj víceméně v souladu s očekáváním. Ekonomika je střednědobě ve velmi dobrém stavu.

(zdroj: Reuters)

Ptejte se guvernéra ČNB! Příští týden budete mít jedinečnou příležitost přímo na Patria.cz! VÍCE ZDE


Váš názor
  • stav ekonomiky
    21.02.2006 12:04

    Ekonomika se proti devadesátým létům zlepšila. JE to oblast obchodní a platební bilance a její struktury, praktická stagnace zahraniční devizové zadluženosti a především mnohem lepší situace v oblasti kvality domácího úvěru. Jisté riziko do budoucnosti představuje závislost těchto výsledků na přílivu investic do posilování nabídkové strany ekonomiky a zatížení běžného účtu výnosovým podůčtem a dále obnovení problému veřejných deficitů až zmírní dynamika HDP. Velký problém bude Čína ale to překračuje dimenzi ČR a nebude to pouze ekonomická věc ale posléze i politická a vojenská. m.k.
  • státní dluh
    15.02.2006 12:31

    Nevím zda je možné oddělit ekonomiku od stavu státního a veřejných rozpočtů. Pravděpodobně ano, protože jinak by při součtu těchto dvou zůstatků účtů vyšlo více než minus jeden bilion bez jasného výhledu kdy a hlavně kdo a z čeho tento megadluh uhradí. Potom snad jen naprostý laik může použít slovo o dobrém stavu ekononomiky. Nemyslím si, že by pan Tůma byl laik, myslím si pravý opak. Proč tedy toto pozitivní hodnocení? Na základě minirůstu a slibů prosperity? Jistě ne. Je to politické vyjádření, jenž nemá s realným hodnocením celkového stavu české ekonomiky moc co do činění. Jistě si pan Tůma a jiní dovedou představit, že je jejich privátní firma či jejich bankovní účet v takovémto stavu jako státní a veřejný účet. Samozřejmě, že by museli vyhlasit okamžitě sami na sebe konkurz...
    Milan Vondal
  • Zahraniční firmy nemají s kursem koruny problém
    13.02.2006 8:04

    to jen naši neschopní podnikatelé. Mají extrémně levnou pracovní sílu, nízké úroky, státní dotace a pořád jenom řvou..
  • Silná koruna
    13.02.2006 7:17

    je také díky panu guvernérovi - viz. nepodložené zvýšení sazby před koncem roku. Ale apoň rada vykazuje činnost. Napřed zvýší sazby a pak komentuje dopady.
    Luděk Hrabčík
    • Tak, tak
      13.02.2006 10:26

      Také bych to tak viděl. Když Sobotka ke konci roku kritizoval zvýšení sazeb, tak se hned našlo několik soudruhů rádoby liberálů, kteří tvrdili, že jedině v ČNB tomu nejlépe rozumí ... A po necelých dvou měsících účinkování zvýšených sazeb to vypadá jakoby se panáčci z naší pozlacené chaloupky chodili (před médii :-) střídat u zdi nářků ... ČNB již jednou při stanovování sazeb klopýtla (čehož tehdy "bohatě" využily hypoteční banky k nalákání klientů na "poslední" nízce úročené hypotéky) a sazby poté snižovala ... Protože se ekonomice daří, stěží lze postupnému zhodnocování koruny zabránit, ale se zvyšováním sazeb bych byl opatrný.
      PaulC
  • Koruna je OK
    13.02.2006 7:03

    Koruna je tam, kde má být. Špatné je pouze to, s jakou rychlostí posílila. Pokud se zastaví na současné pozici, ekonomika se s tím vyrovná. Ne sice lehce, ale vyrovná. Na druhé straně chápu, že pan guvernér musí k tomuto zaujmout stanovisko, aby vykázal nějakou práci, když už je (podle mého subjektivního názoru) ČNB docela zbytečná instituce.
    THR
  • jen at sili
    11.02.2006 18:29

    preziji jenom silni a to je treba.
    xjardax
  • Tuma sve praci rozumi.
    10.02.2006 20:47

    A je apoliticky. Diva se na svet svyma ocima. Kdyby mohl ( nebo chtel) mluvit o politice ve spojeni s ekonomikou, asi by se jeho nazory nelibily polovine naroda ( te polovine co voli a volit bude opet levici).
    Thyronx
    • Souhlas
      11.02.2006 12:28

      "Ekonomika je střednědobě ve velmi dobrém stavu." Z dlouhodobého hlediska je potřeba ještě hodně věcí reformovat... Jinak na to těžce doplatíme...
      QEntity
      • hahaha
        11.02.2006 16:04

        Velmi dobry stav,dobry for,az se rozjede Cina s Indii a zacnou konzumovat to co my,tak pujde cela planetarni ekonomika do hajzlu a sni i ekonomove.Sejdeme se na poli....Akorat tech poli nebude dostatek pro tolik lidi,nebude ropa pro zemedelstvi,prumysl atd.To nevidi jen silenec.Ale tak deset let se jeste budem bavit o tom,jak je vse v dobrem stavu ropne zasoby na staleti,fuze blizko,jadra dost a jak nam to roste o procenticka hahaha.
        mang
Aktuální komentáře
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data