Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nová úprava kolektivního investování ve speciálním fondu nemovitostí

Nová úprava kolektivního investování ve speciálním fondu nemovitostí

10.02.2006 13:01
Autor: 

Dne 25. ledna 2006 Poslanecká sněmovna projednala a následně schválila ve druhém čtení sněmovní tisk č. 1158 – návrh novely zákona o kolektivním investování. Dle důvodové zprávy je cílem navrhované novely zákona o kolektivním investování zejména nová, detailnější úprava speciálních fondů kolektivního investování a dále i změny upřesňující některá ustanovení zákona, která v praxi způsobovala určité výkladové problémy.

K nejdůležitějším změnám v novele zákona o kolektivním investování patří především rozlišení mezi speciálními fondy určenými pro veřejnost, které jsou oproti stávající úpravě v novele dále podrobněji upraveny a mezi speciálními fondy, které jsou určeny pouze pro kvalifikované investory. V těchto fondech bude možné shromažďovat peněžní prostředky pouze od těchto sofistikovaných investorů a to za nižšího stupně dohledu regulátora a liberální úpravou investiční strategie těchto speciálních fondů kvalifikovaných investorů.

Na rozdíl od současné právní úpravy speciálního fondu nemovitostí v zákoně o kolektivním investování, která vychází z poměrně liberální a dlouhou praxí prověřené úpravy lucemburské, novela zákona o kolektivním investování s ohledem na ne zcela bezproblémovou slučitelnost této (lucemburské) právní úpravy s českým prostředím nově zavádí právní rámec kolektivního investování ve speciálních fondech nemovitostí podle německého vzoru.

Podle nové právní úpravy bude možno speciální fond nemovitostí založit pouze ve formě otevřeného podílového fondu. Důvody pro toto poměrně radikální omezení nejsou zcela zřejmé. Důvodová zpráva v této souvislosti uvádí pouze statistické údaje o četnosti investic do nemovitostních fondů z hlediska jejich typu a dále opakuje obecně známou skutečnost, že výnosy nemovitostních fondů jsou generovány z pronájmu nemovitostí, což se sebou nese i nižší investiční riziko, aniž by však bylo zdůvodněno, jaká je souvislost takovéto investiční strategie speciálního fondu nemovitostí s obligatorní formou otevřeného podílového fondu.

Další poměrně zásadní změnou je výrazné rozšíření možného portfolia investorů speciálních fondů nemovitostí. Zatímco stávající právní úprava ukládá, že akcie nebo podílový list speciálního fondu nemovitostí musí mít minimální jmenovitou hodnotu v době vydání nejméně jeden milion korun, přičemž nejnižší investice jednoho investora musí činit alespoň dva miliony korun, navrhovaná právní úprava tyto limity opouští a dává tak těmto speciálním fondům příležitost umožnit drobným investorům učinit libovolnou investici, tedy i investici v nižším rozsahu než je umožněno stávající právní úpravou.

Připravovaná právní úprava rovněž detailněji upravuje způsoby investování speciálního fondu nemovitostí a nově výslovně připouští možnost investovat v rámci majetkové účasti do tzv. nemovitostní společnosti, kterou se rozumí společnost s ručením omezeným nebo akciová společnost založená podle českého práva, resp. obdobná společnost založená podle práva cizího státu, jejímž předmětem podnikání je převážné obchodování s nemovitostmi.

Novela zavádí i detailnější úpravu investičních limitů speciálního fondu nemovitostí, kdy např. hodnota jednorázové investice do nemovitosti nesmí překročit 20% hodnoty stávajícího majetku fondu nemovitostí. Poměrně značný prostor je věnován problematice ocenění hodnoty majetku investičního fondu; novela zákona v této souvislosti zavádí kromě jiného tzv. „výbor odborníků“, jehož hlavním úkolem má být dohled nad hospodařením speciálního fondu nemovitostí včetně přezkumu hodnoty nemovitostí popř. majetkových účastí speciálního fondu nemovitostí v nemovitostních společnostech.

Jak z výše uvedeného vyplývá, navrhovaná právní úprava na jedné straně výrazně zpřesňuje dosud ne zcela vyhovující právní úpravu investování speciálních fondů nemovitostí a zavádí nezbytné kontrolní a regulační mechanizmy, na straně druhé by měla umožnit vstup širšího okruhu investorů na tento specifický trh, což může být v budoucnosti zajímavé jak pro drobné investory o tak i pro samotné investiční fondy.

Aleš Eppinger

Weinhold Legal (autor je externím spolupracovníkem Patria Online, jeho názory nereprezentují oficiální stanovisko společností skupiny Patria)

Důležité upozornění Weinhold Legal

Weinhold Legal

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data